Agentia EURISKO, reprezentant exclusiv pentru inchirieri in viitorul complex, inca nu s-a hotarat cine este investitorul: "compania greceasca OMILOS", "compania cu capital elen OMILOS INVESTMENTS", sau ERMES HOLDING

Desi EURISKO sustine ca investitorii ar fi greci, Registrul Comertului demonstreaza ca ei sunt ciprioti

Cea mai prolifica zona a investitiilor din Romania se mentine in continuare cea imobiliara, sau cel putin asa se deduce daca urmarim anunturile de pe site-urile dedicate acestui domeniu.

Asistam la o avalansa de proiecte imobiliare care mai de care mai spectaculoase, initiate de mari dezvoltatori veniti din cele mai neasteptate colturi ale lumii pe motiv ca au descoperit in Romania raiul afacerilor de retail.

"Imobiliaromania" este provocata si intretinuta, in cele mai multe cazuri, de agenti imobiliari ipostaziati in promotori ai proiectelor, care incearca din rasputeri sa "faca valva" pentru a atrage cumparatorii de schite frumos colorate (fapt care nu poate fi condamnat atata vreme cat informarea este una corecta).

Scenariul isi schimba insa treptat culoarea, din roz in gri, daca iti trece prin cap sa afli mai multe despre adevaratii investitori (a caror provenienta si nationalitate este "reglata" in functie de ceea ce percepe mai bine urechea romanului), despre firmele pe care le detin sau portofoliul de proiecte duse la bun sfarsit (de multe ori inexistent).

Si pentru ca generalizarile se cladesc pe exemple concrete, ne vom opri in materialul de fata asupra unei investitii din Iasi, anuntata in 2006 cu mult entuziasm in presa scrisa nationala si locala ca fiind "cel mai mare parc comercial din nord-estul Romaniei - «Era Shopping Park»".

La ora actuala, pe terenul aferent investitiei a inceput desfasurarea fortelor, primele obiective urmand sa fie date in folosinta la jumatatea anului viitor.

Ce se ascunde dincolo de operatiunile derulate pe santier (care sunt vizibile, in pofida valului de mister ce se doreste a fi pastrat in jurul investitiei si, mai ales, a investitorului), ramane o tema care merita aprofundata...

Din regie fac parte agentiile imobiliare "Eurisko" Bucuresti si "Terra Real Estate" Iasi, doua firme cu actionariat cipriot, "Omilos Investments" si "Ermes Holding", Episcopia Romano-Catolica Iasi, Primaria Iasi, Primaria Miroslava si un teren care s-a pricopsit cu mai multi proprietari.

"Eurisko" promoveaza identitatea falsa a investitorilor

Constructia complexului "Era Shopping Park" a fost prezentata de agentia imobiliara "Eurisko" - in calitate de reprezentant exclusiv pentru inchirieri in cadrul viitorului complex - drept una dintre cele mai mari investitii din Iasi, cu o valoare totala de aproximativ 100 milioane euro.

Urmeaza si intrebarea fireasca legata de identitatea celor care isi propun sa investeasca aceasta suma in "dulcele targ al Iesilor".

Raspunsul, preluat din informarile facute "cu simt de raspundere" de "Eurisko", este fluctuant: fie este amintita "compania greceasca «Omilos»", fie "compania cu capital elen «Omilos Investments»", fie "Ermes Holding".

Merita subliniat faptul ca, pana la jumatatea lunii aprilie a acestui an, "Eurisko" a fost singurul furnizor de informatii despre proiectul "Era Shopping Park" si investitorul sau.

Intrebata daca are mai multe date referitoare la compania care dezvolta acest proiect, administratia publica ieseana a ridicat din umeri, spunand ca si tentativele sale de a intra in legatura cu reprezentantii firmei au esuat, intrucat "nu raspunde nimeni la telefon".

Desi nehotarata in stabilirea identitatii investitorului, "Eurisko" are totusi o certitudine, pe care nu uita sa o scoata in evidenta la fiecare anunt: firma este GRECEASCÃ!

