Daniel Meze: Domnule primar daca ar fi sa va uitati la Oradea anului 1992 cand ati luat primul mandat de primar, la 2000 cand ati luat cel de-al doilea, si momentul actual, cum vedeti evolutia orasului peste timp?

Petru Filip: E greu in cateva cuvinte sa faci o astfel de analiza, si intotdeauna analiza facuta de subiect este subiectiva si pasibila de a nu fi reala. Cred ca cel mai bine este sa te laude altii.

Daca ar fi insa sa rezum intrebarea la un singur lucru, legat de evolutia pozitiva a Oradiei este cea legata de rapoartele internationale si interpretarile facute de firme exterioare orasului privind nivelul de dezvoltare si credibilitate pe care orasulul il are.

Acest lucru are in spate foarte multa munca. In acest sens pot sa va dau niste date publicate in revista Capital unde Oradea apare pe locul 5 in Romania, vis-a vis de zona de interes si de dezvoltare, respectiv analiza de rating pe care compania Fitch a facut-o si care spune unde este Oradea in acest moment din punct de vedere credibilitate financiara.

Foarte putini au surprins si apreciat acest lucru. In rest investitii, lucrari, evolutie pe care numai cei care vin din exterior si analizeaza o simt, o pot aprecia, cei care traiesc zi de zi in acest oras este logic sa nu le vada de la o zi la alta.

Georgeta Gavris: Pentru ca ati mentionat de firma de rating, alte orase din provincie au facut un astfel de studiu?

Petru Filip: Nu. In momentul in care faci un astfel de studiu trebuie sa ai totusi o autoanaliza si o autocredibilitate. Sa stii ca un astfel de studiu va avea un rezultat relativ bun. Un astfel de studiu este de fapt o certificare a ceea ce crezi despre tine. Nu iti face placere sa te duci la cineva sa iti spuna ca esti bolnav si apoi sa te lauzi public.

Georgeta Gavris: Dar poate fi cu folos...

Petru Filip: Sigur ca poate fi cu folos daca acel studiu duce la masuri corective. La ora actuala in Romania cu exceptia Bucurestiului suntem singurul oras care a acceptat riscul sa comande un astfel de studiu, facut cu o companie internationala de renume

Daniel Meze: Un astfel de studiu este benefic, mai ales ca in media vedem anumiti critici ai dumneavoastra ca gradul de indatorare al primariei Oradea est foarte mare, ca nu vin investitorii mari, ca Timisoara ne-a luat-o in fata...

Petru Filip: Ii invit pe acestia sa citeasca studiul facut de firma de rating, si sa-i contrazica pe cei de-acolo...si in astfel de situatii este clar ca astfel de declaratii nu au decat un caracter polpulist petru a influenta pe nste oameni care nu au datele si cunostintele necesare pentru a face o apreciere corect, iar atunci cel care fac astfel de afirmatii din punct de vedere politic are sansa sa fie crezut de cei care nu cunosc situatia. Dar se va vedea in timp ca toate aceste acuze sunt simple inventii, dar pana la urma orasul, comunitatea si tara isi merita conducatorii. Sunt cei pe care ii aleg...

Georgeta Gavris: La nivel de investitii locale, cea mai vehiculata in ultima vreme este cea din aeroportul oradean, ati avut si intalniri cu omologii de la Debrecen...

Petru Filip: Nu chiar...deci ceea ce s-a intamplat in ultima vreme cu cei de la Debrecen este o discutie de perspectiva. Am spus-o cu mult timp inainte, se petrecea in urma cu 15 ani, Oradea a avut sansa dezvoltarii acestui aeroport in perioada ’94 - ’95, cand toate aeroporturile din zona porneau in aceasta competitie de la zero.

Nu era atunci nici Clujul si nici Timisoara la nivelul de acum. Pentru noi in primul rand Clujul reprezinta concurenta. Am vazut in lume ca anumite comunitati au sansa mai mare de dezvoltare daca isi dezvolta sistemul de transport. Din pacate am pierdut acel start. Sunt lucruri care nu tin de factorul local, ci de cel national.

