Liderul revoltei anticomuniste din decembrie 1989 de la Alba Iulia, revolutionarul Mihai Babitchi, a refuzat sa primeasca noul certificat de revolutionar pe care urma sa i-l inmaneze, miercuri seara, chiar seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Petrisor Morar. Babitchi a spus ca toata procedura a devenit o farsa la care nu mai doreste sa participe.

Petrisor Morar s-a aflat la Alba Iulia pentru a inmana aproximativ 20 de certificate de revolutionar. ?n sala de sedinte a Consiliului Local s-au adunat liderii asociatiilor de revolutionari din judetul Alba, pentru a primi cateva certificate chiar din mana sefului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Acesta din urma s-a aratat nemultumit inca de la inceput si le-a reprosat celor prezenti ca pentru ridicarea documentelor nu au venit chiar revolutionarii.

Pe urma, Petrisor Morar a spus ca sase dosare ale unor revolutionari au fost respinse din diferite motive si a explicat fiecare caz in parte.

In cele mai multe situatii era vorba despre acte-lipsa la dosar, care ar fi trebuit sa certifice prezenta celor care si-au depus documentele in diferite zone in care s-au consumat evenimentele din acele zile ale sangerosului Decembrie ‘89 (cum ar fi fotografiile).

Explicatiile secretarului de stat au avut, insa, darul sa il irite pe liderul revoltei anticomuniste de acum 18 ani de la Alba Iulia, Mihai Babitchi. "Eram mult mai ocupati atunci decat sa facem hartii. Dumneavoastra vreti hartii. Va felicit", a spus Babitchi. "Nu este punctul meu de vedere. Este legea, nu este o vina care sa imi fie imputata mie", a replicat Petrisor Morar.

De altfel, chiar si dosarul lui Babitchi a fost considerat intr-o prima faza incomplet, desi este de notorietate implicarea sa in Revolutie. El a dormit cateva saptamani chiar in incinta comitetului judetean de partid, pana dupa caderea regimului. Se pare ca acesta este unul dintre motivele iritarii sale.

"Nimeni nu s-a gandit atunci, in 21 decembrie ’89, la privilegii personale, la diplome sau onoruri. Multi dintre noi nici nu se gandeau ca vor ramane vii pana a doua zi", a adaugat revolutionarul.

Acuzatii de o parte si de alta a baricadei

Babitchi s-a revoltat si impotriva comisiei infiintate prin Legea 341/2004, care ar trebui sa verifice toate dosarele si sa elimine impostorii. "Au intrat in comisie personaje care habar nu au ce a insemnat Revolutia romana. Constat ca nici actualul secretar de stat al SSPR, presedinte al acestei comisii, nu cunoaste ce s-a intamplat in teritoriu.

Mai constat ca se cauta tot felul de formule birocratice hilare, de pilda adrese semnate de primarii de azi ai unor localitati sau sefi de institutii ale statului, care sa certifice participarea la Revolutie a solicitantilor de certificate. S-au dat certificate si celor care s-au aflat de cealalta parte a baricadei.

Se fac interventii pentru a se stabili prioritati in analizarea dosarelor", a adaugat revolutionarul.

"Totul a devenit o farsa la care nu mai doresc sa particip. De aceea multumesc pentru certificatul care se intentioneaza sa il imi fie inmanat astazi, dar nu pot primi si il refuz categoric", a mai afirmat liderul revoltei anticomuniste din decembrie 1989 de la Alba Iulia.

In replica, secretarul de stat Petrisor Morar i-a cerut sa aduca dovezi pentru acuzatiile respective, declarand ca, altfel, il banuieste de jocuri politice. "Pentru mine, domnul Babitchi nu este cine stie ce personalitate. Este un luptator in Revolutie ca oricare altii", a spus secretarul de stat.

El a adaugat ca este convins ca revolutionarul va accepta pana la urma certificatul, pentru a nu pierde beneficii importante.