Primarul Radu Mazare a anuntat, ieri, ca respinge notificarea mostenitorilor familiei Sturdza, care a revendicat 65 de hectare de teren in intravilanul Constantei. „Poate ii mai asteptam, sa caute documente, sa mai gaseasca acte, dar daca se grabesc asa de tare, uitati, le raspund rapid si le zic: se respinge notificarea!”, a declarat ieri primarul Constantei.

Mazare si-a motivat decizia prin faptul ca reprezentantii familiei Sturdza nu au depus pana acum nici un act de propietate asupra terenului pe care il revendica inca din 2001.

Pe de alta parte, „bombonica de pe coliva”, dupa cum s-a exprimat edilul, o reprezinta un tabel alcatuit in anul 1945 de Comisia de Reforma Agrara, privind suprafetele expropriate si in care apar intr-adevar, in dreptul familiei Sturdza, 65 de hectare de teren, dar arabil.

Primarul Mazare sustine ca de-a lungul timpului a purtat o corespondenta amanuntita cu reprezentantii familiei Sturdza, in care le-a explicat de ce acte are nevoie pentru a putea sa le retrocedeze terenul solicitat.

"I-am cerut domnului print sa aduca actul de proprietate asupra terenului in original sau copie legalizata, dar pana acum nu au depus nici un astfel de document pentru ca nu-l are”, a declarat Mazare. „Sa vedeti cum justitia din Romania e ridiculizata de Mazare”, radia la un moment dat primarul, in timp ce isi prezenta argumentele.

Unul dintre acestea facea referire la presupusa lui obligativitate de a retroceda terenul revendicat de Sturdza. Potrivit legii, insa, raspunsul la notificare era, conform celor spuse de Mazare, fie restituirea efectiva a terenului revendicat, fie trimiterea cazului la Fondul Propietatea, fie respingerea notificarii.

In plus, chiar si in cazul in care ar fi depus pana acum la dosar actul de proprietate asupra terenului, tot mai era un lucru de lamurit si anume daca cele 65 de hectare erau intr-adevar intravilane, asa cum zice Sturdza, sau extravilane sau arabile, cum se arata in documentele Comisiei de Reforma Agrara din 1945.

"Dar daca se grabeste asa, ii raspund pe loc: notificare respinsa!”, a anuntat Mazare, care a prezentat si alte motive pentru care se indoieste de corectitudinea demersurilor lui Sturdza. Este vorba despre o decizie din anul 1937 a Tribunalului Constanta, care hotaraste vanzarea a 33 de hectare din terenul familiei Sturdza.

"Nu stiu daca s-a vandut sau nu, dar este un act care ridica mari suspiciuni cu privire la averea familiei Sturdza”, a fost de parere Mazare. Cele 65 de hectare cerute de Sturdza si pentru care familia nobiliara solicita 65 milioane euro la CEDO acopera suprafata a doua cartiere, Poarta 6 si Kilometrul 4-5.

Pe de alta parte, primarul a dezvaluit faptul ca a aplicat aceeasi reteta in cazul tuturor cererilor de retrocedare din statiunea Mamaia. „Am respins toate notificarile privind retrocedarea de terenuri din statiunea Mamaia, pentru ca cei care le revendicau nu le aveau in proprietate, ci in folosinta.

Majoritatea au atacat decizia mea in instanta, iar din acestia 95% le-au pierdut”, a aratat Mazare. „Familiile Movila si Buzescu au avut pamant pe cartierele in care locuiti dumneavoastra acuma, Sturdza cere inapoi doua cartiere, unde sa le dau inapoi, pe Luna?!”, s-a intrebat retoric primarul, care a aratat ca orice decizie ar lua in aceste situatii, se alege cu anchete la DNA.