Fondul de investitii reprezinta reteaua de magazine SPAR in Romania. Retailerul de origine olandeza dispune, la nivel international, de peste 15.000 de magazine in 34 de tari. Investitia de la Cluj va cuprinde, pe langa spatii comerciale, si o zona de servicii publice, inclusiv financiare (sedii de banci).

Ofertele companiilor selectate pentru licitatie au fost cuprinse intre 400 si 500 euro/mp, iar, in urma licitatiei, acestea au urcat la 580 de euro. Am selectat cele mai bune oferte pentru licitatie, pe baza pretului oferit, a declarat Aurel Deac, director financiar Napolact.

Dintre cele cinci societati selectate, la licitatie au participat doar trei: Morava, Billa, care a oferit 500 de euro si Transilvania Development, companie ce administreaza hotelurile de trei si patru stele, City Central si City Plaza.

Fatol si Tarmure au renuntat

Si societatea Rimini Cluj se afla printre cei selectati, insa nu a mai participat la licitatie. Administratorul Rimini, Gheorghe Fatol, planuia, impreuna cu un grup olandez, o investitie de 20 de milioane de euro, din finantari externe, in domeniul turismului. Nici directorul general al grupului imobiliar Eurotrend, Razvan Tarmure, nu a participat la licitatie.

Cea mai mare parte a banilor obtinuti din tranzactia imobiliara vor fi directionati de Napolact catre promovarea produselor lactate si a inghetatei. O sa ne promovam mai puternic numele, facem si o schimbare de ambalaje, vom investi in imagine, ne-a declarat Deac. Mentionam ca, in luna iulie, oferta de cumparare pentru sediul Napolact din Cluj-Napoca era de numai 2,5 milioane de euro.

Investitia in fabrica Napolact din comuna Baciu se situeaza sub patru milioane de euro, o suma apropiata de cea cu care s-a vandut sediul de pe 21 Decembrie.

Pretul corect

Napolact a vandut terenul impreuna cu constructiile aferente. Am pus anuntul cu intentia noastra de vanzare, am asteptat ofertele celor interesati si le-am selectat pe cele mai bune. Am trimis acestor societati invitatii de participare la licitatie, au intrat in posesia caietului de sarcini.

O parte dintre aceste companii au raspuns invitatiei noastre si au depus garantia ceruta, iar azi (ieri - n. r.) am vandut spatiile, a explicat Deac. Fostul sediu social al Napolact, amplasat pe Bulevardul 21 Decembrie, are 7300 mp, din care 3500 mp suprafata construita, 3400 mp aferen cailor de acces si curte interioara si 440 mp liberi.

580 euro/mp mi se pare un pret corect pentru zona respectiva. E un pret bun pentru cel care a vandut. Intreaga zona creste prin aceste investitii. Zona se polarizeaza si, atunci cand apar spatii comerciale, servicii, cresc calitatea vietii si preturile locuintelor din zona, e de parere Marcel Popa, expert evaluator.

In cursul zilei de ieri, surse din agentii imobiliare au iesit in piata cu informatia ca pretul de vanzare este de 1000 de euro, cu scopul de a creste pretul din zona. Complexul imobiliar de pe fostul amplasament Napolact se inscrie intr-o tendinta vizibila in acest an. Tricotaje Somesul isi va reloca productia, de pe acelasi bulevard, in zona industriala.

Proiectul intocmit pentru spatiile de productie prevede construirea, pe 18.000 mp, a unui hotel de zece etaje, cu 120 de camere, a mai multor sali de conferinte de dimensiuni mari, precum si de restaurante si galerii comerciale. Valoarea investitiei se ridica la 50 de milioane de euro. O alta fabrica traditionala a Clujului, Feleacul, se va muta de pe str.

Henri Barbusse (cartierul Marasti), unde societatea dispune de 20.000 mp, in comuna Jucu. Investitia pe care compania o va face pe locul fostelor hale de productie in dezvoltarea unui complex rezidential va fi de 30 de milioane de euro.