Esential

Sibiu - Ziua mortilor, mai mult traditie Astazi credinciosii praznuiesc Ziua Mortilor. Preotii spun ca sarbatoarea tine mai mult de traditia populara.

“Este trecuta in randuiala bisericii pentru ca poporul nu este rupt de biserica si tine de aceasta nevoie de memorie asupra celor plecati dintre noi pentru a putea determina lucrurile pe care e bine de facut mai departe", spune preotul Constantin Necula.

Ziua Mortilor sau Ziua Tuturor Sfintilor se tine indeosebi in Transilvania si este o sarbatoare catolica ce a fost adoptata si de credincisii ortodocsi si de cei protestanti.

Sibiu Standard

Cluj - Boc: Guvernul Tariceanu duce Romania in Guinness Book Presedintele PD, Emil Boc sustine ca decizia guvernului de a organiza referendul pentru votul uninominal si euroalegeri in sectii separate reprezinta o bataie de joc la adresa alegatorilor si a banului public. Boc a tinut sa sublinieze ca municipalitatile vor intampina probleme seriose pentru gasirea spatiilor necesare.

Boc sustine ca organizarea referendumului pentru votul uninominal in sectii diferite de cele pentru euroalegeri va creea confuzie in randul alegatorilor. De asemnea decizia guvernului va deubla costurile scrutinului. Presedintele PD afirma ca decizia luata de Tariceanu este nejustificata deorece alegatorii romani sunt obisnuiti sa voteze mai multe liste.

Primarul Boc sustine ca in acest moment Clujul nu dispune de spatiile necesare pentru infiintarea sectiilor de votare pentru uninominal.

“Nu stiu cum voi putea gasi inca 147 de sectii de votare. Din cele 147 de circumscriptii electorale, in 65 nu pot fi infiintate sectii de votare separate. Nu-mi ramane deocamdata decat piscina olimpica“.

HotNews.ro

Cluj - Aeroportul Cluj ii nemultumeste pe gameri Taranistii trec la ofensiva informatica. Acestia sustin ca un simulator pe computer i-a convins ca strategia de dezvoltare a Aeroportului International Cluj este eronata. Conducerea PNT afirma ca potrivit jocului SIM City areoportul ar trebui mutat in localitatea Luna.

Presedintele PNT Cluj a acumulat numeroase cunostiinte despre administrarea oraselor din functia de City Manager. E adevarat ca nu din fruntea administratiei unui municipiu ci doar ca primar al unui oras virtual. Chiar si asa, amplasarea aeroportului s-a dovedit o proba de netrecut.

“Eu, m-am jucat mult timp Sim City si am incercat sa-mi dezvolt cat mai mult orasul. Asa ca m-am gandit sa construiesc un aeroport. La putina vreme zona din jurul aeroportului a devenit pustie. La momentul acela nu am inteles de ce dar alti jucatori mi-au spus ca plasasem prost aeroportul“ a declarat Horea Dan, presedintele PNT Cluj-Napoca.

Plecand de la aceasta realitate virtuala, liderul taranist considera ca Aeroportul Cluj ar trebui sa functioneze doar pentru traficul usor. Restul zborurilor ar urma sa fie preluate de aeroportul din Luna.

Viziunea taranistilor nu pare sa fie luata in seama de administratia aeroportului. Consiliul Judetean a angajat deja un amplu proiect de modernizare a aerogarii in vederea preluarii traficului de marfa.

HotNews.ro

Cluj - “Conspiratia” lui Popa duce in Dubai Viceprimarul Clujului sustine ca o prezenta a sa in Dubai concomitent cu a directorului Autoritatii Aeronautice tine de teoria conspiratiei.

Dezvoltam Aeroportul International sau Clujul imobiliar? Dilema la care ZIUA de Cluj a incercat sa gaseasca un raspuns in ultimele zile capata dimensiuni “conspirative”. Contactat telefonic, dupa zeci de incercari nereusite in ultimele trei zile, viceprimarul Clujului, Adrian Popa, a amanat ieri momentul in care va dezvalui presei motivul pentru care s-a intalnit cu directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile Romane.

Ziua de Cluj

Bacau - A dat in judecata tarile UE O salariata a Curtii de Apel din Bacau a dat in judecata, la sfarsitul lunii trecute, toate statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeana, Parlamentul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Curtea de Conturi a Romaniei.

Doina Savu, in varsta de 50 de ani, reclama ca tarile UE, prin institutiile sale, ar fi supus-o la diverse acte de discriminare, ca fondurile bugetare ar fi fost repartizate fara a se tine seama de vointa sa si ca politicienii si-au incalcat promisiunile electorale.

Evz Moldova

Constanta - Banca de celule stem la Constanta Astazi se decide daca Spitalul Judetean va avea in viitorul apropiat o banca de celule stem.

Recoltarea si depozitarea sangelui scot mii de euro din buzunarele parintilor. Seful clinicii de chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prof. univ. dr. Vasile Sarbu, participa astazi, in Bucuresti, la o intalnire bazata pe problema recoltarii celulelor stem si a bancilor unde trebuie depozitate.

