Cinci primarii din judetul Cluj au primit 2.900 de hectare de teren, care vor fi restituite vechilor proprietari

Agentia Domeniilor Statului a transferat autoritatilor locale din Cluj 2.900 de hectare de teren. Suprafetele provin de la fostele IAS-uri din judet, care pana acum erau exceptate de la retrocedare. Toate terenurile vor fi inapoiate vechilor proprietari, a anuntat prefectul Alin Tise.

Suprafetele vor trebui sa fie restituite de catre consiliile locale din Cluj-Napoca, Gherla, Apahida, Baciu si Bontida. Reprezentantii acestor consilii au anuntat deja oficial Prefectura ca nu dispun de alte suprafete in rezerva de fond funciar pentru retrocedari, desi exista in continuare numeroase cereri de restituire. Suprafata cea mai mare este situata pe teritoriul orasului Cluj-Napoca.

736 de hectare provin de la Agrocom, iar 125 de hectare de la Agroindustriala. In conditiile in care valoarea medie a unui metru patrat de teren in zonele din apropierea parcului industrial Tetarom II, unde va fi deschisa investitia Emerson, este de 100 de euro, expertii imobiliari evalueaza suprafata obtinuta de la Agentia Domeniilor Statului la aproape un miliard de euro.

Prefectul de Cluj, Alin Tise, a declarat ca va verifica in perioada urmatoare modul in care vor fi retrocedate aceste terenuri, pentru ca sa nu apara nereguli.

Deja, prefectul spune ca a descoperit o serie de titluri de proprietate eliberate in mod ciudat in apropierea parcului industrial din Jucu, desi primarii din zona declarasera pe propria lor raspundere ca nu mai detin nici un fel de terenuri care ar putea fi restituite.