Atunci insa, autoritatile locale au sustinut cauza copiilor si au incercat sa tina piept localnicilor, intr-o tara care nu era inca obligata sa respecte normele UE in materie de toleranta si de incluziune sociala.

De acesta data, este vorba despre persoane cu handicap, carora autoritatile judetene doresc sa le ofere o viata mai buna in Aiud. Iarasi, oamenii s-au opus ca linga ei sa traiasca astfel de persoane, doar ca de aceasta data autoritatile locale au decis sa tina partea localnicilor, chiar cu riscul pierderii unei finantari de o jumatate de milion de euro. Iar acest lucru se intimpla intr-o tara membra a Uniunii Europene.

Faptele

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba incearca sa desfiinteze, incet, un adevarat mamut al protectiei persoanelor cu handicap. Este vorba despre Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica de la Galda de Jos, unde si la ora actuala sint internate aproximativ 380 de persoane cu diferite tipuri de handicap psihic.

Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirila, a aratat ca pasul care trebuia facut acum era infiintarea unor locuinte protejate in care sa fie transferate 30 dintre persoanele asistate la Galda de Jos, respectiv acele persoane care au o “autonomie ridicata”, adica nu au afectiuni severe. Proiectul presupunea infiintarea a patru locuinte protejate, doua in Galda de Jos si doua in Aiud.

“Am decis sa infiintam astfel de locuinte in Aiud, pentru ca avem multi beneficiari in zona si nu avem servicii pentru adulti in oras. Nimeni nu ne-a spus ca exista zone tabu in Aiud, unde nu se pot construi locuinte protejate”, a explicat Sorin Chirila.

Cert este ca alesii locali din Aiud s-au opus infiintarii acestor locuinte protejate, “in unanimitate” dupa cum a tinut sa precizeze primarul Horatiu Josan.

Unde vrem noi

Primarul Aiudului a declarat ca vecinii imobilelor unde aveau sa fie infiintate aceste locuinte protejate s-au opus, iar consilierii locali au respins proiectul pentru ca forul judetean nu a fost consultat. “Erau alte zone in care se puteau face.

Din partea noastra exista disponibilitate, dar consiliul local a fost pus in fata faptului implinit”, a declarat Horatiu Josan, precizind ca, in cadrul sedintei s-au facut chiar si propuneri legate de alte zone in care ar putea sa fie infiintate astfel de locuinte protejate. Situatia pare insa sa fie ceva mai nuantata.

“Noi am fost si am discutat cu dinsii si avem chiar si un acord de colaborare. Nu am stiut ca trebuie sa le spunem si pe ce strada vrem sa cumparam casele. Daca doreau sa protejeze pe unul sau pe altul, ar fi trebuit sa spuna <>. Se pare ca Aiudul este un oras cu oameni de categorii diferite”, a opinat Sorin Chirila.

Proces

El a povestit ca a fost la sedinta de consiliu local si a discutat inclusiv cu reprezentantul oamenilor care se opuneau. Acesta ar fi spus ca aducerea unor oameni cu handicap psihic le pune in pericol familiile. Seful DGASPC le-a promis atunci ca aduce numai femei, daca aceasta era marea teama, dar nu a reusit in nici un fel sa ii convinga. “Este nevoie de putina toleranta.

Am incercat sa le explic si consilierilor, dar ei nu si nu. Era sa pierdem un proiect de 500.000 euro. Dupa ce ne-am tot tirguit, i-am dat si in judecata. Dar probabil ca va trebui sa ne retragem plingerea, pentru ca pina se judeca trece termenul din proiect. Consiliul Judetean Alba a avut intelepciunea si ne-a aprobat sa cumparam alte doua case si sa le vindem pe acestea.

Mie nu mi s-a mai intimplat asa ceva. Mi s-a parut o reactie cel putin bizara si este putin - ca sa nu spun mai mult - ilegal. Exista o lege a nediscriminarii si exista directive ale Comunitatii Europene in acest sens”, a declarat Sorin Chirila.

Dupa spusele lui Sorin Chirila, problemele cu administratia din Aiud sint mai vechi, DGASPC Alba fiind nevoita sa isi sustina singura proiectele legate de asistenta sociala din municipiu. “Avem un centru de zi la Aiud pe care trebuie sa il sustinem noi. Noi nu putem sa ii vitregim pe niste oameni de servicii sociale pentru ca administratia nu vrea sa colaboreze.

Avem, de exemplu, un centru de zi la Ocna Mures. Este o comunitate mult mai saraca, dar oamenii de acolo reusesc sa stringa rindurile si sa sustina acel centru. La Aiud, nu”, a mai spus vadit nemultumit Sorin Chirila.