Romania libera editia de Dobrogea

Braila - Porcii semisalbatici, ademeniti pentru a fi vaccinati Porcii semisalbatici din Insula Mica a Brailei sunt ademeniti cu mancare de catre specialistii sanitar-veterinari, pentru a fi vaccinati impotriva pestei porcine, boala care a fost depistata pe aceste locuri la inceputul lunii.

Operatiunea decurge nesperat de bine, in conditiile in care porcii semisalbatici, peste 2.500 la numar, sunt raspanditi pe 26 de mii de hectare, pana in prezent medicii reusind sa vaccineze 1.500 dintre acestia.

Romania libera editia de Moldova

Economie

Eveniment

Maramures - Transilvania de Nord, regiune cu acte in regula Consiliile judetene din Nord-Vest au aprobat infiintarea asociatiei de dezvoltare intercomunitara, care va functiona din decembrie.

Regiunea Nord-Vest va deveni primul organism regional cu personalitate juridica odata cu inregistrarea asociatiei de dezvoltare intercomunitara cu acest nume. Asociatia se va infiinta prin asocierea dintre cele sase consilii judetene din regiune - Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj.

Membrii Consiliului de Dezvoltare Regionala (CDR) au discutat ieri, in cadrul sedintei ordinare desfasurate la Baia Mare, despre stadiul proiectului de infiintare a asociatiei de dezvoltare intercomunitara Transilvania de Nord. Noua structura ar urma sa confere personalitate juridica Regiunii de Nord-Vest, facilitand astfel accesarea fondurilor structurale.

Ziua de Cluj

Iasi - 4.300 euro/luna, venit de bugetar Intr-unul din cele mai oropsite domenii bugetare pina acum, s-a ajuns sa se cistige bani cit in domenii similare din UE.

Din acest an, cercetatorii pot sa cistige pina la 4.300 de euro brut, daca sint implicati in mai multe contracte de cercetare. Pina acum, veniturile erau mult limitate. In Iasi exista astfel de salariati cu venit maxim. Cei mai multi cercetatori implicati in proiecte sint la Institutul de Chimie din Copou.

Aproximativ 100 de cercetatori din oras cistiga peste 1.500 de euro net pe luna. Nu putini iau chiar si 2.000 de euro, desi ies negativ la evaluarea activitatii. Altii muncesc insa si cite 14 ore pe zi. Tinerii au ramas cu salarii de 200-300 de euro.

Ziarul de Iasi

Cluj - Finalul sapaturilor pe santierul Nokia Lucrarile arheologice s-au finalizat, iar descoperirile vor fi analizate la Cluj

Arheologii clujeni de la Universitatea Babes-Bolyai, condusi de profesorul Alexandru Diaconescu, care au lucrat pe santierul arheologic Nokia de la Jucu au oprit sapaturile, iar santierul a fost inchis.

Descoperirile de senzatie de la Jucu, care dovedesc arheologic afirmatiile cronicarului Anonymus, conform caruia la venirea hunilor in Transilvania exista o populatie crestina romana, au fost prezervate, cartografiate, filmate si urmeaza sa fie analizate. Majoritatea scheletelor au fost deja aduse la Cluj, dar unele dintre obiectele descoperite vor fi analizate la Muzeul de Istorie din Gherla.

Ziua de Cluj

Sibiu - Taxa de autostrada: sub 10 euro Taxa de autostrada va fi sub zece euro, insa tariful va depinde de perioada de concesiune, valoarea totala a investitiei si posibilitatile utilizatorilor, a declarat ministrul transporturilor, Ludovic Orban, ieri.

Ministrul preciza, la sfarsitul lui septembrie, ca vor fi introduse taxe pe autostrazile care vor fi concesionate, respectiv Sibiu-Pitesti, Brasov-Ploiesti, Focsani-Bacau si Targu Mures-Iasi.

Sibiu Standard

Salaj, Cluj - Restrictii de viteza si tonaj pentru Bechtel Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Salaj a anuntat ieri ca, in functie de solicitarile primariilor, autoritatile vor utiliza toate mijloacele de reducere a vitezei si restrictii de tonaj pe drumurile din Salaj, distruse de utilajele ce transporta materiale pentru Autostrada Transilvania.

“Drumurile din Salaj au foarte mult de suferit de cand sunt circulate de masinile de tonaj greu ce transporta materiale de constructii pentru Autostrada Transilvania. Pe drumurile judetene urmeaza sa se faca interventii, este vorba de reabilitari, covoare asfaltice, lucrari de intretinere.

Dupa aceasta, in functie de solicitarile primariilor, vom utiliza toate mijloacele de reducere a vitezei si restrictii de tonaj acolo unde situatia o impune si se pot asigura variante ocolitoare”, a spus presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc.

“In judetele Bihor si Cluj avem incheiate astfel de protocoale cu consiliile judetene pentru reabilitarea drumurile distruse in perioada in care se construieste autostrada. Suntem deschisi la aceasta idee si pentru Salaj, pentru ca si drumurile de aici sunt afectate”, a spus directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu.

Ziua de Cluj

Hunedoara - Branduri celebre la Deva Mall Un investitor privat le-a luat-o inainte edililor Devei, care doreau sa inlocuiasca piata agroalimentara cu un mall.

