Inspectorii de munca au amendat conducerea sucursalei Cluj-Napoca a Bancii Comerciale Romane cu 3.000 de lei. In urma unui control efectuat, inspectorii au constatat ca angajatilor nu le sunt respectate drepturile legale legate de orele suplimentare de munca si de acordarea zilelor libere.

"Desi nu este mare ca suma, faptul ca aceasta este valoarea maxima a amenzii arata gravitatea incalcarii legilor de catre banca respectiva", a declarat Daniel Pacurariu, seful ITM Cluj. El a explicat ca in documentele societatii nu erau nici macar evidentiate orele suplimentare, in ciuda faptului ca acestea sunt clar reglementate de Codul Muncii.

In privinta zilelor libere, BCR a incalcat normele care prevad alocarea a doua zile libere consecutiv la o saptamana de munca, chiar daca acestea nu sunt zilele de sambata si duminica. Codul Muncii prevede 40 de ore de munca pe saptamana si maximum 8 ore suplimentare. In contul acestora, angajatul trebuie sa primeasca zile de concediu cu plata sau suplimentari in bani la veniturile lunare.

Pacurariu a explicat ca, daca pana la urmatorul control, BCR nu va reglementa aceste

probleme, amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei.

"Vom demara alte controale la banci comerciale care au sucursale in Cluj, pentru ca avem semnale ca astfel de practici sunt generalizate in acest domeniu de activitate", a mai spus seful ITM Cluj.