Bechtel se apara

Noua soferi angajati in cadrul statiei de betoane din Savadisla au primit instiintari din partea departamentului de Resurse Umane a companiei Bechtel ca, incepind cu 20 august, li se desface contractul de munca. In total, in jur de 25 de angajati au fost supusi unor investigatii, insa conducerea firmei a luat decizia concedierii doar in cazul celor noua.

Motivele invocate sint legate de instigare la greva, actiuni de protest neautorizate si ilegale, precum si conduita indisciplinata la locul de munca. „In urma unor abateri disciplinare, citorva angajati ai statiei de betoane din cadrul organizarii de santier Savadisla li s-a desfacut contractul de munca.

Acest lucru a fost precedat de o cercetare disciplinara realizata de companie, procedura urmata respectind toate normele in vigoare referitoare la dreptul muncii", se arata intr-un comunicat trimis ieri de Bechtel.

„Masura abuziva"

Potrivit muncitorilor, lucrurile stau cu totul altfel, ei considerind ca s-a luat o decizie abuziva impotriva lor si ca nu a avut loc nici un protest sau vreo intrerupere a activitatii, ci doar o discutie in care cei aproximativ 25 de angajati si-au expus nemultumirile legate de conditiile de munca si salarizare.

Unul dintre soferii concediati, Iakab Laszlo, ne-a povestit ca miercurea trecuta mai multi soferi s-au adunat la asa-numita „Start Card", o sedinta informativa legata de normele de protectie a muncii si alte probleme interne.

Potrivit acestuia, sedinta din acea zi a durat putin mai mult decit de obicei, aproximativ 45 de minute, timp in care muncitorii au reclamat faptul ca sase dintre soferi au fost trimisi sa lucreze pe santierul din Chiribis, judetul Bihor, si si-au exprimat nemultumirile salariale. De altfel, trei dintre acesti soferi si-au dat demisia ulterior.

In urmatoarea zi, muncitorii au fost chemati in fata Comisiei de Disciplina, iar in 20 august noua dintre ei au fost instiintati ca li s-a desfacut contractul de munca. „Noi am consultat si un avocat, care a inceput sa studieze dosarele noastre, si vrem sa dam in judecata Bechtel", a completat Iakab Laszlo.

Proces cistigat impotriva Bechtel

Liderul de sindicat al muncitorilor de la Bechtel, Iovan Ognean, a precizat ieri ca nu a fost contactat de nici unul dintre muncitorii concediati. „Sindicatul nu poate face nimic daca nu ni se adreseaza", a declarat acesta.

Potrivit lui Ognean, sindicatul a mai cistigat un proces cu Bechtel, in 15 martie, in urma caruia un sofer a fost reangajat, dupa ce fusese concediat pe motiv ca nu a respectat normele de protectie a muncii.