Daca pana acum clujenii puteau sa se eschiveze de la asigurarea locuintelor din varii motive, incepand cu anul viitor, Parlamentul Romaniei va impune obligativitatea asigurarii locuintelor. Decizia care a venit pe fondul calamitatilor naturale ce au afectat si in acest an Romania, va aduce insa si beneficii.

In cazul unor calamitati naturale, clujenii vor fi despagubiti chiar si cu 10.000 de euro. Cu toate acestea, pensionarii si cei cu venituri mici nu au motive de bucurie.

Statul roman a decis ca reconstructia caselor distruse de calamitati naturale goleste prea mult visteria tarii. Astfel, incepand cu anul viitor, clujenii vor fi obligati sa isi asigure locuintele, fiind astfel feriti, cel putin financiar de posibile cutremure, inundatii sau alunecari de teren.

De altfel, pe fondul valurilor succesive de inundatii, acest act normativ a mai fost discutat, dar abia acum a fost gasita o formula care sa multumeasca pe toata lumea. Mai mult, si societatile de asigurari si-au manifestat interesul in colaborarea cu autoritatile, stabilind un model de despagubire a potentialelor victime.

In acest an, la nivelul judetului Cluj, aproximativ 15.000 de oameni au fost afectati de ploile abudente pierzandu-si casele, iar alte 10.000 de persoane si-au piedut terenurile agricole, animalele sau alte bunuri. In urma ploilor care au afectat infrastructura, in acest an, Guvernul Romaniei a alocat 30 de miliarde de lei pentru refacerea drumurilor din judetul Cluj.

Astfel, prin introducerea legii care impune asigurarea locuintelor, Guvernul incearca sa protejeze pe viitor bugetul statului.

De unde bani?

Legea pare a fi una benefica, iar oferta de agentii cu care se poate incheia un contract de asigurare a locuintei este extrem de vasta, in Cluj-Napoca existand aproximativ zece asemenea firme specializate.

In ceea ce priveste clasificarea noii legi drept “buna” sau “rea” clujenii par a se imparti in doua mari categorii si anume cei care au un salariu decent si pensionarii sau persoanele ale caror venituri se incadreaza la limita subzistentei si care considera ca suma care trebuie sa cotizata lunar in schimbul protectiei locuintei este mult prea mare.

“Eu de abia traiesc din pensie si statul ma obliga sa-mi fac asigurarea, de unde sa o mai platesc si pe aia? Pai de ce ii platim noi pe ei, nu sa ne ajute?! Eu nu imi permit sa platesc nici 30 de RON pentru casa cand o cutie de aspirina costa 3 RON!”, a declarat Maria Boboc, pensionara.

“Legea mi se pare buna, insa eu sunt somer iar sotia lucreaza ca femeie de serviciu la o firma privata. Nu stiu de unde vom gasi resursele financiare sa ne asiguram casa!”, a declarat Vasile Cocoiu.

Pretul depinde de casa

Conform proiectului de lege, locuintele din chirpici, lemn sau valatuci vor fi asigurate pentru suma maxima de 10.000 de euro, iar proprietarul va fi obligat sa plateasca anual o prima de asigurare in valoare totala de 10 euro.

Asta inseamna ca pentru suma de aproximativ 35 RON proprietarii vor primi despagubiri in valoare de 350 milioane de lei, in cazul in care locuinta ar fi distrusa de ape sau alte calamitati. Pentru locuintele cu pereti din beton sau caramida valoarea de asigurare ajunge pina la 20.000 de euro, iar proprietarii vor plati anual o prima de asigurare de pina la 20 de euro.

Proprietarii apartamentelor de bloc pot opta si pentru asigurarea locuintelor prin intermediul asociatiilor de proprietari, iar cei care doresc sa achite asigurari mai mari o pot face suplimentar, pe linga asigurarea obligatorie.

Cu alte cuvinte, persoanele a caror locuinta valoreaza mai mult de 10.000 sau 20.000 de euro, pot incheia asigurari facultative, fiind astfel scutiti de plata asigurarilor obligatorii, dar posesorii de astfel de polite trebuie sa se prezinte anual la Administratia Financiara pentru a dovedi acest lucru.

Mai departe, exista si posibilitatea incheierii unor polite suplimentare fata de cele obligatorii. Astfel, clujenii a caror locuinta valoreaza mai mult de 20.000 de euro pot plati asigurarea de 20 de euro si vor plati o prima suplimentara pentru diferenta de bani pina la valoarea reala a casei.

Adica, daca locuinta are o valoare de piata de 50.000 de euro, proprietarul plateste asigurarea obligatorie plus cea suplimentara. Desi aceste asigurari par a fi necesare, sumele lunare de 20 sau 30 de euro sunt destul de mari pentru pensionari sau agricultori.

Asiguratorii: “Discutiile nu s-au finalizat”

In ceea ce priveste modalitatea de colaborare dintre Guvern si firmele specializate care vor putea oferi servicii de asigurare a locuintelor, Allianz-Tiriac Asigurari SA sustine ca discutiile pe marginea acestui proiect se afla in curs de finalizare.

“Dupa cunostintele noastre, in acest moment, nu s-au finalizat discutiile pe marginea proiectului de implementare a unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor.

In aceste conditii, pana in momentul in care va fi cunoscut mecanismul prin care acest sistem va urma sa fie pus in practica, este imposibil sa facem proiectii cu privire la cresterea pietei asigurarilor de locuinte, si cu atat mai putin, asupra implicatiilor pe care implementarea unui asemenea sistem de asigurare obligatorie a locuintelor le-ar putea avea la nivelul bugetului companiei noastre", a declarat Ofelia Neagu, reprezentant al departamentului de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Allianz-Tiriac. Si ING Asigurari Romania asteapta ca discutiile cu reprezentantii Guvernului sa se finalizeze, pentru a-si putea cladi o campanie de atragere a clientilor.