Pentru cine are curiozitatea sa mearga mai departe si sa descopere legatura dintre firmele mai sus amintite si Grecia, surpriza va fi una de proportii.

Analizand toate firmele inregistrate in Romania care au in componenta numelui cuvantul "Omilos" (in total 5), precum si firma "Ermes Holding", nu se gaseste nici urma de greci.

In schimb se poate observa "increngatura" dintre mai multi oameni de afaceri ciprioti, dintre care numele lui Savva Stylianos este cel mai des intalnit.

Confruntati cu situatia unei dezinformari sesizate de redactia noastra, sau mai bine-zis a unei informari mincinoase, reprezentantii "Eurisko" si-au declinat atributiile de comunicatori, lasand loc explicatiilor oferite de una din firmele cipriotilor - "Omilos Group" -, cea care iese pentru prima data la rampa cu informatii publice, prin vocea Luciei Ungureanu - Marketing Manager.

"Dezvoltatorul proiectului «Era Shopping Park» este societatea «Ermes Holding». «Omilos Investments» a realizat «Praktiker» Craiova, ambele companii avand o parte dintre actionari comuni si fiind subsidiare ale companiei-mama, «Omilos Group».

Pana la demararea efectiva a proiectului, compania «Omilos Group» si-a propus sa fie mai putin vizibila pe piata.

In curand, insa, va fi disponibil un site pe Internet al companiei", a precizat reprezentantul "Omilos Group" intr-un moment de proasta inspiratie, pierzand din vedere ca orice novice in domeniu realizeaza ca o firma infiintata in august 2006 ("Omilos Group") nu poate avea calitatea de "companie-mama" pentru doua firme "veterane" ("Omilos Investments" si "Ermes Holding"), inregistrate in 2003, respectiv 2005.

In ceea ce priveste dorinta firmei de a fi "mai putin vizibila pe piata" aducem o completare de bun simt: DELOC vizibila pe piata cu adevarata identitate a investitorilor - CIPRIOTI, si promovata intens de agentia "Eurisko" sub falsa identitate de "companie greceasca".

Explicatia in aceasta privinta, oferita cu aceeasi stangacie de marketing manager-ul firmei "Omilos Group", este aceea ca "detinatorii actiunilor companiilor implicate in acest proiect sunt cetateni ciprioti si britanici de origine greaca".

Probabil, aceasta afirmatie se bazeaza pe o analiza atenta a arborilor genealogici ai celor doi cetateni ciprioti implicati in afacere - Savva Stylianos si Panayi Panayiotis -, din care se observa ca radacinile acestora se gasesc in pamant elen!!!

Negru pe alb, in evidentele Registrului Comertului scrie ca Savva Stylianos si Panayi Panayiotis au cetatenie cipriota, fiind nascuti in Cipru - primul in Nicosia, la data de 24.05.1965 si cel de-al doilea in Ammochostos, la data de 08.10.1958.

La data inregistrarii firmelor, ambii figurau cu domiciliul stabil in Cipru.

Revenind la intrebarea "Cine investeste 100 milioane euro in proiectul «Era Shopping Park» din Iasi?", vom oferi un raspuns saracacios, dar cel putin corect: "Ermes Holding" SRL, infiintata in august 2005, cu un capital social de 200 RON, al carei obiect de activitate declarat este "cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii" si al carei administrator si asociat unic este cetateanul cipriot Savva Stylianos.

Firma are sediul in Bucuresti, Str. Splaiul Unirii nr. 271-273, etaj 1, camera 2, sector 3, nu are declarat nici numar de telefon, nici de fax, si a terminat anul financiar 2005 cu o pierdere de 741.542 RON.

Savva Stylianos este implicat, in calitate de asociat, si in firmele "Omilos Investments" SRL si "Omilos Group" SRL, avand legaturi evidente cu oamenii de afaceri romani si ciprioti care apar ca reprezentanti ai societatilor "Omilos Company", "Omilos Oradea" si "Omilos Trading".