Atunci era Iliescu presedinte, PSD-ul la conducere. Au venit ei atunci in Bihor si au spus ca nu fac nici zona libera pentru ca „stim noi cum se fura in zonele libere”, iar referitor la aeroport a spus Iliescu: „ la ce va trebuie voua aeroport la Oradea ca oricum va vor cucerii ungurii”. Iata ca sunt doua investitii care se puteau face in acei ani, dar nu s-au facut.

Oradea a fost vitregita pentru ca guvernul PSD nu avea mare interes in zona, nici nu detinea puterea in zona. Guvernarea 1996-2000 a fost o guvernare foarte ambigua, care nu a adus nimic pentru Bihor. In concluzie oradenii ii pot multumi lui Iliescu si PSD-ului pentru faptul ca nu s-au facut aceste investitii.

Daniel Meze: Daca tot vorbim de obiective interes ale Bihorului, putem aminti aici drumurile judetene care sunt intr-o stare foarte proasta, autostrada Transilvania si aici va cer lamuriri nu in calitate de primar ci in calitate de lider national al partidului democrat...

Peptru Filip: Chestiunea cu drumurile esta valabila pentru toata Transilvania, nu doar pentru judetul Bihor. Este o situatie mostenita, Moldova si Muntenia au avut un alt regim inainte de ’89, dupa aceea lucrurile au ramas penru ca Ardealul nu a avut lideri la nivel national care sa sustina interesele regiunii, si atunci drumurile au ramas la nivel de carpeala.

Singurul drum care a fost facut cum trebuie in timpul ministeriatul lui Basescu a fost E 60, Oradea - Cluj, lucrare pedata in 1998. In rest drumurile sunt hodorogite, sparte si carpite in fiecare an. Anul acesta sper ca promisiunile Ministerului Transporturilor sa fie respectate si DN 76 Oradea - Deva , 180 km, sa fie refacut in termen de 2 ani.

In privinta autostrazii, incerc sa fiu obiectiv si nu imi place sa fac aprecieri negative in zona politica decat daca sunt chestiuni reale.

Lucrarile la aceasta autostrada au inceput in timpul guvernarii PSD si toti ardelenii au sustinut ideea necesitatii realizarii acestui proiect si desigur ma bucur ca s-a reusit sa se continue acest proiect. Nu merge in ritmul in care ne-am dori, sunt probleme cu forta de munca cu exproprierile...ma rog ..sunt convins ca o data ce se va trece peste acest obstacole se va intra in normalitate.

Si am convingerea ca se va termina mai repede autostrada Transilvania decat culoarul IV Paneuropean, pentru ca exista si finantare interna.

Georgeta Gavris: Ati spus mai devreme de reprezentarea Transilvaniei la nivel central, va refereati aici la ministri?

Petru Filip: Da la ministri, la oameni cu putere politica care sa se impuna...Transilvania nu prea a avut asa ceva. In guvernarea PSD, Clujul a avut ministri care ar fi trebuit sa sustina interesele reginii, insa in afara de autostrada Transilvania nu am simitit mare lucru. In aceasta guvernare pot sa spun ca lucruile s-au inversat.

Numai anul trecut, in 2006, Bihorul a adus finantari guvernamentale, valoric, aproape cat au adus timp de 4 ani structurile locale in perioada 2000 - 2004. Faptul ca din punct de vedere politic domnul Blaga si eu suntem in functii de conducere la nivel central, i-am putut sensibiliza poztiv pe cei de la Bucuresti. Anul trecut s-a cheltuit o caruta de bani in Bihor.

Daniel Meze: V-ati manifestat intentia de a cendida la alegerile europarlamentare, in acest caz se va vacanta fotoliul de primar al municipliului Oradea. Care va fi solutia administrativa pentru interimat?

Petru Filip: Legea este foarte clara la acest capitol. Este vorba de legea administratiei care spune ca in termen de 90 de zile de la vancantare si cu 6 luni inainte de alegeri se organizeaza alegeri anticipate.Mai este si legea alegerilor care spune ca daca o functie de primar se vacanteaza cu 1 an inainte de data alegerilor se poate rezolva interimatul.

Acest lucru se face de catre unul dintre viceprimari prin votul consiliului local. In locul functiei de viceprimar vine un consilier local.

Daniel Meze: PD-ul va dori sa-si pastreze functia de primar?

