Angajatii regiei, sustinuti de consilierii locali ai PSD, denunta faptul ca, in ultimii ani, nu au fost atribuite contracte Regiei deoarece s-a urmarit falimentarea acesteia si impartirea patrimoniului detinut.

Primarul Emil Boc a declarat in repetare randuri ca doreste sa urgenteze procedurile de desfiintare a actualei Regii Autonome a Domeniului Public (RADP) si sa o transforme intr-o directie a Primariei Cluj-Napoca.

Angajatii regiei, sustinuti de consilierii locali ai PSD, denunta faptul ca, in ultimii ani, nu au fost atribuite contracte Regiei deoarece s-a urmarit falimentarea acesteia si impartirea patrimoniului detinut.

PSD a insistat sa se implice activ in clarificarea si incercarea de rezolvare a situatiei RADP prin organizarea unei dezbateri publice pe aceasta tema. La dezbatere au fost prezenti doar reprezentanti ai social-democratilor, ai angajatilor regiei, precum si membri ai sindicatului Cartel Alfa. Directorul RADP nu a fost prezent pentru ca, dupa cum sustine, nu a fost invitat.

Patrimoniu impresionant

RADP Cluj-Napoca se afla printre cele mai bogate regii din Romania. In proprietatea sa se afla cateva zeci de hectare de teren, cladiri, utilaje si masini. Printre ultimele achizitii se afla si o statie moderna de produs asfalt. Cu toate acestea, in ultimele luni, problemele cu care se confrunta regia s-au intensificat, iar solutiile au intarziat sa apara.

Nemultumirile in randul angajatilor au crescut ca urmare a faptului ca RADP-ul nu mai primeste contracte de la Primarie prin procedul de incredintare directa, ci este nevoita sa participe la licitatiile organizate de institutia de pe Motilor. Mai mult, anumite servicii ce erau efectuate pana acum de angajatii regiei au fost mai nou concesionate unor firme private.

Este vorba despre intretinerea spatiilor verzi si activitatea de deszapezire a strazilor orasului de pe malul Somesului. De asemenea, RADP nu a prins niciun contract pentru asfaltarea strazilor, desi au fost investiti o multime de bani in noua statie de producere a asfaltului. Reprezentantii angajatilor spun ca ei, cei care lucram demult acolo, au tras mereu greul.

“Cerem doar sa ni se dea de lucru. La ora actuala primim lucrari doar cu licitatie. Muncim cate o saptamana la completarea dosarelor pentru participarea la licitatii, iar cand este gata, suntem automat descalificati pentru ca avem datorii la bugetul statului. Vrem doar sa ni se dea de lucru prin incredintare directa”.

Interese imobiliare?

Zvonurile care se vehiculeaza cu privire la situatia in care a ajuns Regia Domeniului Public din Cluj spun ca exista persoane care au pus ochii pe terenul acesteia si ca urmatorul pas, dupa transformarea in directie a Primariei, ar fi vanzarea patrimoniului.

Prin organizarea dezbaterii avand ca subiect situatia in care se afla RADP, social-democratii clujeni urmaresc recastigarea voturilor cetatenilor si, totodata, discreditarea primarului Boc, care, in acest caz, pare a fi unicul “calau”.

Boc da de inteles ca nu urmareste alte interese din eventuala vanzare a bunurilor detinute de RADP, decat ajutorarea clujenilor prin construirea de noi cartiere de locuinte. Oricum ar fi, cineva tot are de pierdut. In cazul in care regia s-ar desfiinta, de pierdut ar avea cele cateva sute de angajati, care ar ramane fara locuri de munca.

Este de la sine inteles ca noua directie creata in Primarie nu ar avea nevoie de atatia angajati. Pe de alta parte, este la fel de clar si faptul ca actuala situatie in care se afla Regia Autonoma a Domeniului Public nu mai poate continua.