Amplasamentul centrului comercial

Suprafata de teren aferenta proiectului "Era Shopping Park" face parte dintr-o parcela mai mare, de 51 de hectare, situata in zona Pacurari-Ses Bahlui, in spatele punctului de control al politiei, zona ce a fost vanata de SC "Terra Real Estate" SRL si pusa in plasa firmelor "Eurisko" si "Ermes Holding", legate printr-un contract de asociere.

Vanzatorul, Episcopia Romano-Catolica Iasi, a instrainat respectivul teren in anul 2005.

Terenul studiat in planul urbanistic zonal (PUZ), in suprafata totala de 37 ha, se afla situat in partea de vest a municipiului Iasi si in partea de sud a drumului national DN 28, peste calea ferata Iasi - Pascani.

Raportat la DN 28, amplasamentul viitorului centru comercial este cuprins intre Popasul Pacurari si depozitul auto "Daewoo".

Terenul ce face obiectul PUZ-ului se afla in posesia beneficiarilor: SC "Ermes Holding" SRL, Sterescu Doru Florentin, Popescu Ilinca, Lundin Cristina Nicoleta, Niculescu Stefan Andrei si Primaria municipiului Iasi.

Etapele constructiei

Conform planurilor inaintate directiei de urbanism iesene, "Ermes Holding" intentioneaza sa construiasca pe acest teren un ansamblu comercial, dar si spatii de depozitare si cladiri de birouri.

Eusebiu Siminiceanu, general manager "Terra Real Estate" SRL Iasi, cel care a intermediat practic intreaga afacere, sustine ca proiectul se va dezvolta in trei etape, primele doua avand drept termen de finalizare a doua jumatate a anului 2008.

"Complexul comercial, impreuna cu spatiile de birouri, parcare, spati verzi, va fi imens si se va intinde pe un teren de 37 de hectare, dintre care, suprafata construita va ocupa 77.000 metri patrati (7,7 ha).

Zona comerciala si de loisir va fi livrata pana la sfarsitul anului 2008, in doua faze. Primele doua etape vor consta in construirea unei cladiri in forma de L in care se vor regasi mai multe spatii comerciale mari cu trecere din unul in altul.

Este vorba despre un hypermarket «Carrefour», intins pe 15.500 mp, spatiile comerciale pentru «Media Galaxy» de 2.200 mp, «Era Mall»-ul de 23.000 mp si «Carrefour Gallery» de 12.000 mp.

Vis-a-vis de acest complex de cladire se va realiza un magazin din reteaua de bricolaj «Praktiker», pe o suprafata totala de 9.555 mp", ne-a spus Eusebiu Siminiceanu.

In cea de a treia faza se va construi o alta galerie comerciala medium-size, unde va fi gazduit, printre altele, un Furniture Shop al "Mobexpert", de 8.000 mp, si un magazin din reteaua "Flanco", pe 2.000 mp.

De asemenea, pe o suprafata de 2 hectare exista in plan realizarea de cladiri de birouri ce vor fi oferite spre inchiriere diverselor firme interesate. "«Era Mall» va cuprinde, pe langa spatii comerciale ce au fost deja rezervate de diverse firme, mai multe spatii de recreere cu multiplexuri, sala de bowling, spatii pe segmetul de food-court si altele.

Pentru partea de multiplexuri se discuta, deja, cu o firma specializata din Franta", a precizat Eusebiu Siminiceanu.

Pasajul peste calea ferata si Bahlui va avea trei benzi si va costa 10 milioane euro

Executanul general al proiectului, SC "Viarom Construct" SRL Bucuresti, s-a apucat deja de lucru la ridicarea cladirilor propriu-zise, in timp ce, pe frontul alaturat, "Constructii Feroviare Iasi - Grup Colas" a demarat operatiunile pentru realizarea unui pasaj care sa traverseze traseul de cale ferata si raul Bahlui.

"Momentan se foreaza pentru montarea celor sase stalpi ce vor sustine artera de circulatie auto si pietonala ce va face legatura intre DN 28 si zona de construire a «Era Shopping Park».

Aceasta pasarela este necesara intrucat terenul este despartit de sosea prin sinele de cale ferata si nu exista un acces direct catre zona respectiva", ne-a explicat Eusebiu Siminiceanu.

