Medicii stau chiar si pina la 4 dimineata pentru a avea rezultatele analizelor pacientilor de pe o zi pe alta.Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei se pare ca a „prins" la sibieni. Cu mic, cu mare, acestia se prezinta la medicul de familie pentru a fi programati la analize.

Asa dupa cum era de asteptat, cei mai multi sint persoane in virsta, dar administratorii laboratoarelor sint siguri ca persoanele tinere, dar mai ales copii, vor veni din toamna, atunci cind se vor termina concediile si vacanta scolara. Pina acum, au sosit in Sibiu 11.000 de taloane pentru luna iulie. „Pentru luna august nu au ajuns inca taloanele.

Dintre taloanele care au fost distribuite pina acum populatiei nu detinem informatii referitoare la numarul celor returate. In mod normal, acestea se trimit la Bucuresti, mai stau acolo un timp, apoi sint distribuite catre Casa de Asigurari de Sanatate, de unde beneficiarii le pot ridica", a precizat Carmen Barbu, inspector postal.

Sute de intepaturi

Zilnic, la cele 13 laboratoare se prezinta sute de persoane. Unele unitati au aparatura performanta, care poate procesa analizele a circa 2.000 de persoane. „In decembrie anul trecut, am investit 200.000 de euro in aparatura. Aceste aparate au o capacitate foarte mare, chiar pentru 2.000 de analize zilnic.

Insa noi nu putem face atit de multe, deoarece se pierde foarte mult timp la recoltat. Noi am fost primul laborator acreditat din Sibiu, iar foarte multi oameni vin la noi deoarece au vazut in ce conditii lucram. Stam chiar si pina la 3-4 dimineata pentru ca fiecare pacient caruia i s-a recoltat singe intr-o anumita zi sa aiba rezultatul ziua urmatoare. Respectam pacientii, dar si munca noastra.

De exemplu, acum sint multe laboratoare de analize care vor sa se acrediteze pentru acest program si fac oferte la analizele medicale la preturi foarte mici", arata Ioan Rotaru, de la Clinica „Paltinul".

In asteptare

Chiar daca in Sibiu nu au sosit inca taloanele pentru luna august, angajatii laboratoarelor sibiene sint siguri ca in luna septembrie, numarul celor care se vor prezenta la analize va fi mult mai mare comparativ cu luna august. „Acum au venit persoanele virstnice, care sint mai constiincioase. Intr-adevar numarul pacientilor a crescut, insa, deocamdata ne descurcam.

Va fi mai greu luna viitoare, cind toti cei care au fost in concediu sau elevii care au avut vacanta de vara, vor veni sa-si faca analizele gratuit. In ceea ce priveste numarul analizelor pentru fiecare persoana in parte, acesta este stabilit de catre medicul de familie, care-i stabileste analizele in functie de afectiunile pe care le are, apoi pacientul este programat la laborator.

Insa, am avut multe cazuri de oameni care au venit si fara programare", marturiseste farmacista Dorina Puia, din cadrul clinicii „Diamed".

Posibile surprize

Primele date referitor la starea de sanatate a sibienilor vor fi facute publice de catre Autoritatea de Sanatate Publica dupa data de 10 septembrie. Insa medicii sint de parere ca este posibil sa apara surprize.

„Cred ca acest program este binevenit, si cred ca multi o sa ramina uimiti de afectiunile care le vor fi descoperite", spune Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu. In cadrul acestui program este prevazut un set de 9 analize, insa medicii sint nemultumiti ca ministrul Sanatatii nu a luat masuri de constringere a populatiei pentru a se prezenta la acest examen.