Desi programul privind evaluarea starii de sanatate a populatiei a inceput oficial la 1 iulie, in acest moment, un singur laborator de analize medicale indeplineste criteriile si a incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, a declarat dr. Marius Tautu, director de relatii contractuale in cadrul CJAS.

Urmeaza, ca pana la finele acestei luni, alte doua laboratoare private sa incheie contracte.

Primele care vor obtine acreditarile si care vor putea incheia contracte cu CJAS vor fi spitalele din Jibou si Cehu Silvaniei, a afirmat dr. Tautu. Acestor cabinete le lipseau controalele externe de calitate, realizate pe baza unor documente specifice. Laboratoarele spitalelor din Salaj nu au realizat aceste controale externe de calitate, pentru ca nu au trimis documentatia pana acum.

In urma calculelor realizate la CJAS, luandu-se in calcul populatia judetului a rezultat ca 20.000 de oameni trebuie sa se prezinte lunar la medicul de familie pentru evaluare, asta insemnand 189 de persoane la un singur medic de familie. Deci, un medic de familie va avea in plus, zilnic, intre 8-10,00 pacienti pentru evaluare. In privinta fondurilor alocate pentru Salaj, dr.

Tautu a afirmat ca sumele care le-au primit sunt insuficiente, sunt „pentru debut”, insa pe parcurs sigur vor fi majorate.

Fondurile alocate nu ajung nici pentru analizele paraclinice, nici pentru plata medicilor de familie. De precizat ca, pentru fiecare pacient, medicii de familie vor primi 15 lei, iar pentru introducerea datelor in baza centralizata pe calculator medicii vor mai primi cate un leu, astfel incat vor putea sa angajeze pe cineva pentru a-i ajuta.

Ministrul Sanatatii Publice a solicitat prefectilor sa se implice in derularea Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei.

Astfel, pana la jumatatea saptamanii viitoare acestia, impreuna cu reprezentantii autoritatilor de sanatate publica judetene trebuie sa transmita MSP un raport referitor la stadiul primirii taloanelor de catre cetateni, modul in care au fost acreditate laboratoarele unde se vor realiza analizele medicale, dar si daca acestea au devenit operationale.

In Salaj inca nu au sosit taloanele pentru examinarea la medicul de familie pentru cei nascuti in iulie si august.