Costurile cu forta de munca straina decontate de Bechtel si Enka ajung la aproximativ 16.000 de dolari lunar pentru un angajat cu functie de conducere, sustin surse din interiorul companiei Bechtel. Cel mai mic salariu, pentru un inginer de teren, se ridica la 5000 de dolari lunar. In acelasi timp, un inginer roman castiga 800 de dolari pe luna.

Surse din interiorul Bechtel au dezvaluit cotidianului ZIUA de Cluj care sunt costurile pentru forta de munca pe care le suporta statul roman pentru constructia Autostrazii Transilvania. Potrivit acestora, statul roman plateste celor doi constructori servicii solicitate special de Managementul de Proiect, cele mai mari fiind costurile pentru un director general asistent, de 102 dolari/ora.

Urmeaza, in ordine descrescatoare, 85 de dolari/ora pentru directorii de sectiune (responsabilii pe executia tronsoanelor); 72 dolari/ora pentru fiecare inginer cu experienta in astfel de lucrari. Pentru supervizorii cu cel putin 10 ani de experienta statul roman plateste 51,50 dolari/ora, iar pentru un inginer de teren Enka solicita 30,80 dolari/ora.

In aceste costuri, Enka a cuprins serviciile administrative, dar nu si pe cele privind transportul, cazarea si masa angajatilor, care sunt platite din bugetul aferent executiei autostrazii. Separat de aceste servicii, Enka si Bechtel percep statului roman pentru serviciile de inginerie prestate pe cei 415 km de autostrada 27 de dolari pe ora.

Salariu de inginer turc: 5000 de dolari

Un calcul simplu al costurilor pe care le suporta statul roman pentru un inginer de teren ne arata ca pentru 40 de ore lucratoare pe saptamana (8 ore/zi), subcontractorul turc Enka ne “taxeaza” cu 5000 de dolari pe luna.

La aceasta suma se adauga taxarea orei suplimentare si taxele aferente platilor la bugetul statului, respectiv indemnizatia de somaj, impozitul pe venit si asigurarile de sanatate.

Angajatii americanilor de la Bechtel sunt remunerati aproape dublu fata de angajatii turci. Aceeasi sursa din cadrul Bechtel ne-a confirmat ca salariul brut al angajatului este mai mare de 1,8 ori decat cel al omologului turc. Interesant este faptul ca Bechtel percepe pentru acelasi serviciu pe teritoriul Angliei salariul brut inmultit cu 1,7.

Sindicatul a blocat negocierile

“Nu este de mirare ca Enka isi permite sa plateasca un inginer cu 2500 de euro/luna (3350 dolari) cu ore suplimentare cu tot, in timp ce un inginer roman se multumeste cu 2000 de lei (aproximativ 800 de dolari) pentru acelasi serviciu prestat”, afirma Grigore Pop, liderul filialei clujene a sindicatului Cartel Alfa.

Conform lui Pop, un maistru roman castiga pana la 1400 de lei (550 dolari), iar un muncitor necalificat, 550 de lei (214 dolari), in timp ce angajatii turci, pe posturi similare, castiga 2000 de dolari, respectiv 800 de dolari.

“Negocierea contractului colectiv de munca dintre sindicatul angajatilor Bechtel si staff-ul administrativ este blocata, desi aceste negocieri ar fi trebuit sa fie finalizate in luna aprilie”, a adaugat Pop, care spera in detensionarea situatiei prin vizita ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, la lucrarile care se efectueaza in judetul Cluj pe tronsonul Autostrazii Transilvania, anuntata pentru miercuri, 16 mai.

Sesizare la Comisia de discriminare

In 17 aprilie, Grigore Pop si Bogdan Hossu s-au prezentat in fata Comisiei de discriminare si drepturile omului a Senatului pentru a proba afirmatiile facute de liderul Cartel Alfa filiala Cluj, cu privire la discriminarea salariala la care sunt supusi angajatii romani ai Bechtel fata de turcii detasati la constructia autostrazii de catre subcontractorul Enka.

Pop a oferit comisiei documente justificative si, in opinia acestuia, decizia comisiei va fi una favorabila angajatilor romani. “Dupa cum au decurs audierile, cred ca membrii comisiei ii vor obliga pe cei de la Bechtel sa alinieze la acelasi nivel salariile angajatilor romani si straini”, a declarat Grigore Pop luna trecuta.

Ieri, acesta a precizat ca membrii Comisiei nu s-au pronuntat inca in legatura cu sesizarea.

Costuri cu forta de munca la Enka si Bechtel

Manager general asistent turc 16.000 dolari

Manager de sectiune turc 13.600 dolari

Inginer cu experienta turc 11.520 dolari

Supervizor turc 8240 dolari

Inginer de teren turc 5000 dolari

Inginer turc 3350 dolari

Maistru turc 2000 dolari

Muncitor necalificat turc 800 dolari

Inginer roman 800 dolari

Maistru roman 550 dolari

Muncitor necalificat roman 214 dolari