Articolul 328 din Codul Penal defineste prostitutia drept fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane si care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Litoralul romanesc este una dintre cele mai infloritoare zone din tara in privinta prostitutiei.

Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie... Pentru ca, de ceva vreme, "fetitele“ din zona sudului judetului au inceput sa plece, pe capete, in tari cu un potential financiar mult mai mare decat tara noastra.

Asa se face ca Mimoza, Cerasela, Otilia, Viisoara, Ramona, nume celebre la malul marii in lumea interlopa, au disparut de pe "firmament“, locul lor ramanand... vacant! Destinatiile "exotice” ale acestora - coastele insorite ale Spaniei, Italiei, Greciei.

Se pare ca aici au poposit cele mai multe dintre "fetele vesele“ din Mangalia si din zona orasului, majoritatea insotite si de proxenetii care le "reprezinta“.

Cel putin cunoscatorii "fetelor”, fie ca este vorba despre clienti, fie de unii dintre prieteni (vorbim aici de cei care se afla de multe ori in preajma lor, o parte a taximetristilor din zona), dar si cei ce nu le sunt prieteni, politistii de la "Judiciar”, stiu ca prostituatele au luat calea Spaniei de cateva luni incoace.

"Anii trecuti amendam pe capete prostituatele din Mangalia, Neptun sau de la 23 August, care isi faceau veacul pe DN39", declara comisar sef Nicolae Pescaru, comandantul Politiei Municipiului Mangalia. "Acum mai sunt prinse si amendate doar cateva fete, cele mai multe dintre cele care isi fac "meseria” pe soseaua Mangalia-Constanta. Nu cred sa fie mai mult de zece in total...”.

Fata de anul 2005, cand la Mangalia erau in evidentele politiei circa 50 de "fetite“ cu vechime in localitate, la care se mai adaugau, pe timpul verii, alte cel putin 20 de "ajutoare” din tara, venite special pe litoral pentru a face fata solicitarii clientilor si ademenite de potentialul economic al zonei in cele trei-patru luni de sezon estival, cele 10 prostituate care mai pot fi zarite pe sosea la caderea noptii pare un numar derizoriu.

Prostitutia - practicata la Mangalia de la... 13 ani!

"Exportul” de prostituate ar putea parea pagubos pentru sezonul estival, cand clientii hotelurilor apeleaza la serviciile fetelor. Cu toate acestea, se pare ca si la Mangalia, ca si in alte localitati, pe langa carnea de tun - prostituatele care intepenesc zi si noapte pe sosea - mai exista si o "elita“ de lux a fetelor.

Acestea isi practica meseria departe de ochii publicului, cel mai adesea in camerele de hotel si la recomandarea vechilor clienti.

Desi sunt recunoscute de personalul unitatilor hoteliere, acestea sunt foarte rar impiedicate de angajati sa urce in camere, fie ca isi aduc "aportul“ la prosperitatea materiala a acestora, fie ca, pur si simplu, acestia nu au un motiv viabil sa le impiedice sa patrunda, impreuna cu clientii hotelului, in apartamente. In art. 7 din Hotararea de Guvern nr. 237 din 8 februarie 2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice se arata clar ca "aministratiile si personalul de la receptia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligatia sa informeze organele de politie despre aparitia persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.“

Sefii de hoteluri au insa mainile legate. Turistii isi pot lua oricand, pe oricine, in camere, persoanele respective semnand in registru drept "vizitatori”. Supravegheate din umbra de "pestii“ lor, prostituatele de lux se mai lacomesc uneori la banii clientului.

Un caz concludent l-a constituit cel al Elenei Borcoi, care, in urma cu doi ani, a cazut de la etajul doi al unui hotel de patru stele din Mangalia.

Cu toate ca turistul olandez care se afla cu fata in camera afirma, la vremea respectiva, ca aceasta a vrut sa ii fure niste bani, prostituata a declarat ca, dimpotriva, a fost aruncata pe geam pentru a nu fi platita, iar cazul a ramas in "coada de peste”. Varsta prostituatelor este, de cele mai multe ori, de sub 18 ani, o buna parte a acestora fiind minore.

Chiar in urma cu doi ani, politistii din Mangalia au anchetat un caz deosebit, a trei tinere din localitate, cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, acuzate de proxenetism.

Acestea racolasera de la doua scoli generale din Mangalia mai multe fete, intre 13 si 15 ani, care ofereau placeri de „sezon“ unor „domni generosi“, de preferinta cetateni straini, cazati la Mangalia sau in statiuni.