PD Maramures este in fierbere. Loviturile vin din interiorul partidului, cica pe fondul alegerilor ce se prefigureaza. Alegerea presedintelui pentru organizatia din Sighetu Marmatiei s-a lasat cu acuze de frauda si atacuri dure la adresa lui Mircea Man. Deputatul se apara, victimizandu-se.

Pana nu demult, organizatia judeteana PD dadea impresia ca functioneaza ca un instrument bine acordat. Desi exista voci care spun ca sunt si alte persoane cu un cuvant greu de spus, deputatul Mircea Man a fost lasat sa apara in prim plan, drept „varful de lance” al partidului. Lucrurile s-au schimbat, atingand apogeul intr-o zi de vineri 13 (iulie).

Dupa alegerile din Sighetu Marmatiei, Man a fost acuzat de frauda. Motivul? Rezultatul alegerilor Biroului Permanent al PD Sighetu Marmatiei a dat un scor strans. Consilierul local Petru Tomsa s-a departajat de fostul presedinte Sorin Petean cu doar trei voturi, scorul final fiind de 162 la 159 in favoarea primului. Ping-pong acuzatoriu Petean s-a napustit asupra deputatului cu reprosuri.

El l-a acuzat pe Man de frauda, pe motiv ca deputatul a fost vazut punand in urna 3 voturi. Varianta lui Man a fost ca voturile erau ale unor persoane varstnice, care au trimis buletinele spre urna. De asemenea, s-a mai reprosat ca la alegeri au fost impartite in sala 385 de buletine de vot, insa doar 330 au ajuns in urna.

Man a spus ca, dupa ce s-au impartit buletinele de vot, a amenintat ca va face un sondaj pentru a-i identifica pe cei care nu-si justifica prezenta in sala: „probabil le-a fost frica sa mai voteze”. Povestea a devenit interesanta in conditiile in care Petean si Man au ajuns sa se critice reciproc, in direct, pe posturile locale de televiziune.

Petean: „Vreau sa-l intreb pe domnul presedinte Man, de ce a stat o jumatate de ora langa comisia de numarare a voturilor, care o data zicea ca a castigat domnul Petean, apoi domnul Tomsa. Sunt suspiciuni de fraudare, sa fie foarte clar!”. Man: “Acum doi ani, cand l-am ales pe domnul Petean, a iesit cu bataie. Aveau toti oameni in sala.

Pe domnul Petean l-am intrebat (la actualele alegeri, n.red) daca e vreo problema sa nu iasa (presedinte, n.red) si mi-a spus foarte sigur ca peste 100 de voturi o sa fie in plus, deci am mers sa nu-i inducem in eroare pe oameni”. Petean spunea ca va solicita reorganizarea alegerilor, in timp ce Man ne-a declarat ca: „in niciun caz.

Nu-mi permit sa spun ca voturile a 400 de oameni nu-s valabile. Pana la aceasta ora contestatii nu sunt la PD. Atata ca a iesit in presa. Probabil ca va veni contestatia, o s-o inregistram si o sa discutam peste o saptamana sau doua”.

„Curajul” lui Petean de a sari la jugulara presedintelui de partid, cica, nu va fi „rasplatit” cu excluderea, dar replica lui Man ascunde detalii cu iz de ranchiuna si confesiuni nefiresti: „nu! De ce sa-l dam afara din partid? O sa se dea singur! La un presedinte la care-i iei carnetul pentru bautura si apare in prim plan in ziar, vii si-l aperi?”.

Se pare ca situatia-i „cusuta cu ata alba”, nu de alta, dar reactia lui Mircea Man a fost destul de diplomata, in conditiile in care se stie ca deputatul isi „da drumul la gura”, aproape ca nimeni altul din judet, cand este „calcat pe bataturi”. Surprinzator, din declaratia pe care i-am luat-o lui Man am simtit o oarecare nota de disperare si victimizare.

Ba, mai mult, Man ne-a marturisit si alte acuze care i se aduc, pastrate pana acum „la sertar” de colegii de partid: „si vorbesc de infuenta in Tara Lapusului, ca nu se misca nimic fara sa stiu eu? E chiar o zona care in afara sa ajut n-am facut si n-am niciun fel de influenta si nici nu poate sa spuna un primar sau careva ca m-a sunat Mircea Man sa fac aia.

Dimpotriva! Dar probabil ca deranjeaza!”. Un lucru este clar: situatia din PD Maramures a inceput sa provoace „deranj”, asa ca pe viitor putem avea surprize, si semne ca se schimba „valul” cu acel Mircea Man care pana nu demult „punea si dez-punea sefi la institutii”.

La inchiderea editiei am aflat ca intr-o sedinta a Biroului Permanent Judetean a fost depusa o contestatie din partea lui Petean. Ea va fi discutata in Comisia de Etica si Litigii a partidului.

„Atacurile sunt dirijate si clare”

“Sa stiti ca nu-i indarjire. Caldura a dat in oamenii astia si au probleme. Ori de caldura, ori financiare. La Sighet puteam sa nu ma duc, puteam sa ma duc, sa suspend sedinta, puteam sa fac orice si demersurile erau aceleasi. Problema pentru ei este alta. S-a facut un sondaj de opinie unde se pare ca stau foarte bine.

In perspectiva alegerilor uninominale pentru multi pot sa creez o anumita stare... de nici nu stiu cum s-o numesc.

La nivel de Maramures, daca va uitati putin in Gazeta de Maramures, topul inactivitatii (articolul legat de acest subiect a aparut de fapt in alta publicatie locala, n.red), desi pe site se poate citi foarte usor, ca veti vedea ca datele de pe site sunt cu totul si cu totul altele, desi sunt pe podium, dupa poza mea scrie ca sunt parlamentar PD codas.

Oamenii m-au sunat si mi-au spus: cum? Seres e pe locul intai care nu... care.... Deci, atacurile impotriva mea sunt cat se poate de dirijate si de clare. Nu vreau sa comentez din partea cui. Ati vazut activitatea mea de la Referendum. Sigur ca a deranjat ca am facut un asemenea bilant.

Ce castiga un presedinte? Castiga... o familie care sufera de fiecare data cand sunt atacurile dure, castiga pierdere de sanatate, de timp, de bani etc. Presedintii de organizatie, cum este cel de la Sighet, nu primesc bani pentru functia asta.

Dupa o analiza a biroului, cu trei zile inainte i-am convocat pe cei doi (Petean si Tomsa, n.red) si i-am rugat sa nu facem alegerile, pentru ca nu sunt pregatiti si nu sunt solutii. Dar s-au incapatanat sa faca. Nu e un atac de sustinere al lui Petean, e un atac impotriva lui Mircea Man. Va dati seama ca am deranjat si deranjez multa lume.

Nu organizatia de acolo e problema, Mircea Man e problema! Vrem sa facem un nucleu pentru alegerile locale. In niciun caz nu este Tomsa sau Petean solutia de primar in Sighet. Am facut un sondaj si domnul Petean avea 0,04%”, sustine Mircea Man.