Desi mai sint citeva zile pina va demara programul gratuit de evaluare a starii de sanatate a populatiei, in Sibiu mai sint multe lucruri de pus la punct.

Anuntat cu surle si trimbite de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei va incepe luni.

Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, medicul Ioan Manitiu, medicii de familie au fost instruiti cu privire la modul in care se realizeaza introducerea informatiilor despre pacienti in baza de date si cum trebuie sa procedeze pentru a identifica toti pacientii de pe liste.

Mai mult, o echipa din cadrul ASP va merge astazi la Bucuresti si va aduce medicilor de familie din Sibiu un software de calculator pentru implementarea programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei.

In luna nasterii

Fiecare pacient va fi programat pentru examenul clinic in functie de luna de nastere, medicul de familie urmind sa intocmeasca o riscograma individuala, pentru a stabili care sint analizele de care pacientul are nevoie. Numarul analizelor, maximum noua, va fi stabilit de catre medicul de familie, in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient.

„Se va tine cont daca persoana sufera sau nu de boli cronice, de virsta acesteia, precum si de alti factori. De asemenea, rezultatele vor fi evaluate de medicul de familie, care va decide daca este cazul efectuarii unor analize suplimentare", spune medicul Ioan Manitiu, seful ASP Sibiu.

Pe de alta parte, pentru sibienii nedeplasabili, se incearca organizarea unui punct de recoltare mobil, care sa se deplaseze la fiecare bolnav. Laboratoarele de analize nu stiu deocamdata cite seturi de analize vor face zilnic, iar medicii de familie inca se instruiesc.

Inca in ceata

Casa de Asigurari de Sanatate a incheiat contracte cu laboratoarele de analize medicale, atit cele din spitale, cit si private. Cu toate acestea, ieri, sefii laboratoarelor nu stiau cite seturi de analize vor face pe zi sau care sint conditiile. „Deocamdata nu am fost intiintati cite seturi de analize sau ce tip de analize vor fi facute.

Probabil ca se va stabili cind se vor prezenta sibienii nascuti in luna iulie la medicul de familie. Medicii le vor recomanda analizele", spune Gabriel Bolca, de la Clinica „Diamed" din Sibiu.

Aproape gata

In judetul Sibiu sint 251 de medici de familie pentru o populatie de peste 420.000 de locuitori. Potrivit ASP, medicii de familie vor fi platiti pentru munca prestata si vor avea de consultat aproximativ trei pacienti pe ora. „Am fost instruiti in acest sens, avem si pe cineva din Sibiu responsabil. Cind vor incepe efectiv consultatiile, sint sigura ca vor exista probleme.

Oricum, noi, medicii de familie ne-am obisnuit cu asta. Este bine totusi ca si cei neasigurati vor beneficia de analize gratuite", spune M. D., medic de familie in Sibiu.

Analize complete

Ministerul Sanatatii a stabilit lista investigatiilor paraclinice ce vor fi efectuate in cadrul programului. Astfel, hemoleucograma completa va fi facuta la toata populatia si va costa 11 lei, la fel si glicemia sau sumarul de urina. Creatinina serica se va efectua persoanelor peste 50 de ani si sub 50 de ani si va costa 5 lei.

Analize de sideremie se vor face la copii cu virsta 0-10 ani, gravide, femei cu virsta de peste 25 de ani si va fi 5,5 lei. Colesterol seric total peste 40 de ani si sub 40 de ani la persoanele cu risc si va fi 5 lei. HDL colesterol la cei peste 40 de ani si sub 40 de ani si va fi 6,5 lei. Trigliceride - peste 40 de ani si sub 40 de ani la persoanele cu risc (5,5 lei). TGP - peste 30 de ani si sub 30 de ani la persoanele cu risc (4,5 lei).