Vestea sosirii concernului Nokia la Cluj a starnit interesul romanilor plecati la studiu in Europa. Ei ar fi in stare sa-si abandoneze studiile daca Nokia va plati bine. Salariile pentru posturi similare la Siemens si Alcatel pornesc de la 500 de euro si ajung la peste 18.000 de euro, releva un studiu al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM).

O tanara familie clujeana, plecata in Spania la studii doctorale in telecomunicatii, a trimis o adresa Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca prin care isi exprima dorinta de a reveni acasa si de a munci pentru compania internationala.

Oana si Bogdan Nae, absolventi ai Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, isi definitiveaza studiile la Universitatea Rovira I Virgili din Tarragona (Spania). Urmarind evenimentele din Romania prin intermediul presei online, au aflat de sosirea Nokia la Cluj.

Cele 15.000 de locuri de munca create de producatorul de telefonie mobila nu a lasat indiferenta tanara familie clujeana. Printr-o scrisoare electronica adresata Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, cei doi solicita informatii privind posibilitatea de angajare in cadrul Nokia.

Renunta la doctoratul in Spania

Oana, care este in anul III de doctorat ne-a spus ca isi doreste foarte mult sa vina sa lucreze acasa si ca sosirea Nokia la Cluj este o oportunitate. “As reveni sa lucrez acasa pentru un salariu european, un salariu care sa asigure familiei mele un trai decent”, spune Oana.

Primeste o bursa de 1200 de euro din partea universitatii spaniole, dar oportunitatea de a lucra acasa si de a fi alaturi de familie nu este de neglijat. Bogdan, zalauan la origini, este in al doilea an doctoral, dar este dispus sa revina daca Nokia ii va oferi aceasta sansa.

“Sunt dispus sa renunt si la doctorat daca vom reusi sa ne angajam la Nokia”, a afirmat Bogdan. Acesta si-a justificat gestul prin faptul ca in Romania se simte acasa si “este mai bine decat printre straini”.

Bogdan a subliniat ca ar reveni in Romania daca Nokia ar oferi salarii care sa le permita un nivel de trai decent.

Multi romani ar reveni acasa

Printre romanii doctoranzi la Universitatea din Tarragona se numara si clujeanul Cosmin Burian. Este inginer, doctorand in chimie industriala si traieste in Spania doar din bursa acordata de acest stat.

Cosmin si-a aratat si el disponibilitatea de a reveni, in Cluj sau in Transilvania, “daca oportunitatea oferita de Nokia s-ar gasi si in chimie”. Ar prefera sa lucreze in cercetare sau in proiectare si spera ca Nokia sa fie un exemplu pe care societatile romanesti sa il urmeze.

Recrutarile incep in mai sau iunie

Daniel Don, director executiv al AJOFM Cluj, spune ca va face toate demersurile necesare pentru a incuraja revenirea tinerilor romani care solicita un loc de munca in Cluj.

Un demers al Ministerelor Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, respectiv al Afacerilor Externe, se va materializa intr-o campanie de informare a cetatenilor romani cu resedinta in statele Uniunii Europene despre oportunitatea locurilor de munca pe care o ofera Nokia.

“Prin aceasta initiativa vom incuraja depunerea de CV-uri in vederea recrutarii lor, cu ocazia bursei locurilor de munca pe care o vom organiza pentru Nokia”, a adaugat Don. Evenimentul va avea loc in mai sau iunie, in functie de solicitarea concernului finlandez.

Ce salarii va da Nokia

“Un studiu de piata realizat de specialistii nostri cu privire la nivelul de salarizare oferit de companii similare precum Alcatel Romania sau Siemens Romania, arat` c` oferta Nokia ar fi putin sub nivelul pietei muncii din Europa pe acelasi domeniu”, a declarat Don. Acesta a apreciat ca salariile oferite Nokia vor fi foarte bune comparativ cu piata muncii din Romania.

De exemplu, Alcatel Romania, cu sediul la Timisoara, ofera salarii de 500-1000 de euro pentru personalul administrativ, iar pentru cel cu studii superioare si calificare in domeniul telecomunicatiilor si automatizarii oscilieaza intre 1200 si 2500 de euro.

Daca managerii de proiect si sefii de departamente se “multumesc” cu salarii intre 3000 si 6000 de euro, personalul din posturile de conducere are salarii de 8000-18.000 de euro.

15.000 de slujbe

Concernul finlandez de telecomunicatii va investi 60 de milioane de euro in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, iar furnizorii de componente (camere foto, carcase) vor veni cu alte 140 de milioane. Pe 90 ha se va constitui Nokia Village. Concernul va construi o fabrica de telefoane mobile si un centru de cercetare pe 27 ha.

Terenul urmeaza sa fie dotat cu utilitati pana la finele anului, care vor costa 33 de milioane de euro, iar Guvernul Romaniei va putea aloca 23 de milioane de euro din suma. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj sustin ca in cel mult 5 ani intreaga investitie va aduce 15.000 de locuri de munca.