Daca ordinul ar fi pus in aplicare, ploiestenii de la bloc, dar si cei care locuiesc la case vor fi obligati sa-si plateasca facturile de gaze in 26 de zile, pentru ca, in caz contrar, li se va sista alimentarea. Ploiestenii de la case si blocuri ameninta cu proteste de strada in Capitala, daca nu se va renunta la aceasta masura.

Un ordin ilegal

La sfarsitul anului 2006, ANRGN a adoptat Decizia 1191, privind modificarea si completarea contractelor-cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatorii captivi.

In aceasta se prevede: “la alineatul (1) al articolului 8, litera a) va avea urmatorul cuprins: a) perceperea unei cote a majorarilor de intarziere, calculate asupra valorii neachitate, egala cu nivelul majorarilor de intarziere datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu a 16-a zi calendaristica de la data emiterii facturii si

pana la achitarea integrala a acesteia, inclusiv ziua platii, in cazul neindeplinirii obligatiei de plata in termen de 30 de zile calendaristice de la data scadentei.

La alineatul (1) al articolului 8, litera b) va avea urmatorul cuprins: b) intreruperea furnizarii gazelor naturale, incepand cu a 26-a zi calendaristica de la data emiterii facturii, in cazul neindeplinirii obligatiei de plata; factura constituie preaviz in cazul neindeplinirii obligatiei de plata”.

Proteste de strada

Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, la care este afiliata si Uniunea Asociatiilor de Proprietari, Mihai Mereuta, a declarat ca facturile ajung cu mare intarziere la asociatii, astfel incat pentru achitarea acestora asociatiilor le mai raman practic doua sau trei zile zile pana la cea de-a 26-a zi calendaristica cand se intrerupe furnizarea gazelor.

“In decizia celor de la ANRDGN apare si o contradictie. La alineatul 1 al articolului 8, scrie ca asociatiile de proprietari au practic 45 de zile la dispozitie de la data emiterii facturii si pana la achitarea integrala a acesteia fara penalizari, iar la litera b) a aceluiasi articol se spune ca furnizarea gazului se intrerupe incepand cu a 26-a zi calendaristica de neplata.

Nu inteleg, nu esti penalizat, dar ti s-a intrerupt gazul. O gandire cel putin originala", a declarat Mereuta. La nivel local, Ion Stan, presedintele UAP este de parere ca ceea ce face acum Autoritatea Nationala este “o hotie”.

Stan spune ca proprietarii de aparatamente ploiesteni, dar si persoanele care locuiesc la case vor declansa un amplu miting de protest in Bucuresti, daca nu se va reveni asupra acestei masuri. “Incarc oamenii in autobuze si mergem peste ei la Bucuresti. Sunt platiti din banii nostri si nu fac altceva decat sa actioneze impotriva noastra”, a declarat Stan.

Se ingroasa gluma...

Nici in ce priveste legislatia protectiei comsumatorilor lucrurile nu sunt in regula. Directorul OJPC Prahova, Corneliu Buzu ne-a declarat ca emiterea unui asemenea ordin nu este legala.

Normele privind masurile de informare a consumatorilor de catre operatorii economici se specifica faptul ca beneficiarii de contracte de servicii publice trebuie notificati cu minim 30 de zile inainte de data la care serviciul va fi sistat, iar asemenea facturi care, dupa cum arata tin loc si de somatie, nu pot fi in conformitate cu legislatia in domeniul protectiei consumatorilor.

“E ilegal sa faca asa ceva si vom sesiza presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor”, a spus directorul Buzu.