Primaria se va multumi cu o modernizare a actualei piete, iar in imediata vecinatate un mai vechi complex comercial va fi extins si transformat in „Deva Mall”.

Mall-ul va avea o suprafata totala de 12.500 de metri patrati, dispusa pe patru niveluri. La parter va functiona un magazin alimentar, iar pe langa acesta vor mai fi prezente magazine pentru servicii de telefonie, o spalatorie ecologica de haine si magazine de bijuterii. Etajele l si ll vor fi dominate de magazine de haine si incaltaminte, magazinele de la etajul ll li se vor adresa in special tinerilor, aici urmand a fi amplasate si magazinele cu articole sportive (haine, incaltaminte si accesorii).

Evz Vest

Covasna - Consiliul Judetean vinde cabinetele catre stomatologi Conducerea Consiliului Judetean Covasna scoate la vanzare cabinetele stomatologice din cadrul Policlinicii din Sfantu-Gheorghe, dupa ce 13 medici si tehnicieni dentari au dat in judecata conducerea institutiei.

Stomatologii si tehnicienii dentari luasera aceasta decizie in vara, pentru a doua oara, in urma nevanzarii de catre CJ a cabinetelor in care acestia isi desfasoara activitatea. Acestia solicitasera inclusiv despagubiri de 100 de lei pentru fiecare zi de intarziere, in urma situatiei create,

conducerea CJ solicitand rezolvarea amiabila. In urma negocierilor dintre stomatologi si autoritati, s-a dispus, in cele din urma, aplicarea OUG 110/2005 privind vanzarea cabinetelor medicale, iar stomatologii vor renunta la proces. Acestia vor sa investeasca in cabinetele lor si sa le modernizeze.

Business Standard

Valcea - Saramura de la Ocne poate afecta 500 de locuinte Sute de locuinte din orasul Ocnele Mari, judetul Valcea, pot fi afectate de saramura in urmatorii 20 de ani. Conform unei inventarieri, casele sunt amplasate in zonele de risc, in care vor avea loc prabusiri de teren din cauza cavernei de saramura formate in subteran.

Ultimele masuratori cavernometrice facute in subteran de specialistii Facultatii de Geofizica Bucuresti arata ca o noua prabusire si revarsare de saramura ar putea avea loc in zona, in apropierea Craciunului 2007 ori in martie-aprilie 2008.

Comunitatea e situata pe un depozit de sare aflat chiar sub casele locuitorilor, la o adancime de 20 - 100 de metri. Aceasta sare a fost exploatata la inceput de cetateni, apoi de agentii comerciali in solutie, in subteran ramanand goluri care au dus la prabusiri de teren si deversari de saramura.

Gazeta de Sud

Sibiu - 15 noiembrie - data limita pentru tinerii care vor locuinte ANL Data de 15 noiembrie a fost fixata ca data limita pentru depunerea sau completarea dosarelor privind acordarea de locuinte pentru tineret construite de Agentia Nationala pentru Locuinte aflate in administrarea Municipiului Sibiu.

Astfel, tinerii sibieni care au depus solicitari in perioada 2006, respectiv 2007 si care nu au la baza toate actele necesare pot sa isi completeze cererile, iar cei care nu si-au depus inca dosarele, pot face acest lucru pana la aceeasi data, la Centrul de Informatii pentru Cetateni din sediul nou al primariei municipiului Sibiu.

Tribuna Sibiu

Arad - Taxe si scutiri Taxele si impozitele locale pentru anul 2008 au fost supuse la transparenta, proiectul de hotarare ce urmeaza a fi supus dezbaterii in CLM fiind deja afisat la intrarea in Primarie.

Pe langa noile taxe si impozite, pe masa consilierilor va ajunge si un proiect de hotarare privind stabilirea procedurii de acordare a inlesnirilor la plata accesoriilor aferente impozitului pe teren pentru persoanele fizice.

Printre alte propuneri se va cere votul CLM pentru scutirea la plata majorarilor de intarziere aferente impozitului pe terenul situat in intravilanul si/sau extravilanul municipiului Arad

pentru persoanele fizice care nu au declarat in termenul legal terenurile detinute in proprietate si nu au achitat obligatiile de plata aferente, scutirea urmand a se acord pe baza de cerere, numai pentru contribuabilii care depun declaratiile de impunere si achita debitul aferent pana cel tarziu in data de 30.03.2008.

Arad Online

Sibiu - Cultura rapitei - o sansa pentru fermierii din judet Despre energia refunerabila si curata de tip biogaz, biodiesel, bioetanol, se vorbeste tot mai insistent, si nu numai teoretic.

Asa spre exemplu, Romania si-a asumat in cadrul tratativelor de aderare la UE obligatia de a introduce gradual, pana la termene precise, anumite procente de bioenergie in carburantii auto.

In acest context, a sosit la Directia Agricola si Dezbatere Rurala Sibiu o scrisoare de intentie de la firma Mayer Marketing InnoMobil GmbH din Germania, care isi exprima dorinta de a participa la "Proiectul Dezvoltarii a Satului Energie Ighisu Nou".

Fratii Martin si Horst Mayer intentioneaza sa formeze o companie romaneasca denumita "SC Heliovis SRL" in Ighisu Nou, care sa dispuna de o linie (presa) de realizare a biodieselului din seminte de rapita (linie care sa dispuna si de filtre, controlul calitatii si distributiei, plus stocarea "oilului" in vase de presiune).

