Politistii au gasit la fata locului 80 de autoturisme si 300 de persoane pregatite pentru un „show” auto. Seful Politiei Rutiere, Alexandru Muresan, spune ca in fiecare joi seara tinerii se strang pe platoul de la Sala Sporturilor. Politia si-a pus in cap sa puna capat fenomenului.

Doua echipaje ale Politiei Rutiere si doua de la Politia Primariei, insotite de trupe ale Jandarmeriei si de la Deta[amentul pentru Interven]ii [i Ac]iuni Speciale (DIAS), au participat la o ampla actiune de stopare a curselor ilegale de masini din fata Salii Sporturilor “Horia Demian”.

“Continuam si in anul 2007 actiuni pentru identificarea locurilor, unde se organizeaza intreceri neautorizate pe drumurile publice si sa identificam participantii la ele. Azi noapte (1 februarie - n. red.) a fost o actiune cu efective marite. Nu au fost probleme deosebite.

Asa cum e stiut, in fiecare joi noaptea se aduna pe platoul de la Sala Sporturilor. Sunt mai multe locuri predilecte pentru astfel de intreceri. Practic ei nu au organizat aseara o intrecere, mai ales ca a fost si politia si i-a supravegheat, dar s-au adunat in vederea organizarii de asemenea intreceri”, a declarat seful Politiei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan.

Actiune preventiva, fara sanctiuni

Conform lui Muresan, nu au fost luate masuri impotriva celor adunati joi seara la Sala Sporturilor, deoarece nimeni nu a apucat sa participe la vreo cursa. “Deocamdata nu am reusit sa identificam liderii in acest domeniu, acestia fiind mai multi”, a spus seful Politiei Rutiere.

Intr-un comunicat al Inspectoratul Jude]ean de Poli]ie (IJP) Cluj se arata ca “au fost depistate aproximativ 80-85 de autoturisme si aproximativ 300 de persoane, din care au fost legitimate aproximativ 180 de persoane si 50 de autoturisme”.

"Muzica, adrenalina si tineri fara experienta”

Politistii au avut si anul trecut cateva actiuni de depistare a curselor ilegale pe Bulevardul muncii si pe drumul judetean 107L (intre Savadisla-Petresti-Turda). Pe acesta din urma s-au constatat si infractiuni.

“in 2005 a avut loc un accident in Savadisla cu un sofer, care se pare ca era dintre cei care doreau sa organizeze o intrecere neautorizata”, povesteste seful Politiei Rutiere.

“Pericolul este, in primul rand, de producere de accidente de circulatie cu urmari deosebite, avand in vedere vitezele cu care se deplaseaza si atmosfera in care se organizeaza aceste curse: muzica, adrenalina, tineri, unii cu putina experienta in sofat”, a afirmat Muresan.

Conform acestuia, doar o parte dintre autoturisme sunt modificate: “am vazut pe caseta ca sunt tot felul de masini, chiar si de transport marfa”.

Riscurile curselor ilegale

Participantii la o cursa neautorizata pe strazile publice risca sanctiuni contraventionale pentru viteza si depasiri ilegale. De asemenea, politistii pot intocmi dosare penale pentru organizarea unor intreceri de amploare.

“Vreau sa atrag atentia ca aceste fapte constituie infractiuni, intre trei luni si doi ani de inchisoare, atat pentru organizatori, cat si pentru participanti”, a spus seful Politei Rutiere Cluj. Legea prevede anumite conditii pentru cursele legale. “Am avut anul trecut solicitari de la organizatori de curse legale pe cartodrom si pe Aeroport.

Anul acesta inca nu. Dorim sa eradicam fenomenul intrecerilor neautorizate”, a conchis Muresan.

Tuning-ul trebuie declarat

Actiunea Politiei din seara de 1 februarie a avut si scopul depistarii soferilor, care au montate articole de tuning pe autoturisme, fara a avea acest drept. Fiecare modificare adusa unei masini de serie trebuie mentionata la Registrul Auto Roman si in certificatele de inmatriculare.

In caz contrar, soferii autoturismelor tunate risca suspendarea certificatului de inmatriculare si sanctiuni contraventionale.