Cea mai mare „teapa" a fost de aproximativ 1.000 de euro, pentru care un sibian a depus plingere la politie.

Politistii banuiesc ca „escrocii GSM" ar putea face parte dintr-o adevarata retea infractionala

Inselarea oamenilor prin intermediul telefonului mobil a inceput sa ia amploare si in judetul Sibiu. In acest sens, posturile individuale de telefonie mobila sint asaltate de mesaje care ii anunta pe titulari ca trebuie sa contacteze un numar de telefon pentru a intra in posesia unor premii oferite de hipermarketuri sau companii de notorietate.

In alte cazuri, persoanelor apelate li se cere sa achizitioneze cartele telefonice, dupa care sa comunice codurile acestora sau sa plateasca intr-un cont un comision reprezentind 1% din valoarea „premiului". Desi pare greu de crezut, totusi exista naivi care, amagiti de mirajul unor cistiguri usoare, cad in plasa escrocilor.

Bun de plata

In Sibiu, oamenii legii primesc reclamatii de la pagubiti de aproximativ trei luni. Aici se practica inselaciunea cu promiterea unor premii consistente daca posesorul telefonului cumpara cartele reincarcabile, apoi comunica escrocilor codul de incarcare.

„Pina acum s-au prezentat la IPJ pentru a reclama astfel de inselaciuni un numar de cinci persoane, care insa au reclamat doar verbal fapta, ceea ce nu poate fi luat in considerare. A existat si o reclamatie scrisa de la un cetatean care a fost pagubit cu o suma de aproximativ 1.000 de euro. A crezut spuselor apelantilor necunoscuti si a cumparat mai multe cartele in repetate rinduri.

In prezent, cazul a fost preluat de colegii de la Investigatii Criminale" a declarat comisarul sef Ovidiu Tichindelean, seful Serviciului pentru Investigarea Fraudelor Sibiu.

Escroci inteligenti

Astfel de fraude au fost reclamate in intreaga tara inca de la inceputul anului. Amatorii de astfel de smecherii au manifestat pina acum o „atractie" deosebita pentru cartelele reincarcabile Orange si Vodafone. In Sibiu, escrocheria a vizat doar reteaua Orange.

Totusi, ambii operatori s-au vazut nevoiti sa transmita clientilor mesaje prin care ii avertizau sa fie atenti la astfel de escrocherii. Politistii cauta acul in carul cu fin. Infractorii folosesc numere de telefon ascunse sau de cartele preplatite, pentru a nu fi identificati.

Inca nu se stie daca este o retea de amploare, care are ramificatii si in Sibiu, sau daca modelul din alte judete a fost preluat si de o retea distincta de escroci care actioneaza pe raza judetului Sibiu.