Proiectul mai include generarea de energie electrica "verde" si de energie termala, statie de distributie biodiesel pentru tractoarele fermierilor, export etc.

Tribuna Sibiu

Banci/Finante

Cluj - Alpha Bank castiga mai putin, dar trece in fata Bancii Transilvania la active Grecii de la Alpha Bank au inregistrat in primele trei trimestre pe piata locala un profit brut de 23,3 milioane de euro. Castigul este cu 16,8% mai mic decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Activele au urcat insa la 3,7 miliarde de euro, astfel ca Alpha a surclasat Banca Transilvania (BT), care avea in septembrie active de 3,4 miliarde de euro. Potrivit propriilor calcule, Alpha detine 5,8% din activele din sistem. In decembrie trecut, BT se afla pe pozitia a cincea, iar Alpha pe locul sase in plasament.

ZF Transilvania

Cluj - E oficial: Banca Transilvania a anuntat ca va vinde Asiban Banca Transilvania (BT), care detine 25% din capital, a anuntat oficial intentia sa de a-si vinde participatia la societatea de asigurari Asiban.

Banca din Cluj se alatura astfel altor doi actionari: Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Banca Romana de Dezvoltare - Groupe Societe Generale (BRD-GSG).

BT a precizat ca intentioneaza sa vanda 240.000 de actiuni Asiban, care reprezinta intreaga participatie de 25% din capitalul social al companiei de asigurari. Capitalul Asiban este detinut de patru banci: BRD, CEC, BT si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu 25%, pe care au anuntat ca sunt dispuse sa le vanda. CEC,

al patrulea actionar al Asiban, s-a aratat initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.

Ziua de Cluj

Sibiu - Alpha Bank la cota 101 Reteaua de sucursale si agentii Alpha Bank Romania a atins 101 unitati, arata un comunicat. In acest an, au fost deschise 31 de noi puncte de vanzare, iar pana la sfarsitul lui 2007 reteaua bancii va cuprinde 125 de unitati.

Agentiilor si sucursalelor Alpha Bank Romania li s-au alaturat de curand unitatile Alpha Point, un concept nou de magazin bancar plasat in mall-uri sau alte zone cu trafic intens.

Sibiu Standard

Imobiliare

Cluj - Florestiul imobiliar, amendat in familie Locuitorii din Floresti se plang ca autoritatile nu iau nici o masura impotriva constructorilor care nu respecta legea.

Primarul Ioachim Vancea paseaza insa toata responsabilitatea sefului de la Serviciul de Urbanism, Doina Cosma, cand vine vorba de sanctiuni sau masuri. Ea este sotia inspectorului adjunct al Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC), Radu Cosma.

Doina Cosma recunoaste ca are conlucrari cu IJC, insa tocmai pentru ca Primaria Floresti nu are specialisti care sa efectueze controalele, iar demersurile pe care le-a facut in Consiliul Local pentru a nu se mai aproba Planuri Urbanistice de Detaliu cu derogari de la Planul Urbanistic General au ramas fara ecou.

Ziua de Cluj

Sibiu - Terenuri de 4 ori mai scumpe Cea mai mare crestere pe piata imobiliara sibiana, in ultimii trei ani, o inregistreaza pretul terenurilor din interiorul Sibiului. iiOferta mica de terenuri si preturile ridicate din interiorul orasului au dus la orientarea cumparatorilor spre zonele periferice.

In primul trimestru al anului 2007 pretul de cumparare al terenurilor in zona centrala si cea semicentrala a ajuns pana la 250-400 euro / mp, in functie de suprafata si deschidere, iar la periferie preturile sunt cuprinse intre 30 si 60 de euro / mp. In Zona Industriala Vest terenurile se achizitioneaza cu preturi cuprinse intre 20 si 35 euro / mp.

Majoritatea cererilor pentru aceasta zona au fost pentru suprafete de peste 10.000 mpii, se arata in studiul de piata realizat de ImmoLand Company din Sibiu, detinatoarea portalului de informatie imobiliara immo-land.ro.

Sibiu Standard

Sibiu - Francezii de la Carrefour si nemtii de la Real se "bat" in acelasi parc de retail la Sibiu Extinderea retelelor de comert modern va aduce o noua premiera pe piata locala: existenta a doua hipermarketuri - Carrefour si Real - in cadrul aceluiasi parc de retail, in Sibiu.

Carrefour, cea mai puternica retea de hipermarketuri de pe piata locala, va deschide prima unitate din Sibiu in cadrul proiectului European Retail Park, in care se afla deja un hipermarket Real, cu o suprafata de 11.600 de metri patrati.

"Un spatiu de 12.500 de metri patrati a fost deja preinchiriat catre Carrefour, iar alte spatii cu o suprafata de 10.000 de metri patrati se afla in mainile retailerilor", se arata intr-un raport al firmei Oriel Securities, colaborator al britanicilor de la North Real Estate Opportunities Fund, care detine parcul de retail din Sibiu.

