. La probele sportive ea a indeplinit baremurile stabilite pentru barbati, iar la probele teoretice scrise a luat peste 8. A trecut si peste handicapul de inaltime si acum este unul dintre oamenii de baza ai pompierilor prahoveni. Lucia este singura femeie angajata pe postul de servant in cadrul ISU Prahova.

Derogare de inaltime

Lucia s-a nascut pe 26 august. E “Fecioara”, zodie cu semn de pamant, cum ar spune astrologii, dar ea a ales sa lupte cu focul. A luat „bac-ul” in prima sesiune si, apoi, a aflat ca se fac angajari la Pompieri, pe Rudului, in Ploiesti. S-a prezentat si ea, incurajata, poate, si de numarul mare de fete pe care le-a vazut inscriindu-se la concurs.

A sustinut probele impuse, iar la afisarea rezultatelor a constatat cu bucurie ca a reusit. Cu 8,05 la proba teoretica, scris, si cu 8 la proba fizica. „Nu ma asteptam sa reusesc”, imi povesteste Lucia. „Mi s-a parut foarte greu la scris, iar la sport a trebuit sa obtin baremuri calculate pentru baieti.

Dar sunt fericita ca am ocupat acest post.” Numai ca Lucia mai avea o problema. Conditiile de ocupare a postului prevedeau pentru fete o inaltime minima de 1,65 m, iar ea are doar 1,63 m. In cele din urma, s-a gasit o solutie.

Conducerea ISU Prahova a considerat ca se poate face o derogare de la aceasta conditie si a admis-o pe Lucia Anghel in randurile servantilor de la Detasamentul 1 de Pompieri din Ploiesti. Pentru derogare au contat notele mari obtinute la probe. Pe 3 septembrie, a inceput instructia, care dureaza doua luni.

„Am vrut sa urmez o meserie nobila”

Cand m-am intalnit cu Lucia in curtea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, am crezut ca mi se face o farsa. In fata mea se afla o tanara care putea concura, mai degraba, pentru un post de Miss sau sa urmeze cu succes o cariera in modelling. Ma asteptam sa intalnesc o femeie solida. Am rugat-o sa-mi spuna cum decurge instructia.

„Nu pot spune ca este usor, dar nici greu. Am de la cine invata. Toti baietii se poarta frumos cu mine si ma respecta, iar asta imi da curaj si incredere in fortele mele.” Nu intelegeam totusi, de ce a ales aceasta meserie, care numai pentru o fata nu se poate spune ca este. „E bine platita”, spune Lucia.

„Dar ai si satisfactia ca poti salva vieti, bunuri; am vrut sa urmez o meserie nobila”. Si totusi, pustoaica nu s-a oprit aici. Tot in aceasta vara, dupa ce a luat concursul la Pompieri, a intrat si la facultate, la zi, la Stiinte economice, Management, din cadrul Universitatii de Petrol Gaze din Ploiesti.

„Pot urma cursurile pentru ca voi lucra fie 24 de ore cu 48, fie 24 cu 72”, ma asigura ea cu un zambet dezarmant.

Instruita de cei mai buni

Lucia nu ar fi singura persoana care a imbratisat meseria de pompier de cum a devenit majora. Ciprian Parvu are 31 de ani si este pompier de la 18 ani. Este plutonier major si conduce acum o Garda de Interventie. In functie de programare, ii instruieste si pe noii lui colegi. Ciprian spune ca de mic a fost atras de aceasta meserie.

„Le-am facut pe toate in cei 13 ani de meserie, dar nu cred ca le stiu pe toate”, filozofeaza acesta. Coincidenta, Lucia Anghel si Ciprian Parvu sunt din Boldesti, localitatea unde functioneaza singura scoala de subofiteri de pompieri din tara. Dar, ii desparte o generatie. „Din 1999 lucrez numai la interventii.

Intre timp, am mai fost si la Dispecerat, dar tot infruntarea cu focul este cea mai incitanta.” Ciprian Parvu este casatorit, iar in februarie asteapta un copil. Am tinut sa-i amintesc ca este o meserie periculoasa. „Niciodata nu m-am gandit la ce-o sa fie, cand am plecat la un incendiu. Acest lucru li-l spun si noilor angajati. Nici un incendiu nu seamana unul cu altul.

Vezi ce e de facut atunci cand ajungi la locul interventiei. Sotia mea are incredere in mine, nu se teme ca mi se poate intampla ceva rau. Nici nu trebuie sa te gandesti la asa ceva, niciodata, altfel nu ai ce cauta in aceasta meserie.” Ciprian a stins multe incendii cu Garda lui de interventie, din care, poate, va face parte, ca servant, si Lucia.

Cel mai greu incendiu stins de Parvu a fost cel de la o fabrica de vopseluri din Ceptura, in 2005. Nu e an in care sa nu existe vreun incendiu foarte puternic. Ultimul a fost luna trecuta, in Bereasca, unde au ars trei case.

Capitan Andrei Adrian: „Lucia Anghel ne-a impresionat placut. In ciuda fragilitatii ei aparente, este o fata darza. Cred ca dupa perioada de instruire va deveni un foarte bun servant.”

Plutonier major Ciprian Parvu: „Cand actionam, nu ne gandim la ce-ar putea fi rau. Urmarim sa salvam vietile altor oameni si bunurile lor.”

Sergent major Lucia Anghel: „Nu vreau la birouri. Imi place sa fiu servant, sa sting incendii. Nu mi-e frica de nimic.”