Costul de realizare a pasajului este de 10 milioane euro si are drept termen de executie un an de zile. Potrivit proiectului, traseul are lungimea de 745 m masurata intre acostamentul DN 28 si extremitatea sensului giratoriu de la intrarea in complexul comercial, dintre care 150 metri reprezinta cale de pod.

Acesta este prevazut cu 3 benzi de 3,5 m, doua pentru urcare si una pentru coborare si supralargiri in zona de curbe. Sensul giratoriu de pe DN 28 a fost proiectat astfel incat sa permita accesul pe si de pe orice directie.

In documentatie, se specifica faptul ca investitorul isi asuma si obligatia echiparii intersectiei cu marcaje si indicatoare de reglementare a prioritatii si marcaje de sens obligatoriu.

Pentru drumul principal s-a prevazut o latime a partii carosabile de 10,50 m, iar in interiorul amplasamentului vor fi realizate drumuri cu latimea minima de carosabil de 7,00 m.

Agentia "Terra" are asigurate "roadele" din chirii

Managerul "Terra Real Estate" a explicat ca firma pe care o conduce s-a ocupat de achizitionarea terenului, realizarea proiectului, contactarea investitorilor majoritari, obtinerea scrisorilor de intentie de la chiriasii principali (precum "Carrefour", "Praktiker", "Media Galaxy", "Flanco"), obtinerea documentatiilor, a autorizatiei de constructie si a avizelor de la institutiile statului (cum ar fi Directia de Urbanism a Primariei Iasi) sau avizul de mediu.

Acesta a fost legiferat prin Ordinul nr. 79/13.10.2006 al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau.

"In schimb, de contractarea chiriasilor din mall se ocupa partenerul nostru «Eurisko», in timp ce «Ermes Holding», in calitate de investitor, a cumparat terenul si a platit proiectul executat de firma de arhitectura «Atelier 3» Bucuresti.

Planurile arhitecturale au fost facute dupa un master-plan realizat de «Chapmen Taylor», din Marea Britanie, firma specializata in master planuri pe park-retail-uri", a afirmat Eusebiu Siminiceanu.

Mai zgarcit in detalii, acesta a precizat ca firma sa va fi "rasplatita" pentru eforturile depuse, dupa ce proiectul va incepe sa dea primele roade, in baza unui contract semnat cu "Ermes Holding".

Firma "Ermes Holding", pacalita de Episcopia Catolica sau latifundiar fara scrupule?

Strans legat de numele investitorului "Ermes Holding" este un proces pe rol intentat de notarul iesean Liliana Blaj pentru anularea unui titlu de proprietate.

Aceasta intrucat, in 2006, "Ermes Holding" impreuna cu mai multe persoane fizice, printre care si Doru Sterescu, angajat al fimei "Eurisko", au cumparat 10 hectare de teren, de la Episcopia Catolica si de la Parohia Catedradei "Sfanta Tereza", in imediata prelungire a celor 51 hectare pe care le detineau deja din anul precedent.

"Din 2006 suntem in proces cu doua actiuni de anulare a titlurilor de proprietate atat pentru «Ermes Holding» si ceilalti cumparatori, cat si pentru Parohia Catolica.

Intrucat aceasta a fost improprietarita de Comisia locala de fond funciar a municipiului Iasi pe aceleasi amplasamente ce fusera retrocedate unui grup de aproximativ 10 cetateni ai localitatii Gaureni, comuna Miroslava, si anume Tarlaua 39 parcela 1751, de la fasia 13 pana la 27.

De la o parte dintre acesti cetateni am cumparat si eu loturile sub forma unor fasii lungi de teren numerotate 19, 20 si 21, adica undeva pe la mijlocul tarlalei", a explicat Liliana Blaj.

Acelasi lucru reiese si din adresa inaintata de Primaria Comunei Miroslava catre Comisia Judeteana de Fond Funciar, din cadrul Prefecturii Iasi.

