Apropierea sezonului estival a pus in miscare autoritatile locale. Revin in actualitate nemultumiri mai vechi, legate de atribuirea plajelor, de intretinerea acestora, sau, din contra, edilii isi reamintesc de proiecte incepute anul trecut si nefinalizate inca din cauza tulburarilor politice.

Iar in anumite cazuri, se ivesc noi oportunitati investitionale, care ar putea ridica „in grad” renumele anumitor statiuni. Este si cazul statiunii Eforie, asupra careia si-au aplecat interesul mai multe firme italiene, care doresc sa investeasca intr-un proiect turistic in jur de 150 milioane de euro.

Nu la fel de optimista pare situatia de la Navodari, acolo unde primarul orasului, Tudorel Calapod, sustine ca are senzatia ca este „taiat de la mana” in privinta initiativelor cu tenta turistica, dar nu numai.

Litoralul se pregateste de sezon estival, numai ca premisele nu sunt tocmai „roz”, avand in vedere schimbarile de ordin politic, care par sa-si puna amprenta pe diferite intentii ale conducerilor locale pana mai ieri prietene puterii.

In Eforie de exemplu, lucrurile continua sa se miste intr-un ritm mult prea lent decat se doreste, asta chiar daca scoaterea PD de la putere parea sa dea alte sperante edilului-sef de coloratura social-democrata.

Dar, cu toate ca exista nemultumiri vizavi de concesionarea si organizarea activitatilor de pe plajele din Eforie, un lucru este de necontestat: exista proiecte care ar ridica gradul de ocupare al statiunilor Eforie Nord si Eforie Sud.

Exista proiecte inca de anul trecut - ca de exemplu proiectul de transformare al Lacului Belona intr-o atractie turistica in adevaratul sens al cuvantului, exista si intentia de construire a unei telegondole, respectiv a unui nou parc de distractii. Insa, de la idee la punerea in practica, calea pare destul de lunga.

Intre timp, a aparut un nou proiect care vizeaza una dintre statiunile Eforie. Este vorba, mai exact, de o intentie exprimata de un grup de investitori italieni, care doresc sa „pompeze” in jur de 150 de miliarde de euro in doua porturi de agrement - unul cu o capacitate de 3000 de locuri, altul de 30 de locuri.

Deocamdata insa, a precizat primarul orasului Eforie, totul se afla inca in stadiu de discutii, „dar este imbucuratoare insistenta italienilor”. Pentru inceput, se doresete realizarea unui singur port turistic, iar apoi un al doilea. Eventuala investitie ar insemna, pe de alta parte, un concurent serios pentru portul de agrement, tot din Eforie, al lui George Copos.

Democratul Tudorel Calapod spune ca liberalii ii vor retrage sprijinul in Consiliul Local Navodari

Mai departe insa, la Navodari, situatia a fost descrisa mai mult decat sumbru de catre primarul Tudorel Calapod: „Sezonul estival va fi ca si mort anul acesta”. Potrivit edilului, probleme sunt multe, legate de plaje, de cei care au concesionat plajele si care dau dovada ca nu sunt pregatiti sa atraga si sa intampine turisti.

"Pe multi nu ii vad sa se pregateasca, sa curete plaja, parca nici nu ar vrea sa primeasca turisti”, spune Calapod. Potrivit acestuia, nici proiectul initiat de Primaria Eforie in vederea amenajarii unui port turistic nu mai pare de actualitate.

"Din pacate, acel port pe care noi ni-l dorim si care clar ar aduce beneficii orasului si ar atrage turisti, nu pare sa intre in linie dreapta.

Noi am trimis la Ministerul Integrarii - inainte de desfiintarea acestuia - proiectul, au spus ca vor face un studiu de fezabilitate, ca vor analiza si vor decide exact unde este locul ideal de amplasare al portului, dar deocamdata asteptam. Asteptam raspuns de la noul Minister al Dezvoltarii, sa vedem, poate va fi bine”, a declarat primarul.

Acesta a dat insa de inteles ca lucrurile nu par prea optimiste, in conditiile in care, dupa schimbarea componentei guvernului, Navodariul a fost anuntat ca i-a fost „taiata” suma de 2 milioane de lei vechi, promisa de guvernanti pentru realizarea planului cadastral. „In orice caz, se pare ca in perioada urmatoare nu voi mai avea sustinere nici din partea consilierilor (n.r. liberali), pentru ca asa am inteles ca li s-a impus. Cu alte cuvinte, proiectele pe care le voi initia pentru comunitate, pentru binele comunitatii, probabil ca vor fi respinse, insa eu imi voi mentine punctele de vedere si voi argumenta fiecare situatie”, a mai mentionat primarul Tudorel Calapod, care este membru PD.