Esential

Timis / UE amendeaza Romania pentru gunoiul de la Parta. Comisia Europeana va amenda Romania cu 100.000 de euro pe zi pentru fiecare zi de functionare a gropii de la Parta.

Cum noua halda de la Ghizela, la 50 de km de Timisoara, va fi deschisa numai la finele anului viitor, Parta nu poate fi inchisa, pentru ca tot gunoiul din judet nu va avea loc de depozitare. Romania Libera, Editia de Transilvania-Banat

Constanta / Mafia arheologilor. Patrimoniul arheologic a ajuns la Constanta o afacere. Nu se poate spune ca autoritatile locale speculeaza vestigiile vechiului Tomis pentru a atrage turistii si a incasa taxe.

Putem spune ca actualele monumente deja scoase la iveala sunt tratate in dispret total de autoritatile judetene si comunitatea nu mai are nevoie de alte descoperiri, daca nici de cele existente nu se preocupa.

Pe fondul acesta, conservarea si punerea in valoare a vestigiilor vechiului Tomis a trecut in plan secund si Directia de Cultura a ajuns sa fie controlata de un grup de persoane care, folosindu-se de prerogativele pe care le au, au transformat institutia intr-o afacere.

Avizele pe care comisia le da persoanelor care construiesc intr-o zona cu importanta arheologica constituie, de fapt, "marfa" pe care istoricii si arheologii o au de vanzare. Ziua de Constanta

Iasi / CJ da in judecata Guvernul. Sefii Consiliului Judetean (CJ) vor da in judecata Guvernul. Actiunea ar urma sa fie depusa astazi la Curtea de Apel. CJ solicita acordarea a 1,4 milioane lei, suma necesara pentru finantarea centrelor socio-medicale din judet.

„Am anuntat ca depun actiunea in instanta si am primit un raspuns de la Ministerul Economiei si Finantelor. Este semnat de secretarul de stat Doina Dascalu. Este un raspuns hilar, o cireasa pusa pe legislatia Romaniei. Cererea noastra este respinsa pe motiv ca suma nu este prevazuta la finantare“, a declarat secretarul CJ, Ion Serbina.

Ziarul de Iasi

Timis / Un profesor a abuzat de elevii sai. Politia din Timisoara s-a autosesizat, ieri, in cazul profesorului de limba romana, filmat in timp ce intretinea relatii sexuale cu un tanar care i-a fost elev.

Pe de alta parte, si Inspectoratul Scolar Timis deruleaza o ancheta in acest caz, urmand ca la finele ei sa ia si masuri impotriva dascalului, care pot merge pana la excluderea lui, dupa cum a declarat inspectorul scolar general adjunct al ISJ Timis, Cornel Petroman.

Flagrantul a fost filmat acum aproximativ un an, intr-un spatiu public, in miezul zilei, dupa ce elevii care intrasera in „atentia” dascalului s-au saturat sa-i mai satisfaca poftele. EvZ Vest

Arges / Politisti vazuti noapte de noapte la curve! Locatarii unui imobil din Campulung spun ca oamenii legii se distreaza noaptea cu femei, intr-un apartament din bloc.

Pentru agentii de la Biroul de Ordine Publica, noptile au devenit mai fierbinti decat sunt ele in momentul de fata, iar in aceasta perioada munca a fost lasata de-o parte si distractia este la loc de cinste. Ziarul Top

Economic

Constanta / - Impactul economic al porturilor maritime. Portul Constanta genereaza mai mult de o cincime din activitatea economica a judetului Constanta.

Studiul, realizat de un colectiv de cercetare de la Universitatea Maritima Constanta, a reliefat faptul ca impactul economic generat de porturile maritime constantene este reflectat prin cifra de afaceri, numarul locurilor de munca asigurate si veniturile realizate din activitatea portuara.

Cifra de afaceri totala a firmelor care activeaza in port a crescut incepand cu anul 2001, cea mai inalta rata de crestere fiind inregistrata in 2003. Romania Libera, Editia de Dobrogea

Eveniment

Sibiu / Protest pentru soseaua de centura Zeci de sibieni au protestat, ieri dupa-amiaza, intr-una din intersectiile cele mai aglomerate de la intrarea in municipiu. Ei au reclamat faptul ca orasul nu are sosea de centura si traficul este infernal.

Ei au avertizat si asupra poluarii mari din oras, din cauza numarului foarte mare de masini. Centura ocolitoare a Sibiului ar fi trebuit finalizata inca din 2006, dar stadiul lucrarilor nu este nici la jumatate.

