Esential

Reactorul I intra in revizie Societatea Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, va organiza o licitatie pentru servicii de revizii si reparatii la turbogeneratorul Unitatii 1 a centralei. Contractul este estimat la 5,3 milioane de euro, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 28 august.

Intelegerea va fi incheiata pe o perioada de un an, iar fondurile necesare pentru serviciile prestate vor fi asigurate din veniturile proprii ale Nuclearelectrica. Ziua de Constanta

Bihor si Hunedoara. In Hunedoara, prefectul Cristian Vladu a fost inlocuit de subalternul lui, subprefectul liberal Pricajan, iar in Bihor a fost numit Mircea Ghitea, fost sef al Garzii de Mediu, in locul lui Ilie Bolojan.

Postul de prefect al judetului Bihor a ramas liber dupa ce Ilie Bolojan a fost numit secretar general al Guvernului.

In Hunedoara, Guvernul a facut o rocada intre prefect si subprefect. (Guvernul a numit noi prefecti in Bihor si HunedoaraRomania Libera, Editia de Transilvania-Banat)

Cluj. Reprezentantii Mitropoliei in Colegiul Electoral Bisericesc il vor sustine pe IPS Bartolomeu, daca acesta va dori sa devina Patriarh.

Candidatura iPS Bartolomeu este, inca, asteptata de inaltii prelati ai Clujului. Arhiepiscopul Vasile Somesanu spune ca experienta si varsta iPS Bartolomeu l-ar recomanda pentru pozitia de Patriarh. (Clujenii asteapta candidatura IPS BartolomeuZiua de Cluj)

Maramures. Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, sa acorde statut international Aeroportului Baia Mare.

Membrii executivului au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat si a biroului vamal pentru traficul international de calatori si de marfuri pentru aeroportul de la Tautii Magheraus la propunerea CJ. (Aeroportul Baia Mare a dobandit rang internationalE-Maramures)

Economie

Eveniment

Economia Timisiului in declin Ovidiu Draganescu sustine ca Judetul Timis se afla la capatul unei perioade de crestere economica. Mai mult, Draganescu a avertizat ca ar putea incepe chiar un proces de descrestere economica.Hotnews

Americanii vor investi 34 de milioane de dolari la Kogalniceanu Baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu va avea rangul unui centru regional de pregatire a trupelor americane din Europa de Est, urmand ca aici sa fie mutati militarii de la bazele din Germania si Italia. oficialii militari americani au declarat ca totalul investitiilor in baza se va ridica la 34 milioane de dolari.

Gardianul

Arges. Institutul national de Cercetare - Dezvoltare pentru Biotehnologii in Horticultura Stefanesti figureaza pe lista firmelor cu obligatii neachitate la bugetul general consolidat.

Este vorba de o suma de nu mai putin de 4.498.626 lei noi, iar bunurile institutiei au fost sechestrate. (Firme din Arges propuse pentru falimentObservator argesean)

Sibiu. Noul sistem de plata a facturilor companiei E.On Gaz da chix-uri uneori. Este vorba despre sistemul care va permite plata facturilor prin banci si emiterea de facturi cu cod de bare.

Uneori, incasarea banilor se poate face doar manual, fapt care dureaza mult, iar E. ON Gaz ii sfatuieste pe clienti sa aiba la ei factura de gaz.

(Plata facturilor de gaz dureaza mai multTribuna de Sibiu)

Companii

Cluj. Primul mall din Cluj-Napoca care isi va deschide oficial portile este Polus Center Cluj, in data de 12 octombrie. Potrivit oficialilor companiei Trigranit, dezvoltatorul acestei investitii, cele 140 de milioane de euro care au fost alocate pentru constructia complexului comercial intins pe opt hectare de teren vor fi amortizate in primii zece ani.

Particularitatea acestui complex comercial este ca intreaga suprafata inchiriata este pe un singur nivel.

Tot in luna octombrie, dar in 20, se va deschide cel de-al doilea mall din oras, amplasat in capatul opus al Clujului, Iulius Mall. (Avantaj de 12 zile pentru Polus in fata lui Iulius MallRomania Libera, Editia de Transilvania-Banat)

Iasi. Casa de Insolventa Moldova SPRL, lichidatorul Terom Iasi SA, va scoate la vanzare platforma industriala a societatii, prin licitatie cu strigare.

