Lucian Baila, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Targu Mures, considera ca in sfarsit s-a facut ordine in sistemul sanitar, prin reformarea juridica si legislativa a Sanatatii, urmand ca de acum incolo sa demareze reforma propriu-zisa. Una dintre cele mai mari provocari a anului 2007, amintita de Lucian Baila in interviul acordat reporterului ZIARULUI, este executia Spitalului Regional.

* Rep.: Ce aduc nou normele europene pentru sistemul sanitar romanesc?

Lucian Baila: Dupa avalansa de legi si acte normative din ultimul timp, pe planul asistentei sanitare au avut loc foarte multe schimbari si s-a facut in sfarsit ordine in sistem. S-au pus in rezonanta legile noastre cu cele din UE, iar acum conducerea fiecarui spital, dar si a sectiilor are reguli clare dupa care functioneaza.

De acum nu trebuie decat sa folosim parghiile care ne-au fost date si asta cat mai repede. E prima data cand se ordoneaza lucrurile si nu mai e ceata. Pana in prezent s-a facut reforma in plan juridic si legislativ, iar acum urmeaza reforma propriu-zisa. Anul acesta ni s-au acoperit niste goluri in finantare, iar datoriile scadente se vor plati in totalitate.

* Rep.: Ce asteptari aveti pentru anul 2007? Ce va propuneti?

L.B.: Ne asteptam la o crestere a finantarii in ceea ce priveste dotarile, avand in vedere fondurile structurale pe care Romania poate sa le acceseze. Dorim demararea proiectului Spitalului Regional. In 22 decembrie vom primi rezultatul studiului de fezabilitate. Noi credem ca cea mai potrivita locatie ar fi in imediata apropiere a Spitalului Clinic Judetean Mures.

De asemenea dorim sa continue realizarea informatizarii sistemului sanitar, deoarece astfel vom putea avea o imagine reala a ceea ce se intampla in spital. Ne asteptam la cresterea veniturilor spitalului in concordanta cu cresterea venitului brut si la cresterea salariala. Alinierea la anumite norme presupune noi investitii, dotari, restructurari, construirea spitalelor.

Descentralizarea este un pas important. La inceputul anului vor fi realizate contracte de administratie cu sefii de sectie. Astfel vom asista la transformarea atributiilor sefului de sectie si incarcarea sa cu functii administrative. Acum se stabileste pentru prima data pachetul minimal. Pentru restul serviciilor vor exista co-plati.

* Rep: Asadar lucrurile merg intr-o directie buna?

L.B.: Transformarea se face inspre mai bine: managerii si medicii sunt pusi sa gandeasca, iar inainte de a se lamenta sunt nevoiti sa gaseasca solutii. Presiuni financiare asupra sistemului sanitar exista in toate tarile, depinde de noi cum gestionam situatia. In acest an s-a facut un real progres. Daca acest proces va fi oprit, nu va fi decat in detrimentul populatiei.

Bineinteles, perioada de tranzitie este grea, dar suntem aici pentru ca suntem increzatori in ceea ce facem, ne canalizam toata energia spre asta. In ce masura vom reusi sau nu, asta viitorul va decide. In prezent, avem un numar de contracte de achizitie cum nu a mai avut spitalul.

* Rep.: Concret, ce veti intreprinde in perioada imediat urmatoare?

L.B. In perioada urmatoare va avea loc demararea asistentei medicale stomatologice de urgenta, renovarea completa a spalatoriei spitalului, achizitionarea unor mese de neuronavigatie, achizitionarea a trei aparate de anestezie din forte proprii si inca sapte cu fonduri de la Minister.

Ne vom ocupa si de dotarea serviciului de urgenta cu aparatura moderna, reparatii curente la un volum mai mare decat in alti ani la diverse departamente. Vom demara proiectul de externalizare a bucatariei spitalului si studiem posibilitatea externalizarii altor departamente, iar acum legislatia este foarte clara in acest sens.