ZF Transilvania

Constanta - Numar-record de locuinte Numarul de locuinte construite in prima jumatate a acestui an, in judetul Constanta, bate orice recorduri. Potrivit lui Enache Busu, director executiv al Directiei Judetene de Statistica Constanta, in primul semestru din 2007 au fost construite 1.055 de locuinte.

Romania libera editia de Dobrogea

Bihor - Complex imobiliar din Oradea scos la vanzare pentru 5 mil. Euro Complexul de cladiri Sonnenfeld din Oradea a fost scos la vanzare, iar pretul cerut de proprietar se ridica la circa 5 mil. euro.

"Complexul este situat in vecinatatea Teatrului National din Oradea si este construit pe un teren cu o suprafata de 2.300 de metri patrati. Pretul de vanzare este de aproximativ cinci milioane de euro", a declarat Gabriel Sonnenfeld, proprietarul complexului. Complexul a fost proiectat in anul 1896 si construit in anul 1913. Intreaga constructie cuprinde cinci cladiri, care au fost folosite drept tipografie, timp de 30 de ani, in perioada comunista.

ZF Transilvania

Companii

Cluj - Vanzarile Ecolor catre Ikea au crescut de peste patru ori Compania clujeana Ecolor, producator de mobilier, exclusiv pentru concernul suedez Ikea, a realizat pe primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 11,6 milioane de euro (38 mil. lei), in crestere cu 329% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand vanzarile au fost de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Conducerea companiei estimeaza ca pana la finele acestui an cifra de afaceri a companiei va ajunge la valoarea de aproximativ 16 milioane de euro, dubla fata de anul trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 8 milioane de euro. Ecolor produce pentru Ikea trei modele de mobilier, iar investitiile in dezvoltare au generat o crestere a volumului de productie, modelele avand aceleasi repere.

ZF Transilvania

Cluj - S-a vandut hotelul Athos 2 milioane de euro este suma cu care omul de afaceri Ioan Nistor Poienaru a achizitionat unitatea de patru stele

Hotelul de patru stele Athos, situat pe strada Becas, a intrat in proprietatea omului de afaceri Ioan Nistor Poienaru. Suma totala vehiculata pentru tranzactie este de 2 milioane de euro, din care 500.000 de euro cash, iar restul in compensare cu combustibil comercializat de una dintre societatile lui Ioan Nistor Poienaru catre parcul auto al fostului proprietar, conform informatiilor ZIUA de Cluj.

Ziua de Cluj

Sibiu - Armax: profit mai mare cu 60% Profitul brut al producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz din Medias a urcat cu 60%, in primele nmoua luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, pana la 5,01 milioane lei.

Veniturile au scazut in intervalul ianuarie-septembrie cu 17,2%, la 35,39 milioane lei (10,7 milioane euro) , potrivit. raportului financiar al companiei, publicat pe Rasdaq.

Sibiu Standard

Cluj - Conducerea Mechel, la final de mandat Reprezentantii Prefecturii Cluj si directorul general al Combinatul Mechel Campia Turzii, Victor Zyuzin, au discutat ieri pe tema strategiei de dezvoltare a Combinatului pentru perioada 2008-2011, trimisa spre aprobare birourilor centrale ale Mechel de la Moscova.

In cadrul intalnirii, prefectul de Cluj, Calin Platon, a solicitat amanunte legate de disponibilizarile efectuate in ultima perioada la combinat si s-a interesat daca procesul va continua.

Victor Zyuzin a precizat ca, desi mandatul sau de doi ani in fruntea combinatului clujean va inceta, nu se mai anunta disponibilizari in viitor si ca dupa incheierea procesului de modernizare, din care a rezultat concedierea unui numar total de 460 de salariati, combinatul lucreaza cu aproximativ 2.950 de angajati.

Ziua de Cluj

Alba - Disponibilizari masive in industria de armament de la Cugir Aproape 1.700 de angajati din industria de armament din Cugir isi vor pierde in urmatoarea perioada locurile de munca, dar vor beneficia de salarii compensatorii.

In privinta Fabricii de Arme din Cugir, situatia este clara. De aici vor pleca 850 de salariati, cei mai multi urmand sa isi primeasca preavizele in cursul acestei luni. La Uzina Mecanica din Cugir, situatia este inca incerta, dar si de aici ar trebui sa plece 820 de angajati. Numarul exact al angajatilor care vor fi disponibilizati va fi cunoscut insa abia la jumatatea lunii.

Evz Transilvania

Cluj - Parteneriate Ranbaxy Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India in functie de vanzari, este interesat de incheierea unor parteneriate de marketing cu grupuri farmaceutice occidentale, care pot beneficia de infrastructura detinuta de companie in 50 de state, inclusiv in Romania.

Directorul general al grupului, Malvinder Singh, a aratat ca 55% din afacerile Ranbaxy au loc pe pietele emergente, unde a aplicat o strategie agresiva de achizitii, lansari de produse si angajari, in timp ce multi producatori importanti de medicamente nu detin o pozitie la fel de puternica, transmite Reuters.

Ziua de Cluj

Sibiu - Continental Forum, inaugurat oficial Spre diferenta de alte investitii de anvergura, reprezentantii lantului hotelier Continental au ales ca, la Sibiu, sa isi inaugureze oficial Continental Forum intr-un mod mai discret.