Acestea au inceput in 2004 si au suferit mai multe intreruperi si intarzieri, iar anul acesta a fost reziliat contractul cu firma constructoare.

Potrivit statisticilor, orasul Sibiu se afla pe locul al patrulea in tara la numarul de masini pe cap de locuitor, iar municipiul este tranzitat de aproximativ 1.000 de autovehicule pe ora. (Radio CLuj)

Satu-Mare /Incendiu la un hotel din Satu Mare. Circa 50 de turisti au fost evacuati aseara, dintr-un hotel din centrul municipiului Satu Mare in urma unui incendiu izbucnit intr-una din camere . Din fericire, incaperea respectiva era goala in momentul izbucnirii focului.

Nu a fost inregistrata nicio victima din randul turistilor. In schimb, trei pompieri, veniti la fata locului pentru a interveni la stingerea incendiului, au fost usor raniti: unul s-a taiat la mana, iar ceilalti doi s-au intoxicat cu fum.

Din primele cercetari se pare ca incendiul a izbucnit de la un aparat impotriva tantarilor lasat in priza care s-a supraincalzit si a luat foc. Au fost afectate si camerele invecinate, iar in urma incendiului, hotelul Aurora a ramas fara curent electric. (Radio CLuj)

Cluj / Primul brand ecologic a capitalei Ardealului. Universitatea de Stiinte Agricole vrea sa promoveze ca brand branza cu mucegai fabricata in pivnita de la ferma Hoia.

Un magazin de desfacere pentru produse bio asteapta acordul Comisiei Europene si urmeaza a fi inaugurat, locatia propusa fiind Piata de gros. Ziua de Cluj

Iasi - Statistica ametitoare: in fiecare ora, un iesean cistiga 1770 de euro. Clasamentul dupa venituri este dominat de persoane care activeaza in domeniul imobiliarelor si notari. In topul salariilor este o leafa neta de 8.500 euro pe luna.

Potrivit datelor puse la dispozitie de catre Fisc, cel mai mare venit obtinut in 2006 de catre o persoana fizica din Iasi este de 60 milioane lei si este realizat din inchirierea spatiilor imobiliare. Ziarul de Iasi

Companii

Cluj / ARDAF se restructureaza si vinde active. ARDAF, companie de asigurari clujeana, cu pierderi de peste 43 mil. euro in ultimul an si jumatate, a decis sa vanda o parte din active. Acestea reprezinta imobile neutilizate in valoare de 6 mil. euro situate in Bucuresti si Constanta.

Actionarii companiei vor discuta aceasta vanzare la adunarea generala care va avea loc in data de 18 septembrie. Tot atunci ei ar putea decide sa renunte la activitatea de asigurari de viata. (ZF Transilvania)

Timis / Afacerile grupului de IT timisorean ETA2U a crescut cu 34%, la 8 milioane de euro. Compania Eta2U Computer din Timisoara, producator si furnizor de echipamente si servicii IT, a inregistrat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de peste 7,8 mil. euro.

Aceasta reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Grupul de companii ETA, detinut de omul de afaceri Romulus Lucaciu, este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata IT din vestul tarii.

Planurile de investitii si dezvoltare a companiei timisorene pentru acest an prevad consolidarea pozitiei pe piata si imbunatatirea calitatii activitatilor Eta2U, bugetul de investitii al firmei pentru 2007 fiind de 500.000 euro.

In prezent compania desfasoara activitati in judetele Timis, Arad, Hunedoara, Bihor, Cluj si Sibiu. ZF Transilvania

Sibiu / Electromontaj a crescut veniturile cu 53 la suta. Veniturile realizate de Societatea Electromontaj Carpati SA in primul semestru al acestui an au fost de 12,9 mil. de lei, cu 53 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Societatea, care activeaza in domeniul constructiilor pentru industria energetica, explica marirea veniturilor in prima jumatate a acestui an prin marirea productiei. Ziarul de Sibiu

Banci si Finante

Cluj / Actionarii BT Asigurari au venit cu un aport de 5 milioane de euro. Societatea BT Asigurari (BTA) Cluj deruleaza un proces strategic de crestere a valorii organizatiei, prin implementarea unui sistem propriu de management al performantei.

Potrivit ultimului bilant financiar al BTA, primul semestru a adus subscrieri de 132 de milioane de lei, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Ziua de Cluj

EuROjurnal

Constanta / Pe primul loc la proiecte Sapard derulate. Peste 205 milioane lei au „inghitit“ 283 de proiecte in agricultura si dezvoltarea infrastructurii rurale a judetului Constanta.