Pretul total de pornire este de peste 84 milioane de euro, fara TVA, in care intra atat platforma industriala functionala, cat si alte active ale societatii. (Terom, la mezatEvZ Moldova)

Maramures. Politistii au anuntat ca supravegheaza exploatarile miniere din Baia Sprie, Cavnic, Baiut si Herja.

In aceste unitati exista riscul sa izbucneasca proteste spontane din cauza decuplararii repetate de la reteaua de energie electrica a companiei Remin. (Politia face filaj la mineriE-Maramures)

Imobiliar

Iasi. Iesenii care cauta sa-si inchirieze un apartament se uita mai degraba la dotari decat la zona.

Reprezentantii agentiilor imobiliare din Iasi sustin ca preturile sunt calculate in functie de dotarile apartamentelor si mai putin de zona in care se afla.

Chiriile pornesc de la 180 de euro la periferie si pot ajunge la 700 intr-un cartier de lux.

Iesenii care stau cu chirie trebuie sa scoata lunar din buzunar cel putin 180 de euro, chiar daca apartamentul se afla intr-un cartier periferic. (Bursa chiriilor din IasiEvZ Moldova)

BistritaConcesiuni pe spranceana pentru baietii destepti din Bistrita Singura solutie pentru cei care vor sa-si construiasca o casa este sa cumpere teren pe piata privata, la preturi cuprinse intre 4.000 si 10.000 de euro pentru un ar. Sunt, insa, cativa bistriteni care au reusit sa concesioneze legal terenuri de la Primarie.

Este vorba de un realizator de emisiuni de la o televiziune locala, un judecator, fratele unui fost viceprimar si ginerele deputatului PSD Viorel Pupeza.

Romania Libera

EuROfonduri

Olt. Judetul Olt si regiunea Pleven din Bulgaria au devenit, recent, membri fondatori ai asociatiei nonlucrative “Euroregiunea Olt - Pleven”, infiintata in scopul atragerii de fonduri europene.

Unul dintre proiectele primordiale si care deja a fost declarat eligibil vizeaza amenajarea unei burse de cereale la Corabia, dar si realizarea unui drum judetean in zona de granita dintre cele doua regiuni. Valoarea investitiei reprezinta doua milioane de euro.

(Fabrica de biodiesel la Potelu - CorabiaEditie Speciala de Oltenia)

Arges. Suma alocata Regiunii Sud Muntenia in problema gestinarii deseurilor este de 3,34 de milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro sunt din fonduri europene.

Beneficiarii acestor fonduri sunt autoritatile publice din localitatile cu maximum 50 de mii de locuitori.

Valoarea finantarilor nerambursabile va fi cuprinsa intre 300 de mii si un milion de euro, pentru fiecare proiect. (Peste trei milioane de euro, pentru protectia mediuluiPitesteanul)

Showbiz&Fun

Gorj. Zeci de studenti din tara si din strainatate vor participa la Festivalul International Studentesc „Vara cu aroma studenteasca” care a inceput ieri la Targu Jiu.

Acesta va dura o saptamana si are ca scop implicarea tinerilor in activitati cu caracter cultural, educativ si promovarea comunicarii intre studentii participanti. (Festival studentesc la Targu JiuImpact in Gorj)

Valcea. Sculptori, pictori si graficieni din Rusia, Italia, Germania, Grecia, Bulgaria si Romania si-au dat intalnire intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, intr-un colt de rai al Valcii, la casa din Dealul Malului a artistei Tina Popa.

Deschiderea oficiala a taberei va avea loc azi, 2 august, cu o seara dedicata artelor, pe parcursul careia plasticienii se vor prezenta. Actorii teatrului “Ariel” vor sustine un scurt moment plin de surprize, urmat de o sceneta a lui Paul Cimpoieru si a Anei Petine, pregatiti de Dan Puric.

(Artisti din sase tari si-au dat intalnire acasa la Tina PopaEditie Speciala de Oltenia)

Vaslui. Vineri, incepand cu ora 16.00, pe scena Teatrului de vara din Gradina Publica Barlad, va avea loc Concursul national de Break Dance „Back In Action”, aflat la prima editie.

La acest concurs vor participa aproximativ 20 trupe de gen din Bucuresti, Iasi, Bacau, Tecuci, Barlad etc, find asteptati si componentii cunoscutei trupe "Simplu". (Concurs national de Break Dance la BarladAdevarul de Vaslui)