O locatie in mijlocul naturii, o combinatie de blocuri si case vechi, vile moderne, un hotel care inca se mai tine pe picioare si ruinele uneia dintre cele mai vechi fabrici de sticlarie din Romania, ale carei porti s-au inchis de mai bine de zece ani. Cadrul natural al acestui loc este deosebit, intreaga zona fiind inconjurata de padure.

Este vorba despre localitatea bihoreana Padurea Neagra, situata la aproximativ 20 de kilometri de Alesd, pe cursul raului Bistra. La vreo trei kilometri de localitate este un izvor de apa minerala si o cascada minunata. Din pacate, odata cu inchiderea fabricii de sticla, activitatea din Padurea Neagra s-a redus, locuitorii sunt tot mai putini, iar interesul turistilor a scazut considerabil.

Practic, oraselul e pe moarte. Cu toate acestea, natura, aerul curat si linistea din jur fac ca Padurea Neagra sa aiba inca multi fani.

Unicitatea zonei este data si de faptul ca, desi este mentionata ca fiind localitate, oamenii locului spun ca Padurea Neagra este de fapt un cartier ce apartine de orasul Alesd, singurul de acest gen din tara.Acest colt de paradis a fost ales ca locatie pentru viitoarea tabara a copiilor si tinerilor orfani care sunt in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC)

Bihor. Aceasta va fi prima tabara din Romania amenajata exclusiv pentru copiii cu handicap social.

Standarde obligatorii

Proiectul de hotarare privind infiintarea unei tabere pentru copiii si tinerii din sistemul rezidential al DGASPC Bihor a fost discutat in ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ) Bihor. Crearea taberei are la baza Ordinul 21/2004 al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

In act sunt stipulate standardele minime obligatorii privind serviciile, de tip rezidential, pentru protectia copilului. Conform acestuia, casa de copii este obligata sa asigure, cel putin intr-una din vacantele scolare de pe parcursul unui an, minimum o saptamana de tabara, precum si cel putin patru excursii pe an. Aceeasi poveste este valabila si pentru copiii cu dizabilitati.

Pentru ducerea la capat a proiectului taberei, Consiliul Local Alesd a dat o hotarare prin care s-a aprobat concesionarea unui teren (suprafata de 2.246 mp) situat in perimetrul localitatii Padurea Neagra. Concesionarea a fost aprobata pentru o perioada de 49 de ani, iar taxa de redeventa este de 0,06 lei/mp/luna. Aceasta inseamna ca DGASPC Bihor va plati 134,76 RON lunar, chirie pentru teren.

Lucrarile de constructie vor demara in primavara acestui an, iar portile taberei ar trebui sa se deschida cel tarziu la jumatatea anului 2008. Terminarea constructiei la termen depinde, in cea mai mare parte, de fonduri, costurile fiind sustinute, in parte, de Consiliul Judetean Bihor si potentiali sponsori.

Fara discriminari

Tabara pentru copii va fi situata intr-un mediu natural deosebit, in mijlocul naturii, la 200 de metri de soseaua ce trece prin localitatea Padurea Neagra. Conform proiectului, va avea o capa?citate de 48 de locuri pe serie si va corespunde tuturor normelor europene in domeniu.

DGASPC Bihor se confrunta pentru pri?ma data cu constructia unei tabere de acest gen, care este o premiera si pentru sistemul de protectie sociala din Romania. Reprezentantii institutiei spun ca nici o alta Directie judeteana de Protectie a Copilului nu mai dispune de o astfel de tabara.

Singurele care dispun de tabere pentru tinerii cu handicap social sunt doar cateva organizatii nonguvernamentale. Tabara de la Padurea Neagra se va adresa tuturor copiilor din sistemul de asistenta sociala, avand dotarile necesare (rampe de acces, dormitoare si grupuri sanitare adaptate) pentru a facilita si accesul copiilor cu dizabilitati.

“Proiectul prevede doua corpuri de cladire, pe doua nivele, parter si etaj”, spune Ciprian Novac, purtator de cuvant al DGASPC Bihor. “Primul corp va deservi partea administrativa si va incorpora sala de mese, cantina, spalatoria, centrala termica, spatiul de joaca si diferite magazii de alimente si materiale.

Al doilea corp este destinat dormitoarelor pentru copii (separat baieti si fete), dormitoarelor pentru personalul insotitor, cabinetului medical si grupurilor sanitare (separat pentru baieti si fete). Toate cladirile vor corespunde standardelor europene si vor fi special construite pentru a beneficia de ele si copiii cu dizabilitati.

Tabara va fi dotata si cu un teren pentru activitati sportive si pentru joaca in aer liber. Va fi amenajat un teren de minifotbal, de baschet si de handbal. De asemenea, vor fi amplasate si dispozitive de joaca pentru toti copiii, inclusiv pentru cei cu dizabilitati. Dorim sa facem cat mai cunoscut acest proiect.

Speram, ca si prin bunavointa dumneavoastra, sa reusim atragerea cat mai multor oameni care doresc sa contribuie la constructia acestei tabere”, explica Novac.

Socializare si cunoasterea mediului

Activitatile de petrecere a timpului liber, la care copiii vor lua parte, sunt orientate, in principal, catre cu?noasterea mediului inconjurator si al celui social. Prin intermediul acestor activitati copiii isi vor forma diferite abilitati, iar pentru unele poate vor manifesta un interes aparte, isi vor cultiva talente si vor invata ce inseamna sa aiba initiativa.

Pe intreaga perioada a taberei, copiii vor fi atent supravegheati de personalul de deservire din casele de tip familial si centrele de plasament. De asemenea, in perioada taberei, se va transfera si alocatia de hrana a copiilor. In acest fel, costurile de intretinere si hrana vor fi usor de suportat.

O comparatie dintre taberele la care copiii din sistemul de asistenta sociala au participat pe parcursul anului trecut si proiectul taberei de la Padurea Neagra a demonstrat reprezentantilor institutiei bihorene ca, de aceasta data, costurile vor fi mult mai mici. Tabara de la Padurea Neagra este destinata exclusiv copiilor din sistemul de protectie sociala, dar nu numai celor din judetul Bihor.

“DGASPC Bihor are o colaborare foarte buna cu celelalte Directii din tara”, declara Novac. “In fiecare an, copiii din Bihor au fost plecati in tabere in alte judete si copiii de acolo au venit in Bihor.

Relatiile bune vor fi pastrate, iar in viitor, speram noi, sa putem primi copii din alte judete intr-o tabara noua, dotata conform celor mai inalte standarde de calitate”, conchide purtatorul de cuvant al DGASPC Bihor.