Din punct de vedere al numarului de proiecte implementate la nivel judetean, se observa ca daca in judetul Constanta au fost realizate cele mai multe proiecte, 283, raportat la numarul de locuitori (715.172 de locuitori) revin doar 4 proiecte la 10.000 de locuitori. Observator de Constanta

Arad / Seceta la fonduri europene. Toata lumea vorbeste despre fonduri europene, autoritatile locale fiind sfatuite in mod insistent sa se puna pe treaba, sa faca proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, deoarece, altfel, comunitatile pe care le reprezinta risca sa ramana de caruta europeana.

Doar unii edili din judet se pot lauda ca au facut ceva proiecte si au reusit sa faca rost de bani, dar majoritatea primarilor au fost destul de reticenti atunci cand a venit vorba sa pregateasca documentatiile pentru accesarea fondurilor europene.

Arad Online

Imobiliare

Timis / Vila de lux de pe bloc. Apartamentele Penthouse, produse de lux aparute recent pe piata imobiliara timisoreana, desi destul de scumpe, au mare succes.

Astfel de proiecte imobiliare au fost lansate si de cei care construiesc cartiere intregi, dar si de cei nou veniti pe piata. EvZ Vest

Mures / Chiriasii de la UMF se muta, investitiile raman. Pana nu demult, in curtea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) locuiau 35 de famili a unor fosti sau actuali profesori. Acestea plateau insa chirii modice, stabilite prin hotarare de Consiliu Local, sub influenta unor presiuni venite de la diferite persoane importante din medicina mureseana.

De pilda, in cladirea Colegiului Medicilor, pentru o locuinta chiria lunara nu depasea 100 de lei, chiar daca anul acesta chiriile au fost majorate.

Din cele 35 de familii, primele cinci urmeaza sa fie evacuate din locuinte in acest an. Celorlalte, contractele de inchiriere le expira anul viitor.

Directorul administrativ al UMF, Florin Buicu, spune insa ca cei cinci si-au rezolvat deja problema viitoarelor locuinte si s-au mutat ori sunt pe cale sa se mute. Punctul

Monden

Alba / Balmos de Cartea Recordurilor. In judetul Alba, va fi organizat, la sfarsitul lunii septembrie, un nou targ de turism rural, in comuna Garda. Cu aceasta ocazie, localnicii vor incerca sa intre in Cartea Recordurilor, cu un balmos de aproximativ 500 de kilograme.

Balmosul va fi preparat de oameni din trei comune - Arieseni, Scarisoara si Garda - care organizeaza impreuna noul targ de turism rural, in perioada 28 - 30 septembrie. EvZ Transilvania

Brasov / Un brasovean felicitat de Beatlesi. Fostul gimnast brasovean Rares Ozata, acrobat in trupa Cirque du Soleil, a fost felicitat de Sir Paul McCartney si Ringo Star in emisiunea Larry King Show, difuzata in direct de postul CNN.

Sportivul roman i-a impresionat pe fostii Beatles cu performanta din „Beatles Love“, un spectacol dedicat legendarei trupe britanice. Monitorul Expres

Arad / Caravana “Sarbatorile de vara". Caravana “Sarbatorile de vara” ajunge sambata, 25 august, la Arad. Incepand cu ora 18.00, pe strandul Neptun, pe o scena cu puteri de peste 30.000 de W, vor bubui butoaile trupei Sistem, iar Mihai Margineanu va aduce muzica lui cu poezie bruta mai aproape de sufletele oamenilor.

Distractia si buna dispozitie le garanteaza, ca de obicei, matinalii de la National TV, Razvan si Dani, inarmati cu sute de premii si cadouri, printre care 14 ATV-uri si patru masini de teren, Subaru Forester. Arad Online

Opinii

Cornel Nistorescu / Datul cu zarul

Cand a fost intrebat despre numirea lui Mircea Geoana ca prim-ministru, Traian Basescu a hahait prelung si si-a vazut de drumul sau printre admiratori. Raspunsul presedintelui il caracterizeaza perfect.

In acelasi timp, il pune pe Mircea Geoana intr-o situatie indoielnica. El se vrea premier, iar cel indrituit sa-l propuna il ia peste picior ca pe un incepator. Mircea Geoana s-a autopropus premier intr-un mod copilaresc.

In politica mare, asemenea modalitati de ascensiune sunt chiar improprii. Pot fi intalnite doar in scenetele umoristice.

La noi, presedintele principalului partid de opozitie se cere singur, fara sa realizeze penibilul situatiei. Intrebarea mea este una singura: Mircea Geoana e naiv sau e la mare inghesuiala?(Integral in Editie Speciala)