Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, a afirmat ieri ca aproape 500 de persoane asistate social din judet nu vor mai primi ajutorul de somaj pentru ca nu au dat curs invitatiei Agentiei de a participa la bursa locurilor de munca pentru Nokia. Don a spus ca, potrivit legii, somerii sunt obligati, pe perioada primirii ajutorului, sa isi caute loc de munca.

"In cazul in care nu reuseste singura sa faca acest lu-cru, Agentia este aici pentru a-i acorda ajutor in acest sens, fie prin masuri active de genul burselor de munca, fie prin formare profesionala", a declarat Daniel Don.

Potrivit raportului final al Bursei locurilor de munca organizate pentru firma Nokia, din totalul de 2.984 de someri care au primit invitatii din partea AJOFM Cluj, s-au prezentat numai 2.479. Unul dintre motivele pentru care somerii nu se grabesc sa isi obtina un loc de munca si prefera statutul de asistat social este valoarea ajutorului, cuprins intre 300 si 600 de lei.

Un alt motiv este, potrivit directorului AJOFM Cluj, faptul ca "multi angajatori prefera sa ii plateasca la negru pe somerii care accepta salarii putin mai mici decat media pietei, tocmai pentru ca au drept completare ajutorul de somaj".

Printre masurile prin care AJOFM Cluj incearca sa descurajeze astfel de situatii se numara obligarea somerilor de a merge sa-si vizeze carnetele de someri de doua ori pe luna la sediul Agentiei, in intervalul orar 10-14. "Incercam sa perturbam eventuale activitati «la negru» ale acestora", a mai spus Don.