Oamenii vor, nici mai mult, nici mai putin decat concedierea colectiva. Ei declara ca s-au saturat sa mai astepte si ca nimeni nu le garanteaza repornirea instalatiilor combinatului.

Termen limita

Salariatii ramasi in campul muncii la Carom Onesti, tocmai in eventualitatea ca acest combinat ar putea fi vandut catre un investitor interesat sda-l reporneasca, au stabilit si un termen limita.

Este vorba de data de 30 iulie 2007. "Oamenii nu mai tolereaza nimic, pur si simplu s-au saturat. Vor cca dat de 30 iulie sa fie data limita.

In cazul in care domnul Adrian Marghescu nu va aproba acest lucru, eu nu stiu ce se va intampla. Nu poti sa te joci cu niste oameni ajunsi la disperare, niste oameni care nu mai au nimic de pierdut", ne-a declarat liderul sindical, Vasilica Udrea.

Tot el a mai precizat ca a fost sunat de conducerea Jandarmeriei bacauane si a fost intrebat in legatura cu posibilitatea izbucnirii unor proteste.

"Eu nu am nicio putere vizavi de oameni. Voi intruni consiliul sindicatului si vom lua o hotarare in acest sens. Dar daca va izbucni o revolta, ce o sa faca jandarmii ? O sa-i impuste pe toti protestatarii?", ne-a precizat Vasilica Udrea.

Adunarea Creditorilor se mai gandeste

Luni, 2 iulie, creditorii combinatului falimentar Carom au decis sa-si exprime opinia in scris pana la finele acestei saptamani, mai ales ca luni, 9 iulie, lichidatorul va trebui sa se prezinte in fata judecatorului sindic de la Tribunalul Bacau.

"Vor trebui sa ia o decizie, daca se va trece la vanzarea prin negociere directa, sau daca vom continua organizarea de licitatii.

Poate ca procedura vanzarii prin negociere directa va da rezultate", ne-a declarat Bogdan Marculescu, avocatul firmei Finconta Consulting SRL Bucuresti. Pe de alta parte, liderul sindical se exprima foarte critic la adresa actualei guvernari.

"Este rusinos ca premierul Tariceanu a venit in judetul Bacau, a vizitat zona invecinata si n-a venit pe platforma petrochimica, sa vada problemele care sunt aici.

Nu stiu ce sa mai zic, se lucreaza intr-un mod secret, probabil ca nici cei din firma lichidatoare si nimeniu nu stie ce se va intampla", a mai punctat Udrea.

Alti ofertanti pe langa Vuza

Surse din cadrul Carom ne-au relatat ca este posibil ca, pe langa SC Chimcomplex SA, societate apartinand omului de afaceri Stefan Vuza, sa mai existe si alti doritori de a cumpara partea industriala a SC Carom Onesti.

Se vehiculeaza chiar numele unei firme britanice de prestigiu, care ar dori sa reporneasca instalatiile societatii. Deocamdata, totul este la nivel de zvonistica.

In randul salariatilor subzista teama ca, prin negociere directa, se va incerca coborarea stachetei pretului, astfel incat toate capacitatile combinatului sa fie vandute la valoarea lor de fier vechi.

Repornirea fabricatiei de cauciuc sintetic necesita investitii de circa 10 milioane euro, in timp ce mai sunt necesare alte investitii de mediu.

Concedierea colectiva a tuturor salariatilor ar opri orice posibilitate de repornire a combinatului. In plus, intarzierea vanzarii face imposibila achitarea drepturilor salariale restante pentru cei 900 de petrochimisti, disponibilizati, in mai multe etape, din noiembrie 2005, odata cu declararea falimentului.