Agenda Captalei Culturale de astazi aduce in centrul atentiei atat doua proiecte mai vechi ale Complexului National Muzeal ASTRA, site-ul de internet “Sibiu, tinutul eu natal” si expozitia “Tezaure Umane Vii”, dar pregateste si o surpriza, la Studioul Astra Film, documentarul “Un campion din Balcani” in regia lui Reka Kincses.

“Sibiu, tinutul meu natal”, publicatie virtuala internet, site: www.sibiulmeu.ro, desfasurare continua

Proiectul “Sibiu, tinutul meu natal”, desfasurat de CNM Astra este unul multimedia, bazat pe internet. Prin site-ul de internet www.sibiulmeu.ro, institutia muzeala sibiana isi propune sa apropie diaspora din Sibiu si din Romania de valorile si traditiile romanesti pe care le-au lasat in urma. Site-ul poate fi accesat in orice moment, la adresa amintita.

Tot prin acest proiect, in lunile ce urmeaza, CNM Astra isi propune sa organizeze la Sibiu o intalnire a disporei romanesti.

Expozitie “Tezaure Umane Vii”, Complexul National Muzeal Astra, Casa Hermes, Piata Mica, ora 10:00

“Tezaure Umane Vii” este expozitia unui proiect mai amplu prin care se incearca revitalizarea culturii si traditiilor populare din Romania. Si pentru ca in spatele traditiilor sunt oamenii care le duc mai departe, proiectul aduna la Sibiu mari mesteri populari din toata tara care isi doresc sa transmita generatiilor viitoare mestesugurile si traditiile pe care doar ei le cunosc.

Realizarile din anii precedenti ale micilor mesteri si ale indrumatorilor lor pot fi vazute in aceasta expozitie. “Tezaure Umane Vii” este un eveniment care a primit pentru desfasurare sprijinul si acordul UNESCO.

“Un campion din Balcani”, regia Reka Kincses, productie Germania, 2006, Studioul de Film Astra, Piata Mica, ora 14:00

S-a schimbat ceva in Romania dupa caderea comunismului? Au reusit romanii sa isi schimbe mentalitatea si modul de viata dupa revolutia din 1989? Ce schimbari au survenit in acei ani tulburi? Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care documentarul acesta isi propune sa raspunda.

Studiul de caz, edificator pentru cea mai mare parte dintre romani, il constituie o familie simpla din Transilvania, care in vremea comunismului s-a implicat activ in demascarea Securitatii. O situatie mai mult decat periculoasa atat inainte cat si dupa revolutie.

Daca din aceasta cauza, in vremea comunismului personajul principal nu isi gasea locul in sistemul politic romanesc, lucrurile au devenit si mai complicate odata cu trecerea la noul sistem.

Filmul este cu atat mai interesant cu cat “campionul” din Balcani este chiar tatal autoarei, iar la editia de anul trecut a “Astra Film Fest” a fost unul dintre cele mai bine primite documentare de catre public. Pretul unui bilet este 3 lei, cu reducere la doi pentru elevi si studenti.

Stefan DOBRE