De asemenea, surse din Primaria Floresti, localitate aflata la iesirea din Cluj-Napoca, sustin ca investitorii au purtat negocieri cu reprezentantii localitatii si ca ar fi interesati de un spatiu aflat in apropiere de supermagazinul Metro.

Investitia este insa tinuta la secret. Primarul de Floresti, Ioachim Vancea, neaga existenta unor negocieri cu producatorul suedez de mobila.

Vecini cu Nokia?

Terenul oferit initial companiei Nokia de catre autoritatile clujene pentru realizarea investitiei de 200 de milioane de euro se afla chiar in comuna Floresti. Dupa prospectarea pietei, reprezentantii Nokia au decis sa aleaga totusi terenul de la Jucu.

Ikea s-ar putea de altfel muta langa Nokia, in parcul industrial Tetarom 3 din Jucu, cel putin cu centrul de productie. Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat pentru Clujeanul.ro ca dupa anuntul realizarii investitiei Nokia Village pe aproape 100 de hectare in comuna Jucu, mai multe companii internationale au solicitat teren in zona.

"Din pacate, nu mai putem satisface cererile de suprafete mari de teren la Nokia intrucat nu mai avem teren. Pe cele aproximativ 50 de hectare care au ramas dupa realizarea investitiei Nokia vom face un centru de servicii pe 20 de hectare, urmand ca pe restul de teren sa se contruiasca un parc industrial hi-tech", a mai declarat Gavrea. Acesta a negat, de asemenea, ca ar exista negocieri cu compania suedeza.

Reprezentantii Ikea Romania si Swedwood Romania nu au dorit sa faca niciun cometariu legat de presupusa achizitionare a unor terenuri la Cluj.

Investitie similara in Iasi

Producatorul de mobilier Swedwood Romania, detinut de cel mai puternic retailer de mobila din lume - grupul suedez Ikea, va investi aproximativ 35 de milioane de euro in constructia unei noi fabrici de panouri pentru mobilier in judetul Suceava.

Capacitatea de productie a fabricii va fi de 40.000 mp de panouri pe an, in noua unitate de productie urmand sa lucreze aproximativ 350 de angajati.

Conform previziunilor oficialilor suedezi, investitia va fi finalizata in 2007.

Deocamdata, compania este in negocieri pentru achizitionarea terenului.

In prezent, compania detine o fabrica de mobila la Siret, in judetul Suceava, unde se produce mobilier masiv din panouri, intreaga productie fiind exportata catre magazinele Ikea din intreaga lume. Constructia fabricii a fost finalizata in 1999, cu o investitie de aproximativ 12 milioane de euro.

Luna trecuta, compania a finalizat o investitie de peste 300.000 de euro pentru instalarea unui sistem antiincediu.

Swedwood Romania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 15,6 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2003. Compania face parte din Swedwood International, grup industrial infiintat in 1991 si care produce mobilier pentru Ikea.

Swedwood International are peste 9.500 de angajati si detine 33 de unitati (productie de mobila, productie de panouri si gatere) localizate in 11 tari. Valoarea cumulata a productiei depaseste 500 de milioane de euro, din care fabrica de la Siret realizeaza 2,2%.