Cu riguroasa jumatate de ora intarziere, inagurarea oficiala a inceput cu o scurta sujba tinuta de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. „”Inaintasii nostri au detinut formal acest hotel, cu o chirie de un leu pe an.

Am reusit sa revendicam acest hotel, dar Biserica nu avea nicio posibilitate sa ii dea o utilizare la valoarea locului. Dar, bucuria e deplina acum, cand vedem ca hotelul este terminat”, a declarat IPS Laurentiu, facand aluzie si la “lupte nedemocratice”, duse pentru recuperarea hotelului.

Primarul Klaus Johannis a tinut sa laude, mai degraba, atitudinea constructorului care, sustine primarul, si-a respectat toate promisiunile facute municipalitatii.

Reabilitarea Continental Forum a fost asigurata de Sinecon Constructii.

Ziua de Cluj

Cluj - Casirom, pe lista neagra Autoritatile de mediu vor face publica saptamana viitoare situatia marilor poluatori care pana in 30 octombrie ar fi trebuit sa faca demersurile pentru alinierea la standardele europene si pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului, Levente Nagy, a declarat ca 283 de mari poluatori risca sa fie inchisi daca nu fac toate demersurile pentru alinierea la standardele europene si pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu. in Romania exista 660 de societati mari poluatoare, care trebuie sa se alinieze normelor europene.

“Este aproape iminenta inchiderea a trei societati: Cerolo Craiova, ICMP Baia Mare si Casirom Turda, care pana la 30 octombrie nu au cum sa isi rezolve problemele de mediu pe care le au”, a spus Nagy.

Ziua de Cluj

IT

Cluj - iStyle Cluj vrea sa vanda produse Apple de 150.000 de euro pana in ianuarie Primul magazin Apple din Cluj, deschis de catre reseller-ul iStyle in cadrul Polus Center Cluj, estimeaza vanzari de aproximativ 150.000 de euro pana la sfarsitul anului, iar de anul viitor, oficialii companiei spun ca afacerile se vor dubla.

"Avand in vedere dezvoltarea pietei, estimam ca anul viitor vom dubla vanzarile la Cluj", a declarat pentru ZF Dora Popeniciu, directorul general iStyle. "Statistic, Clujul devine a doua piata auto din Romania, crescand in importanta pentru sectorul de echipamente electronice si gadget-uri precum iPod ce pot fi instalate in masinile de lux", a afirmat Popeneciu, estimand ca gama de produse iPod va realiza vanzari mari la Cluj.

ZF Transilvania

Amenintarile vin on-line Dintre toate relele Internetului, probabil dependenta de conectarea la „marea retea" este cea mai grava. Iar cind dependenta se manifesta in ciuda lipsei de intimitate sau siguranta online, lucrurile sint si mai triste.

Expertii in domeniu au mai realizat un studiu din care reiese ca dependenta americanilor, in special, de Internet reprezinta o tinta sigura pentru grupuri teroriste, fie ca teroarea exercitata este doar de natura financiara (adica li se golesc conturile naivilor), fie teroare in adevaratul sens al cuvintului prin paralizarea retelelor informatice sau chiar sabotarea furnizarii de curent electric.

Cu alte cuvinte, dintr-un serviciu de lux la inceput, dintr-un moft al unor vizionari, Internetul a devenit o necesitate si un instrument vital pentru buna desfasurare a majoritatii activitatilor, iar acum, in anumite conditii, poate fi considerat chiar un „calcii al lui Ahile", in varianta moderna.

Studiul a fost realizat de Paw Internet si American Life Project si a cuprins specialisti in tehnoloigie, cadre didactice, reprezentanti ai industriilor implicate in promovarea IT-ulului si un numir mare de entuziasti, simpli utilizatori ai tehnologiei informatiei. Saizeci si sase procente dintre cei chestionati au intrevazut cel putin un atac de mari proportii asupra Internetului sau asupra principalei retele de electricitate din Statele Unite in urmatorii zece ani.

Monitorul de Sibiu

Orange vrea sa aduca iPhone Directorul executiv al Orange Romania, Richard Moat, a declarat ca operatorul va aduce telefonul Apple iPhone in Romania, iicat de repede posibilii, insa acest lucru depinde de negocierile dintre France Telecom si Apple.

Noi suntem parte a France Telecom. Cand un nou telefon este lansat pe pietele vestice, negocierile se poarta apoi cu producatorul aparatului pentru a putea acoperi toate cele 23 de tari in care Orange opereaza. Nu noi conducem acest proces, dar vom aduce iPhone aici cat de repede putemii, a declarat Richard Moat, citat de NewsIn.

Potrivit unor surse din piata, iPhone ar urma sa fie disponibil in Romania in ianuarie anul viitor, lucru care potrivit lui Richard Moat este posibil, iiteoreticii. Orange va incepe comercializarea terminalului Apple iPhone, cu o capacitate de 8 GB, in Franta, pe 29 noiembrie, la un pret de 399 euro (circa 565 dolari). Franta va deveni a treia tara europeana in care se va comercializa oficial iPhone, dupa Marea Britanie si Germania.

