Aceasta este concluzia unanima trasa de Teodor Atanasiu, liderul liberalilor din Alba si fost presedinte al Consiliului judetean Alba, deputatul Nicolae Popa si Simion Cretu, directorul ADR Centru

Cei 3 au abordat aceasta problemna fiindca mai multi primari din judet s-au plans ca primariile lor vor ramane fara bani. Desi au recunoscut ca formula de calcul prin care se dau bani de la buget localitatilor este perfectibila, s-a amintit faptul ca s-a ajuns la ea in urma discutiilor cu Asociatiile Municipiilor, Oraselor, respectiv Comunelor din Romania.

Pe langa aceasta, insa, o vina mare au si multi dintre primarii care se plang fiindca nu se straduiesc sa stranga banii din taxele si impozitele locale.

O alta cauza este ca multe primarii sunt supradimensionate ca personal, ceea ce reprezinta o pavara pentru bugetul local.

Nu in ultimul rand, si bugetele sunt concepute prost. Dupa cum a spus Atanasiu, sunt primari care pleaca de la cheltuieli si pe baza lor isi fac previziunile pentru venituri. Care, evident, nu sunt realizate. Intrebat de www.alba-news.info ce pazesc consilierii locali?, Atansiu a raspuns ca sunt cazuri in care fie ca acestia nu acces la date, fie primarii le dau date false.

Deputatul Popa a mentionat ca a discutat cu Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Economie si Finantelor, ca la rectificarea din august primariile din Alba aflate in deficit sa primeasca fonduri suplimentare.

Se pare ca a obtinut promisiunea ca vor fi suplimentate sumele, chiar daca nu la nivelul necesitatilor. Insa si demnitarul guvernamental a atras atentia ca primarii trebuie sa fie mai responsabili la conceperea bugetelor.