"In urma sesizarilor facute de proprietarii de teren din T 39 parcela 1751 respectiv; Belei Elena, Cristea Constantin, Antal Ionel, Prisecaru Mihai, va comunicam urmatoarele: proprietarii au fost pusi in posesie in T 39 parcela 1751 pe vechiul amplasament, in baza protocolului incheiat in 11 septembrie 1997.

Peste aceste titluri de proprietate ale cetatenilor din comuna Miroslava a fost pusa in posesie ilegal Episcopia Catolica, de catre Comisia de fond funciar a Municipiului Iasi.

Va rugam analizati aceasta situatie si anulati titlurile de proprietate date in mod ilegal pentru Episcopia Catolica, fara nici un suport legal", se arata in adresa Primariei comunei Miroslava nr. 2772, din 15.05.2005.

Ca urmare, defunctul subprefect Florin Ungureanu a inaintat, la randul sau, o adresa catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi solicitand verificarea situatiei.

Primaria Iasi, care a luat cu japca parcela de teren de la comuna Miroslava si a trecut-o in teritoriul sau administrativ, face confuzii intre cifrele din numerotarea tarlalelor adancind si mai mult ceata asupra situatiei.

"Primaria Municipiului Iasi nu a eliberat titluri de proprietate Episcopiei Catolice in tarlaua T19 parcela 1751 de pe teritoriul administrativ al comunei Miroslava si nici pe un alt amplasament al comunei respective", se comunica in adresa Primariei Iasi nr. 52509, din 30.08.2005.

In aceeasi adresa se specifica faptul ca suprafata de teren atribuita Episcopiei Catolice se afla pe teritoriul administrativ al municipiului Iasi in T 39, parcela 1751.

"Episcopia Catolica a vandut cu buna-stiinta blana ursului din padure"

Liliana Blaj a afirmat, in schimb, ca responsabilii de la Oficiul de Cadastru au recunoscut faptul ca este o suprapunere de titluri.

"Am aflat de aceasta suprapunere in momentul in care am facut demersurile de intabulare a celor trei parcele de teren cumparate, doua in noiembrie 2004 si al treilea in mai 2005.

Cei de la Cadastru mi-au facut schitele, dar fara sa imi dea si numar de intabulare deoarece era aceasta incurcatura cu doua titluri de proprietate suprapuse.

Dar ei, in loc sa ia masuri, au lasat lucrurile asa. Astfel, problema s-a agravat intrucat terenul a fost revandut de Episcopia Catolica mai departe", a continuat Liliana Blaj.

Aceasta a punctat faptul ca oamenii bisericii au vandut terenul in deplina cunostinta de cauza intrucat a avut o confruntare directa cu acestia la Comisia judeteana de fond funciar.

"Ei au spus atunci ca recunosc suprapunerea de terenuri si ca sunt de acord cu anularea titlului daca li se da teren similar in alta parte.

Eu m-am linistit cand am vazut ca sunt oameni intelegatori, mai ales ca reprezinta si biserica, si am lasat institutiile statului sa isi faca treaba.

In schimb, lucrurile s-au tergiversat, iar Episcopia a vandut, cateva luni mai tarziu, blana ursului din padure", a povestit notarul iesean.

In prezent, aceasta pregateste dosarele pentru urmatoarea infatisare in instanta ce va avea loc pe 24 aprilie, fiind ferm convinsa ca o eventuala incalcare a dreptului sau de proprietate prin construirea unui obiectiv pe acest teren nu va face decat sa ii aduca si mai multe beneficii.

De cealalta parte, reprezentantii "Ermes Holding", la fel ca si Eusebiu Siminiceanu, sustin ca proiectul "Era Shopping Park" nu are nici o legatura cu terenul aflat in litigiu chiar daca parcelele sunt foarte apropiate.

"Parcela la care faceti referire nu face parte din terenul pe care se realizeaza investitia. Litigiul mentionat de dumneavoastra isi urmeaza cursul normal in asemenea cazuri", a mentionat Lucia Ungureanu, Marketing Manager al "Omilos Group".

Saptamanalul IA$I INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IA$I INVEST se distribuie pe baza de abonamente - NU SE VINDE LA CHIOSCURI