Avocatul Gheorghe Mateut, care il reprezinta pe Valeriu Predescu (foto), acuzat ca ar fi instigat la 31 de furturi prin efractie pe teritoriul Germaniei, a invocat ieri exceptia de neconstitutionalitate in cadrul procesului de predare a acuzatului autoritatilor germane.

„Este vorba doar de respectarea stricta a unei proceduri ce a fost introdusa de curind in Romania, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, de executare a unui mandat de arestare european, care la noi a fost transpus in mod inechitabil prin Legea 304/2004, o lege care nu ofera garantiile procesuale minime cerute pentru implementarea unui mandat de arestare european“, a declarat Mateut.

Curtea de Apel Cluj se va pronunta astazi in legatura cu exceptia ridicata de aparator. Avocatul a mai cerut instantei sa solicite o cerere catre autoritatile germane in legatura cu obiectele mandatului european de arestare, insa a fost respins de completul de judecata.

Potrivit mandatului de arestare european, Valeriu Predescu este cercetat pentru instigare la furt grav, retinindu-se ca invinuitul este membru al unei organizatii criminale din Romania, „Garde“, al carei scop este procurarea de valori materiale foarte mari prin activitati criminale diverse.

In aceasta calitate, barbatul, originar din comuna bihoreana Bratca, a dispus ca Salmen Cornel, deja condamnat definitiv in Germania, sa comita 31 de furturi prin efractie impreuna cu alti membri ai bandei.

Faptele au fost comise in perioada 19 iulie 2001 - 14 noiembrie 2002 in diferite locatii din Germania, iar in Romania au fost trimise sume importante de bani.

Invinuitul a declarat in timpul audierilor ca din 1994 pina in 2000 a locuit in Germania, iar din 2002 a calatorit in spatiul Schengen. Predescu risca o pedeapsa cu inchisoarea de pina la 10 ani pentru faptele comise, daca va fi gasit vinovat.