Directia de Finante Alba se opune cumpararii activelor Resial de catre firma unui italian. Mai mult, DGFP vrea sa revoce lichidatorul judiciar numit in septembrie 2005. Resial Alba Iulia are datorii de 44 de milioane de lei, creditorul principal fiind DGFP.

Directia Generala a Fi-nantelor Publice (DGFP) Alba refuza o oferta de 3,82 de milioane de euro depusa pentru cumpararea in bloc a activelor societatii Resial Alba Iulia.

Oferta de cumparare a ac-tivelor societatii falimentare a fost inaintata lichidatorului judiciar al Resial de catre firma "Trustul de Constructii Industriale" SA Alba Iulia, apartinand unui om de afaceri italian.

DGFP Alba este creditorul cel mai important al Resial si are de recuperat de la fosta fabrica de caramizi refractare suma de 26 de milioane de lei, care reprezinta 61% din datoriile totale ale societatii cifrate la peste 44 de milioane de lei.

Motivele DGFP

Unul dintre motivele invocate de directorul DGFP, Maria Iacob, pentru refuzul ofertei este faptul ca, la ultima licitatie organizata pentru vanzarea activelor Resial din septembrie 2005, Directia a primit doar 203.690 lei din vanzarea bunurilor mobile scoase la licitatie, in comparatie cu Transgaz care a primit 832.900 lei.

Alt motiv ar fi faptul ca inventarierea generala a patrimoniului nu a fost efectuata cu respectarea prevederilor legale. De asemenea, lui Dorin Jibetean, lichidatorului Resial, i se mai imputa faptul ca a angajat cheltuieli "mari si inutile" cu procedura de lichidare, dar si ca nu a valorificat toate bunurile societatii garantate in favoarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Decizia directorului general Maria Iacob de a se opune ofertei investitorului italian este cu atat mai ciudata cu cat, in decembrie 2006, ea a fost de acord cu vanzarea in bloc a activelor Resial la valoarea de 3,8 milioane de euro, oferta prezentata atunci de o societate din Cugir. Ulterior, firma a renuntat la oferta prezentata lichidatorului judiciar Dorin Jibetean.

Scenariu?

Decizia conducerii DGFP face parte dintr-un scenariu bine pus la punct, care vizeaza obtinerea din partea adunarii creditorilor de la SC Resial SA a unei hotarari privind inlocuirea lichidatorului judiciar si renuntarea la vanzarea in bloc a activelor.

La cererea prefectului Cosmin Covaciu, fost coleg in PNL cu Maria Iacob si actionar al unei societati interesate in preluarea unor bunuri aflate in patrimoniul Resial, Inspectoratul Teritorial de Munca Alba a efectuat un control la societatea aflata in procedura de faliment.

Rezultatele controlului nu au fost spectaculoase, fiind identificate doar cateva persoane care lucrau in incinta societatii fara a avea contracte de munca.

Cu toate acestea, Prefectura a transmis DGFP o adresa prin care solicita initierea demersurilor privind revocarea din functie a lichidatorului judiciar pe motiv ca acesta este in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile legale.

Imediat, conducerea DGFP a purces in control la Resial, iar concluzia a fost ca lichidatorul Dorin Jibetean "ca persoana fizica autorizata nu dispune de personal calificat necesar procesului de lichidare al unui debitor mare".

Prin urmare, directorul DGFP, Maria Iacob, a solicitat judecatorului sindic convocarea adunarii creditorilor, care ar urma sa puna in discutie revocarea lichidatorului judiciar.

Lichidatorul Dorin Jibetean respinge acuzatiile aduse in urma controlului efectuat de DGFP Alba. "Criticile aduse sunt nefondate si au un caracter subiectiv cu tendinta de a da curs adresei Institutiei Prefectului privind inlocuirea lichidatorului", afirma Dorin Jibetean.

Resial Alba Iulia a fost, pana in 1990, cel mai mare producator de caramizi refractare din Romania. La vremea respectiva, in fabrica lucrau cateva mii de angajati. Toate combinatele siderurgice din tara se aprovizionau de la Resial cu caramida refractara, care era folosita la "captusirea" cuptoarelor in care se topea metalul. z

Oferta: Lichidator de rezerva

Surprinzator sau nu, exact in aceasta perioada la dosarul de faliment al Resial a aparut o oferta prin care firma A&B Expert Insolventa SRL Hunedoara, apartinand persoanei fizice Aurel Sendroni, doreste sa preia procedura de lichidare judiciara a societatii din Alba Iulia.

Firma din Hunedoara detine certificare din partea Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare doar din decembrie 2006.

Istoric

Falimentul Resial a fost, practic, pecetluit in 2001 cand societatea din Alba Iulia a fost "incarcata" artificial cu datorii de 300 de miliarde de lei vechi. Afacerea a fost pusa la cale de cativa lideri PSD, printre care senatorul Doru Ioan Taracila si ex-consilierul prezidential Cico Dumitrescu. Creierul operatiunii a fost Constantin Samson, presedintele Centrului de Afaceri Romano-Rus.

Printr-un contract incheiat in martie 2001, societatea din Alba Iulia a ajuns sa plateasca datoriile SC Caloni Serv Com SA Azuga catre compania nationala "Transgaz" SA Medias, fara a avea nici o legatura cu operatiunile comerciale derulate intre cei doi agenti economici.

Contractul a fost semnat de Constantin Samson si Tudoran Georgeta din partea Caloni Serv Com si de fostii directori Vasile Popa si Florica Jimborean din partea Resial. In schimbul platii datoriilor, Caloni Serv Com a livrat catre Resial paturi si parfumuri in valoare de cateva sute de milioane de lei vechi, care au fost oferite angajatilor ca ajutoare sociale.