Reprezentantul unei firme din Italia care intentiona sa dezvolte o fabrica pe terenul care a apartinut fostei Exploatari Miniere Dalja (judetul Hunedoara), a fost la un pas de a se retrage si de a-si muta afacerea in alta zona. Si asta, din cauza ca nu a gasit intelegere la Consiliul Local Petrosani.

Compania a achizitionat, in urma unei selectii de oferte organizata de Primarie, una dintre cladirile de pe fosta platforma miniera, pusa la dispozitia celor care doresc sa investeasca in municipiu.

Ulterior, conducerea firmei italiene a solicitat Consiliului Local acordarea terenului de sub constructie, in suprafata totala de circa 1.000 de metri patrati, la pretul practicat pe piata imobiliara, insa alesii locali au refuzat sa instraineze parcela.

Primarul orasului, Carol Schreter, a declarat ca o parte a consilierilor locali s-a opus vanzarii terenului respectiv, fiind de acord doar cu concesiunea acestuia, decizie care nu i-a convenit, insa, companiei straine.

"Societatea italiana vrea sa produca prefabricate pentru constructii in fostul atelier al minei Dalja si va angaja, in prima faza, 60 de persoane. Dupa ce consilierii locali au refuzat sa vanda terenul, ne-a anuntat ca renunta si la cladire", a mai spus Schreter.

Proiectul privind instrainarea parcelei respective va fi repus in discutie in viitoarea sedinta a CL, in cele din urma alesii fiind convinsi de necesitatea acestei investitii, menita sa creeze noi locuri de munca in zona afectata de rata mare a somajului.

Mai mult decat atat, pe langa cei 1.000 mp solicitati initial, investitorul italian va mai putea cumpara inca 400 mp de teren in jurul cladirii, pentru amenajarea unui spatiu de expunere a produselor fabricate.

Activitatea extractiva la EM Dalja a fost inchisa in anul 1999, iar subunitatea a intrat in conservare in 2004. Un an mai tarziu au inceput si lucrarile de inchidere si ecologizare a perimetrului minier, banii fiind alocati de Ministerul Economiei si Comertului, printr-un credit acordat de Banca Mondiala.

Conform datelor oficiale, pentru partea de subteran au fost alocate si cheltuite, in vederea inchiderii galeriilor, 11 miliarde lei vechi, in timp ce pentru suprafata au fost alocate alte 56 de miliarde lei.

Cele 12 hectare de teren recuperate au intrat in proprietatea Primariei, care le-a pus la dispozitia potentialilor investitori.

Consilierii refuza sa aprobe

Nu este pentru prima data cand consilierii locali refuza sa atribuie terenuri catre investitori fara un motiv bine intemeiat. Anul trecut, de exemplu, CL nu au aprobat proiectul de concesiune a unei parcele virate catre un om de afaceri, care intentiona sa amenajeze hale de productie, pe motiv ca suprafata solicitata se afla prea aproape de un monument istoric si nu ar fi respectata legea.

Consilierii au uitat insa, cand au respins proiectul, ca in realitate monumentul istoric respectiv a disparut de mult, fiind furat, caramida cu caramida, de hotii de materiale de constructii. Firma in cauza a solicitat concesionarea unui teren viran din cartierul Colonie, in suprafata de 866 mp, unde urmau sa fie amenajate mai multe spatii de productie.

Dupa analizarea solicitarii de catre comisiile de specialitate, care si-au dat acordul de principiu, proiectul a fost supus spre dezbatere si aprobare in plenul CL, dar acesta a fost, insa, respins.

Mai multi alesi s-au opus, in ciuda faptului ca la bugetul local ar fi fost atrase anumite sume si ar fi fost create locuri de munca, iar strazile care faceau legatura cu viitoarele spatii de productie urmau sa fie as-faltate pe banii investitorului.

Mai mult, consilierii au motivat respingerea proiectului in baza faptului ca viitoarele hale de productie nu ar fi respectat distanta minima legala fata de un monument istoric din zona, respectiv Baile Societatii Petrosani.

Este vorba de o constructie care, de fapt, nu mai exista de ani buni decat pe lista monumentelor istorice aflate in patrimoniul national, de unde administratia nu a reusit inca sa o radieze.