Parcarea si accesul auto in pietele istorice sint apreciate de locuitorii din zona. Aceasta a fost concluzia primei mese rotunde organizate de Observatorul Urban impreuna cu reprezentantii Primariei Sibiu.

Majoritatea locuitorilor din centrul istoric au spus ca s-au obisnuit cu noul concept de trafic rutier

Municipalitatea a promis alte 1.000 de locuri de parcare pina la sfirsitul anului.

Intilnirea care a avut loc ieri la Observatorul Urban s-a dorit a fi o prima evaluare a programului implementat de Primaria Municipiului Sibiu. Au participat 24 de locuitori si reprezentanti de firme din cele trei piete centrale.

Mai mult, au raspuns invitatiei si Ilie Cretum directorul Serviciului Public Administrarea Domeniului Public si Privat din cadrul Primariei municipiului Sibiu, Szabolcs Guttmann, arhitect sef al municipiului Sibiu, dar si Carmen Popescu, reprezentanta Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, biroul Sibiu.

Calin Blaga, coordonatorul Observatorului Urban si moderatorul intilnirii, a prezentat rezultatele sondajului realizat in rindul cetatenilor si firmelor din pietele centrale privind accesul auto, in timp ce Ilie Cretu, a explicat, pe scurt, situatia implementarii sistemului de parcari si acces auto in zona centrala.

Gratuitati pentru locuitori

Una dintre problemele pe care le-au expus sibienii prezenti la intilnire s-a referit la accesul auto ocazional in Piata Mare, de exemplu pentru inmormintari sau pentru transportul mobilei. Cretu a precizat ca, in astfel de situatii, accesul auto este gratuit pe baza de cerere, conform Hotariririi 57/2007 a Consiliului Local.

De asemenea, s-a mai ridicat problema masinilor parcate pe strada Ocnei, in zona dintre bariera si intersectia cu strada 9 Mai. „Parcarea acestor masini in loc nepermis, care creaza ambuteiaje in accesul spre bariera, este de competenta Politiei Sibiu", a aratat seful SPADPP.

Schimbare in bine

Reprezentantii Primariei au mai mentionat ca sistemul de trafic in centrul istoric se implemeneteaza in ritm normal si ca apreciaza faptul ca cetatenii si firmele au invatat rapid sa foloseasca acest nou concept, desi mai sint uneori probleme in utilizarea pilonilor si a barierei, din lipsa de rabdare a soferilor.

Daca in urma cu 5 luni, inaintea implementarii noului sistem de trafic in centru, locuitorii si firmele din zona erau foarte nemultumite de situatie - conform sondajului realizat la acea vreme de Observatorul Urban, la ora actuala acestia s-au aratat optimisti si au apreciat modificarile, cu care majoritatea deja s-au obisnuit.

Intilnirea a fost organizata in cadrul proiectului „Impreuna pentru un oras mai bun - ABC-ul politicilor urbane" si a proiectului „Mieux Habiter".

Noi locuri de parcare

Tot ieri, primarul Klaus Johannis a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat un raport referior amenajarea de spatii de parcare in centrul istoric.

Astfel, de la sfirsitul anului 2006 si pina luna trecuta, municipalitatea a pus la dispozitia locuitorilor din zona centrului istoric dar si a agentilor economici un numar de aproximativ 600 de locuri noi de parcare, in afara de cele deja existente.

Echipele de lucru vor amenaja in perioada urmatoare un numar de 160 de locuri de parcare, iar, pina la sfirsitul acestui an, edilii vor ca numarul locurilor de parcare nou create sa atinga 1.000.