Sibiu Standard

Telecom

Orange lanseaza un nou serviciu integrat de telefonie fixa si internet Orange lanseaza in premiera in Romania tehnologia HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), care ofera clientilor din judetul Arges viteze marite de incarcare (uplink) a datelor, de pana la 1,46 Mbps.

Viteza marita de uplink prin HSUPA va fi apreciata in mod special de clientii care obisnuiesc sa trimita prin e-mail atasamente de mari dimensiuni, sa incarce fisiere si continut pe diferite site-uri, sa joace jocuri in retea sau sa realizeze videoconferinte.

Orange a extins reteaua de broadband mobil si ofera acum servicii de date mobile 3G+ la viteze de pana la 3,6 Mbps in 42 de mari orase din tara. In premiera in Romania, Orange lanseaza servicii de date mobile cu viteze de transfer de pana la 7,2 Mbps, in prezent cea mai rapida conexiune mobila la internet de pe piata locala.

Orange anunta lansarea Home & Office Pack, un pachet de servicii integrate care ofera telefonie fixa si conexiune broadband la internet atat companiilor cat si utilizatorilor individuali. Numerele alocate pentru serviciul de telefonie fixa Orange sunt de forma 0374 xx xx xx , iar apelurile de la numerele de mobil Orange catre numere de fix Orange vor fi considerate apeluri in retea.

Observator Argesean

Media/Pub/Creatie

Cluj - Conferinta internationala despre media UBB gazduieste la sfirsitul acestei saptamini conferinta „Cultura mass-media si educatie pentru cetatenie europeana“, la care participa specialisti din sapte tari europene.

Deschiderea evenimentului va fi facuta de Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP), care va tine un discurs vineri, incepind cu ora 10. Ziua se va incheia la ora 19, cu o schita a celor discutate si concluziile trase de fiecare participant.

Conferinta, care va dura 2 zile, este organizata de AMP, impreuna cu Universitatea „Babes-Bolyai“, Catedra de Stiinte Politice si Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala.

Monitorul de Cluj

Sibiu - Sibiu 2007, un succes in presa Norbert Lammert, presedintele Parlamentului Republicii Federale Germania, a declarat in vizita lui de cateva ore facuta la Sibiu, ca orasul este printre putinele care, in ultimii 20 de ani, s-au bucurat de un real succes prin programul Capitala culturala europeana.

“Vreau sa felicit autoritatile locale pentru ca au reusit sa faca din Sibiu un oras recunoscut in intreaga Europa. De multi ani sunt angajat in politici culturale si am urmarit evolutia oraselor culturale, deci pot sa le comparii, a declarat Lammert.

Lammert s-a aflat, ieri, pentru cateva ore la Sibiu, aceasta fiind prima lui vizita facuta aici. Intrebat, prin urmare, cum poate cuantifica succesul Sibiului, Capitala culturala, presedintele Bundestagului a raspuns senin: din presa.

“In special din presa germana. Mi-am format o impresie puternica in urma articolelor de presa, atat calitative, cat si cantitative. Si chiar si cifrele in crestere ale numarului de turisti sunt un astfel de semn.

Am venit la Sibiu si dintr-o curiozitate personala. In 2010, regiunea Ruhr alaturi de orasul maghiar Pecs vor fi capitale culturale europene si vroiam sa vad de unde si cum va evolua Sibiul in urmatorii ani dupa acest program”, a mai adaugat Lammert.

Sibiu Standard

Constanta - Presa veche dobrogeana, in expozitia foto-documentara dedicata Zilei Arhivelor Cu prilejul Zilei Arhivelor, ieri, la Biblioteca Judeteana „Ioan N. Roman” a avut loc vernisajul unui eveniment expozitional dedicat datei de 31 octombrie, cind domnitorul Alexandru Ioan Cuza a emis decretul de aplicare a Regulamentului privind administrarea arhivelor din Romania.

Expozitia foto-documentara organizata de Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale, in colaborare cu Asociatia Arhivistilor si Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, cu sprijinul Bibliotecii Judetene, a avut ca tema „Tipografiile si publicatiile in Constanta veche - reflectate in imagini si documente”.

Printre cei prezenti la vernisaj s-au numarat directorul Bibliotecii Judetene „Ioan N. Roman”, dr. Liliana Lazia, bibliotecarul Corina Apostoleanu, consilierul superior al Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale, dr. Constantin Cheramidoglu, specialisti in istorie, filologi, oameni de cultura.

Publicul prezent la eveniment a putut observa, in cadrul expozitiei, in original, ziare si alte publicatii aparute in orasul de la malul marii, de-a lungul timpului, documente, corespondenta, reclame, referitoare la tipografiile care au activat inainte de anul 1950, la Constanta, fotografii de ziaristi si tipografi.

Telegraf Online

Bursa

Cluj - Anton Ionescu a cumparat 100.000 de actiuni Broker Anton Ionescu, unul dintre actionarii societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj, a achizitionat luni 50.000 de unitati, la pretul de 3,08 lei/actiune.

Valoarea pachetului cumparat a fost de 154.000 de lei. Fostul ministru al Transporturilor a achizitionat in 23 octombrie alte 50.000 de actiuni, la 3,04 lei.

