Intr-adevar povestea batranei de 78 de ani par a fi desprinsa dintr-un film de groaza, cand ne gandim ca nu exista parte din corp sa nu fi fost muscata si ii fusese luat practic scalpul.

Numarul maidanezilor a crescut de cand Serviciul de Ecarisaj din Turda a fost pus pe „tusa” de reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Animalelor care au amenintat cu amenzi de zeci de milioane de lei vechi daca caninele vor mai fi tinute la Zoo. Anul trecut, la Spitalul municipal Turda s-au prezentat mai multe persoane muscate de proprii caini decat de cei de pe strada.

Maidanezii inca se pot plimba in voie

Pana la deschiderea noului centru de Ecarisaj din Turda, cainii vagabonzi pot sa isi faca veacul pe unde vor, pentru ca vor mai dura cateva luni pana cand se va realiza adapostul, la norme europene, pentru depozitarea celor prinsi.

Locatia gasita initial de autoritati, la iesirea din Poiana spre Campia Turzii, nu a fost, se pare, o alegere prea buna, cu toate ca pozitionarea Serviciului de Ecarisaj in acea zona ar fi fost ideala. „Apele Romane nu ne-au dat avizul pentru acel teren pentru ca era cu probleme si daca nu obtinem un aviz, trebuie sa cautam alta locatie”, ne-a declarat Nicolae Suciu, seful API Turda.

Se pare ca, totusi, in urma discutiilor cu inspectorii DSV Cluj, s-a identificat o posibila locatie pe str. Cheii, care apartinuse Grupului Scolar de Arte si Meserii „Dr. I. Ratiu” Turda. Aici se vor face studiile de specialitate, iar daca sunt obtinute toate avizele, sunt sperante sa se poata obtine permisul ca 2-3 saptamani sa se poata porni la „vanatoare” de maidanezi.

Locuitorii din Campia Turzii isi fac griji

Cum Serviciul de Ecarisaj din Turda deservea si Campia Turzii, situatia cainilor vagabonzi este cam aceeasi. Sunt multi, iar cetatenilor le este teama de ei. Unii i-au sesizat acest lucru primarului Ioan Vasinca, pe www.campiaturzii.ro .

"Va rog sa dispuneti a se lua masuri impotriva cainilor vagabonzi ce-si fac veacul printre blocuri (zona bisercii Baritiu, blocurile ANL, fabrica de sucuri). Acelasi lucru si in legatura cu cei ce-si duc traiul pe la containerele de gunoi!”, a scris un localnic pe site-ul institutiei.

Mai multi muscati de cainii lor decat de maidanezi

Conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal Turda, Maria Cadar, anul trecut la unitatea spitaliceasca s-au prezentat 168 de persoane muscate de caini. Cam 18% din acestia nu cunosteau animalul care i-a atacat si au urmat un tratament pentru a nu se imbolnavi, in cazul in care animalul ar fi suferit de turbare, platind circa 150 RON.

Restul au adus adeverinta de la veterinar cum ca patrupedul nu sufera de nici o boala care i-ar putea afecta. Cei muscati erau fie chiar stapanii cainilor sau cunoscuti ai acestuia.

Obiectiv OnLine, 26 februarie, ora 10.47:

Site-ul Obiectiv OnLine, care este actualizat constant cu stiri de ultima ora, a prezentat cazul batranei muscate de caini: „O femeie de 78 de ani a fost mutilata de caini. Maria Sabadus a fost atacata de caini in timp ce se indrepta spre locuinta. Ea a fost gasita de niste vecini, inconstienta.

A fost dusa la spital, unde medicii au constatat ca-i lipsesc cel putin 30 de centimetri de piele, inclusiv pavilionul urechilor si scalpul. Batrana era in stare de soc traumatic hipotermic, fiind muscata de tot corpul. Din cate se pare, cainii erau hraniti de un vecin, Adrian Crisan, care sustine ca animalele nu-i apartin si ca erau acolo in momentul in care a cumparat el casa.

In cazul in care organele de urmarire penala vor decide ca Adrian Crisan poate fi tras la raspundere pentru comportamentul cainilor, acesta ar putea fi urmarit penal”.