Campionatul National de Veterani

Dupa o lupta apriga a seniorilor sahului romanesc, Dr.Victor Tacu (Bucuresti) i-a devansat cu o jumatate de punct pe Cornel Busu (Resita), Emil Ungureanu (Timisoara) si Gheorghe Rasinaru (Sibiu) devenind primul campion national de veterani al Romaniei.

Turneul s-a desfasurat la Alba Iulia, in perioada 28 iulie - 2 august, fiind organizat de Uniunea Cluburilor de Sah din Romania si de Federatiei Romane de Sah cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Alba Iulia, Universitatii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Directiei de Sport a Judetului Alba si, nu in ultimul rind, a sponsorilor Loteria Romana (sponsor principal), Aquacon

Proiect Sibiu, Kantor Cluj Napoca, Unicat Design Cluj Napoca, Instalatorul Alba Iulia, Setra Caransebes, Grup Asclepios Bucuresti si Assa Grup Medias.

Doamna Dorica Banta, directorul sucursalei judetene Alba a Loteriei Romane, Dorin Sava, seful de cabinet al primarului Mircea Hava si Ovidiu Chelioglu, din partea Directiei pentru Sport a Judetului Alba, au oferit primilor clasati premii in bani, diplome, trofee si medalii.

“Turneul a fost o reusita deplina, toti participantii fiind foarte multumiti de conditiile oferite, dar si placuti impresionati de municipiul nostru.

Datorita transmisiei live pe internet a turneului, o premiera pentru sahul albaiulian, partidele au putut fi urmarite de pe toate meridianele globului, mai multi participanti avind copii si nepoti stabiliti in strainatate care le-au urmarit evolutia.

Multumesc tuturor celor care ne-au sprijinit la organizarea acestui turneu, care deschide calea spre organizarea altor competitii sahiste nationale la Alba Iulia”, a declarat albaiulianul Mihail Breaz, presedintele Uniunii Cluburilor de Sah din Romania.

Openul Municipiului Alba Iulia

Imediat dupa incheierea Campionatului National de veterani, s-a dat startul in traditionalul Open al municipiului Alba Iulia, ajuns la editia a 35-a. Festivalul se desfasoara in pasajul Unirea (linga Primarie) si este organizat de Clubul Municipal de Sah in colaborare cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.

La turneul de juniori sub 12 ani, care face parte din circuitul national Grand Prix Junior 2007, participa 30 de juniori, in timp ce in concursul seniorilor s-au inscris 33 de concurenti.

Prezent la festivitatea de deschidere, Dorin Sava, seful de cabinet al primarului Mircea Hava, le-a urat bun venit la Alba Iulia sahistilor din Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Giarmata Vii, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Timisoara si din alte localitati ale judetului Alba si i-a invitat sa viziteze cit mai multe din obiectivele turistice ale municipiului.

De altfel, una din premierele acestei editii, este ca organizatorii au oferit simbata dimineata tuturor copiilor si parintilor prezenti la turneu un tur turist al municipiului Alba Iulia, care a inclus vizitarea Traseului celor Trei Fortificatii, a cetatii medievale Alba Carolina si a altor obiective turistice.

Evolutii bune pentru juniorii albaiulieni

Juniorii albaiulieni continua evolutiile bune la Openul municipiului Alba Iulia la sah, turneu organizat de Clubul Municipal de Sah Alba Iulia in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Alba Iulia.

Desi joaca impotriva unor adversari mult mai mari, unii avind deja impliniti 12 ani, Mihnea Costachi (7 ani) se afla pe locul 2 dupa 5 runde, cu 4 victorii, la doar o jumatate de punct in spatele liderului, ploiesteanul Stefan Manole (12 ani).

Pe pozitia a treia se afla o alta speranta a sahului albaiulian, Adrian Secheres (9 ani), care are, de asemenea, 4 puncte, in timp ce David Cordea se afla pe locul 5 cu 3,5 puncte.

O remarca si pentru evolutia curajoasa a mezinului concursului, Daniel Ujica (6 ani), care a obtinut deja o victorie si o remiza la debutul sau intr-un concurs cu participare nationala si este hotarit sa calce pe urmele colegilor sai mai mari de la clubul municipal de sah albaiulian.

In turneul seniorilor, aiudeanul Ionel Miron are punctaj maxim dupa 3 runde si imparte prima pozitie cu Radu Muresan (Potaissa Turda). Pe pozitia a treia se afla, la egalitate, clujeanul Dan Horvat (13 ani) impreuna cu maestrii FIDE Dan Bondoc (73 ani) si Constantin Vasile (72 ani) intr-o ilustrare perfecta a faptului ca sahul este un sport pentru toate virstele.