Georgeta Gavris: Cat de puternice sunt organizatiile voastre de tineret si in ce masura vi se acorda credit din partea seniorilor?

Florin Birta: Organzatia de tineret a PNL Bihor a fost formata din tineri de 20-21 de ani. Incet, incet prindem putere si sunt convins ca ni se va da si credit. Organizatia noastra este structurata pe modelul seniorilor, avem organizatii in toate localitatile judetului, participam la actiuni in judet si sprijinim evenimentele seniorilor.

Aurelia Bogdan: In cadrul organizatiei de tineret a PD Bihor lucrurile stau putin diferit. Noua ni se acorda acel credit pe care il meritam si pe care ni l-am castigat prin munca. Prin urmare suntem implicati in staful de campanie de la nivelul municipiului Oradea si la nivel de judet.

Suntem cei care putem revigora organizatii locale din judet pentru ca si noi avem peste 43 de organizatii locale de tineret. Lucram alaturi de colegii nostri din biroul judetean si suntem implicati in toate actiunile si nu suntem dati la o parte.

Georgeta Gavris: Cum v-ati implicat in campania pentru referendum?

Aurelia Bogdan: Noi la tineret am infiintat la nivelul judetului un staf de campanie, tinerii fiind repartizati pe comune pentru o campanie din usa in usa. Am fost plecati cu totii prin comune si prin sate pentru a explica oamenilor cum trebuie sa puna votul si pentru a imparti materiale de campanie.

Am explicat oamenilor cum trebuie sa voteze in cazul in care doresc sa-l sustina pe presedintele Basescu, pentru ca majoritatea dintre ei sunt derutati de aceasta intrebare.

Florin Birta: Organizatia noastra de tineret este si ea implicata in staful de campanie electorala. Avem materiale de campanie pe care le-am distribuit si noi prin comune, prin localitati... Si noi la PNL practicam aceasta campanie din usa in usa, desi este greu sa acoperim toata suprafata judetului.

PD este mult mai motivat sa faca aceasta campanie deoarece ei au de castigat din aceasta campanie.

Daniel Meze: De ce credeti ca s-a ajuns ca o larga majoritate parlamentara sa suspende din functie presedintele Romaniei?

Florin Birta: Eu cred ca s-a ajuns aici deoarece in 2003-2004 cand s-au pus bazele Aliantei DA, la conducerea tarii era Adrian Nastase care stim cum conducea si care era politica lui. Ideea era constituirea unei aliante care sa conduca altfel tara, dar dupa ce Basescu a ajuns presedinte, parerea mea e ca a inceput sa practice tot ce facea PSD inainte.

A inceput sa se creada singur, nu mai conta guvern, nu mai conta parlament, el dorea sa aiba puterea suprema in stat, ori intr-un stat democratic nu se poate asa ceva.

Aurelia Bogdan: Traian Basescu este un altfel de presedinte, este un jucator asa cum a anuntat cand a castigat alegerile. Intentia sa de a veghea la buna functionare a statului este inteleasa in mod gresit de conducerea PNL, PSD si PC. Traian Basescu este aceea persoana care a deranjat prin acele afirmatii pe care le-a facut, insa este un presedinte consecvent in afirmatii.

Nu doreste sa abandoneze programul politic cu care a castigat alegerile. Din aceasta cauza a fost si suspendat, datorita unor afirmatii pe care le-a facut, desi avizul Curtii Constitutionale nu a fost in favoarea demiterii presedintelui...

Procedura este constitutionala, dar atunci cand se cere avizul Curtii Constitutionale cu privire la unele posibile incalcari ale Constitutiei, se pronunta Curtea Constitutionala, nu suntem toti experti ca sa ne putem pronunta. Ar fi trebuit sa se tina cont de avizul Curtii Constitutionale.

Intrebarea e: Care este acel articol din Constitutie pe care Traian Basescu l-a incalcat si in urma caruia parlamentul s-a coalizat si a votat aceasta suspendare?

Florin Birta: Parerea mea este ca Curtea Constitutionala nu a vrut sa fie nici pro Basescu, nici pro parlament. Avizul spune clar, nu au fost incalcari grave ale Constitutiei, atunci au fost incalcari mai putin grave sau cum? Curtea trebuia sa spuna: „Da domnule a incalca Constitutia sau nu!”. Parerea mea e ca a lasat la latitudinea parlamentului sa aprecieze.

Basescu este un presedinte jucator, dar lucrezi cot la cot cu guvernul. Eu insa nu imi explic cum guvernul Tariceanu era cel mai bun guvern din 1990 si Tariceanu cel mai bun prim-ministru al Romaniei, erau cuvintele lui Traian Basescu, si dupa aceea gata nu era cel mai bun... Referitor la incalcarea Constitutiei, presedintele nu are drept de veto la numirea unui ministru.

Presedintele Basescu nu a dorit sa il numeasca pe domnul Cioroianu in functia de ministru de externe si mai sunt si alte incalcari ale Constitutiei.