Petru Filip: Nici nu e normal sa isi piarda functia de primar, si sper sa fie o intelgere cu UDMR-ul. Inca nu am discutat, lucrurile se vor clarifica dupa ce listele vor fi finalizate si avizate.

Georgeta Gavris: Care va fi punctul principal al campaniei electorale din punct de vedere al PD?

Petru Filip: In acest moment nu au fost discutate inca temele de campanie, insa lucrurile se vor transfera la nivel national. Vor fi teme de politica nationala din prisma aderarii, ce inseamna pentru ceteateanul roman intergrarea, avantaje, dezavantaje. Lucruri sensibile pe care cetateanul simplu le percepe altfel decat noi.

La fel s-a intamplat si in tarile care au intrat in Uniune in 2004 si sigur ca este o zona mult mai sensibila si chiar periculoasa pentru ca s-ar putea ca din aceasta cauza, euroscepticii sa aiba un mesaj care sa-i blocheze pe oameni acasa si sa-i faca sa nu participe la aceste alegeri.

Desi pana la urma cred ca ne-am dorit cu totii sa intram in UE si sa spunem „ da si romanii fac parte din clubul tarilor civilizate” si sa mergem in oricare din orasele europene si sa fim tratati ca toti ceilalti. Insa sper ca nu s-a crezut ca intrand in Uniune cineva va veni sa ne ofere fara sa ceara nimic.

Ni se cere seriozitate, constiinta, munca corectitudine in rezolvare propriilor noastre probleme. Mesajul celor din structurile de conducere ale UE este foarte clar: „Sa nu va inchipuiti ca problemele Bucurestilui, in sensul de Romania, se vor rezolva la Bruxelles.

In primul rand trebuie sa vi le rezolvati acasa, din punct de vedere institutional, organizational si dupa aceea sa cereti din cosul comun...pentru rezolvarea problemelor”

Daniel Meze: Nu bine v-ati depus candidatura ca principalul partid de opozitie lanseaza atacuri dure la adresa dumneavoastra, cum ar fi ca va cautati imunitate in parlamentul european, ca ati avea probleme penale...intentionati sa raspundeti acestui tip de campanie?

Petru Filip: Campania de acest gen ascunde slabiciunea adversarului. Atata timp cat acesta este singurul argument, ma rog nici nu ar trebui sa ma supar pe cineva pe care atata il duce mintea...daca atat il duce mintea n-o sa ma apuc la varsta pe care o am sa raspund cu aceeasi moneda. Atata l-a invatat pe el familia, mama, tatal, scoala pe care a facut-o. In viata politica sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le accepti.

Daniel Meze: Aveti un seintiment de deja - vu? In 2004 s-a intamplat cam la fel.

Petru Filip: Este defularea si refularea omului care a pierdut intr-o campanie electrorala. Spre deosebire de PD care s-a dezvoltat si a crescut, liderii PSD Bihor au distrus un partid. Din punct de vedere al PSD Bihor aceasta organizatie este zero. PD este un partid de 30 %, unde este PSD Bihor? Am ajuns la un anumit moment de evolutie asa ca nu ma cobor la nivelul lor.

Nu sunt legat de scaunul de primar. Poate sa il ocupe cine vrea, dar in primul rand cine poate.

Georgeta Gavris: Se vehicula faptul ca Petru Filip, primar de Oradea nu are suficienta vizibilitate la nivel national pentru a fi cap de lista al PD la alegerile din mai.

Petru Filip: Este un lucru adevarat. Este greu sa-ti faci o imagine pe plan national. Eu am avut posibilitatea mai putin decat cei care sunt in capitala. De aceea si Partidul democrat cauta un cap de lista care are sufiecienta notorietate pentru ca sa atraga.

Insa pana la urma este importanta vizibilitatea regionala, pentru ca si PD si celelalte partide isi vor pune reprezentanti pe pozitii eligibile de tip regional. In sensul in care persoana respectiva sa poata reprezenta, spre exemplu, regiunea de nord - vest, sud-est a partidului respectiv si persoana sa-si creeze notorietatea necesara in regiunea respectiva nu neaparat la nivel national.

Structura de tip regional, vrand - nevrand, va exista si in Romania in urmatorii ani si atunci imaginea liderilor va trebui construita si in plan regional. Sigur accept ideea ca este un comentariu absolut pertinent si partidul isi asuma sau nu acest lucru.