Aurelia Bogdan: Eu as dori sa-i reamintesc colegului meu ca in Constitutie sunt prevazute doar doua situatii in care se poate declansa aceasta procedura de suspendare. Incalcarea prin fapte grave a Constitutiei si inalta tradare care nu este definita de codul penal.

Incalcarile grave ale Constitutiei sunt explicate de Curtea Constitutionala, iar spusele lui Traian Basescu sunt catalogate ca opinii politice care sunt exprimate in timpul mandatului, dansul avand imunitate in acest sens... In fapt, in parlament a fost un vot politic, s-a respectat o procedura pentru a nu fi acuzati ca nu respecta procedura...

Daniel Meze: Cat de curata vi s-a parut aceasta campanie care a precedat referendumul?

Aurelia Bogdan: A fost o campanie destul de murdara, s-a pus foarte mult accent pe imaginea presedintelui Traian Basescu... Partidele putea sa promoveze imaginea liderilor lor, imaginea unui fost presedinte de exemplu...

Florin Birta: Nu puteam sa facem afise cu votati Tariceanu sau cu votati Geoana, era in discutie presedintele Traian Basescu.

Aurelia Bogdan: Putea sa se puna imaginea lui Tariceanu si sa se spuna votati pentru un viitor mai bun, votati DA, daca tot il consideram un guvern performant!

Florin Birta: Nu numai noi l-am considerat, l-a considerat si Traian Basescu...

Aurelia Bogdan: Un guvern din care a facut parte si PD ai carui ministrii au dus greul integrarii europene. Numai ca Tariceanu a fost de parere ca se poate lipsi dupa integrare de acesti ministrii performanti...

Daniel Meze: Care este strategia post-referendum ale partidelor dumneavostra?

Florin Birta: Asteptam sa vedem ce se intampla la referendum si vom vedea care este strategia. Daca va ramane domnul presedinte se va intampla tot ce s-a intamplat si pana acuma. Scandaluri, nicicum nu este bine, numai cum face Traian Basescu...

Aurelia Bogdan: Nu este adevarat si in acest sens Traian Basescu a facut si niste precizari. Se poate vorbi de o strategie post-referendum, presedintele are cateva prioritati pe care si le-a expus si pe care le va negocia cu partidele politice.

Domnul Basescu nu a spus ca nu negociaza, dar unele chestii nu sunt de negociat! Una din prioritati este modificarea legii electorale si va sta de vorba in acest sens cu liderii partidelor politice.

Daniel Meze: Ce va face Traian Basescu daca la Cotroceni va veni numai Emil Boc si PD?

Aurelia Bogdan: Nu cred ca este in interesul partidelor politice de a nu se prezenta la discutii ce vizeaza anumite proiecte ce insusi ele le-au promovat si care tin de intereseul national.

Florin Birta: Parerea mea este ca partidele se vor prezenta la Cortoceni daca Traian Basescu va ramne presedinte. Interesul nostru nu este sa bolcam institutiile statului, vom gasi o cale... Nu va fi greu daca Traian Basescu nu va inceta sa arunce cu acuze in stanga si in dreapta. Sa fie si el un presedinte normal!

Aurelia Bogdan: Un presedinte gen Ion Iliescu in timpul caruia a fost o liniste desavarsita si in spatele acestei linisti se ascundea o furtuna? Traian Basescu nu se va limita sa nu spuna anumite chestii pe care le considera ca trebuie sa fie spuse. Nu este genul de persoana care sa taca in spiritul unei linisti...

Daniel Meze: Nu este in pericol ca dupa referendum PD sa fie izolat pe scena politica, iar cei 322 de parlamentari sa fie izolati de electorat?

Aurelia Bogdan: PD isi va continua drumul pe care l-a strabatut pana acest moment, PD nu este de unul singur, a fost lasat asa de fostii parteneri care l-au scos de la guvernare. Nu se va ajunge la o izolare a PD. In momentul cand in parlament vor exista legi care vizeaza interesul national si partidele nu le vor sustine, acestea isi vor face singure rau cand nu vor vota cum trebuie. Isi vor pierde electotarul si nu vor mai intra in parlament.

Florin Birta: PD a fost scos de la guvernare... Dar daca ne uitam pe plan local PNL chiar a fost lasat pe dinafara dupa alegerile locale din 2004, la posturile de viceprimari sau cele de vicepresedinte a CJ de catre PD.

Daniel Meze: Acordati un pronostic privind rezultatele referendumului.

Aurelia Bogdan: Peste 70% din electorat se va prezenta la vot si eu cred ca 80% din cei care se prezinta la vot vor opta pentru Traian Basescu.

Florin Birta: Nu imi place sa dau pronosticuri vom vedea ce se intampla, dar vreau sa spun ca daca Traian Basescu nu totalizeaza un numar egal de voturi cu cel din 2004 va fi un esec pentru dansul.