Ziua de Cluj

EuROfonduri

Arges - Proiectul-pilot Leonardo da Vinci dezbatut la Curtea de Arges Agentia Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social (ACPART), in parteneriat cu institutii din Romania, Spania, Franta, Irlanda, Olanda si Marea Britanie, a organizat in perioada 5 - 6 octombrie 2007, la Curtea de Arges, cel de-al doilea seminar de lucru al Proiectului-pilot Leonardo da Vinci - EQF by NQFs.

Obiectivele principale ale acestei reuniuni au fost pe de o parte, crearea unui cadru de dezbatere pentru cei interesati de necesitatea asigurarii unui pasaj coerent intre invatamantul preuniversitar si cel superior si, pe de alta parte, organizarea a doua grupuri de lucru, pentru domeniile economic si informatic,

in vederea generarii unor grile metodologice model care sa evidentieze acumularea de competente si recunoasterea rezultatelor invatarii in contextul trecerii de la liceu la universitate si in continuare pe piata muncii.

La aceasta reuniune au participat peste 30 de persoane, reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ai unor institutii de invatamant preuniversitar si universitar, ai mediului economic si social (sindicate, asociatii profesionale, comitete sectoriale, angajatori), precum si parteneri non-formali ai proiectului.

Observator Argesean

Braila - Milioane de euro insuficiente pentru Sud-Est Presedintele Consiliului Judetean Braila a criticat, din nou, birocratia existenta la nivelul Uniunii Europene:

“Ei ne impun o serie de contracte, cu fel de fel de sintagme, pe care suntem obligati sa le preluam, iar daca nu facem asa, nu intram la finantare. Exista o birocratie excesiva din partea UE, cand e vorba sa atragem fonduri, dar cand trebuie sa platim, in fiecare an, banii se duc imediat”.

Liderul CJ s-a declarat nemultumit si de alocarile financiare pentru Regiunea de Sud-Est in cadrul Regio. “Pentru proiectele tehnice in cadrul Programului Operational Regional, regiunii noastre i s-au alocat 4,9 milioane euro din totalul de 243 milioane de euro, ceea ce este foarte putin”.

Precizam ca Regiunea de Sud-Est a primit, in cadrul Programului Operational Regio-nal, suma de 587,88 milioane de euro.

Arcasu`

Vrancea - Siturile Natura 2000 pot aduce fonduri europene In Vrancea au fost desemnate 12 situri in zona montana care pot aduce importante fonduri europene pentru dezvoltare.

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului s-a intilnit ieri la Consiliul Judetean cu reprezentantii din teritoriu privind Siturile Natura 2000. In zona montana a judetului au fost desemnate zone protejate Parcul Natural Putna, Rezervatiile Naturale Poiana Muntioru, Lacul Negru, Caldarile Zabalei, Padurea Verdele, Cascada Misina, Muntioru-Ursoaia, Sindrilita si Muntii Vrancei.

Ziarul de Vrancea

Cultura/Educatie

Sibiu - Investitii pe final Din cei peste noua milioane de lei, fonduri de la Guvern pentru reabilitarea scolilor din oras, au fost cheltuite in jur de 7,7 milioane. Restul banilor sint inca investiti in reparatii si modernizari.

Pina acum, fondurile alocate de Guvern in cursul acestui an, in trei transe au fost cheltuite aproape in intregime. Potrivit reprezentantilor Primariei, banii pentru constructia campusrilor a trei licee din Sibiu au fost investiti, insa lucrarile de finisare continua.

Catre Grupul Scolar Independenta au plecat 2.840.000 de lei. Banii au fost destinati lucrarilor de modernizare, dar si construirii unui campus scolar. Pentru aceleasi lucrari, Colegiul Economic „George Baritiu" a primit 1.150.000 de lei, in timp ce Grupului Scolar Industrial Energetic Sibiu i s-a alocat suma de 2.420.000 lei.

Monitorul de Sibiu

Arges - Dascalii primesc 100 € pentru material didactic Peste 233.000 de dascali din toata tara primesc ajutorul financiar de o suta de euro, pentru achizitionarea de carti sau programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii invatamantului.

Banii sunt destinati numai celor din sistemul de invatamant preuniversitar. Ajutorul pentru achizitionarea de carti sau programe educationale este un plan mai vechi al Ministerului Educatiei, de pe vremea ministrului Mihail Hardau, initiativa refuzata insa pana acum de Executiv.

Potrivit actului normativ, cadrele didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar vor primi ajutorul financiar stabilit pana la sfarsitul lunii august a anului 2008.

Suma, echivalentul in lei a 100 de euro, se acorda pentru achizitionarea de carti sau de programe educationale pe suport electronic, pentru imbunatatirea calitatii activitatilor didactice in invatamantul preuniversitar. Din 2008, ajutorul financiar se va acorda incepand cu luna ianuarie a anului urmator celui in care a fost facuta cererea.

Observator Argesean

Showbiz&Fun

Cluj - Yves Larock, show in Obsession Artistul dance Yves Larock, pe numele sau real Yves Cheminade, va sustine pe 9 noiembrie un show in Club Obsession.

Artistul datoreaza cea mai mare parte a succesului sau hitului “Zookey”, lansat in 2005. In acest an, Larock a lansat “Rise up”, melodie care la randul ei a dominat topurile verii in Ibiza, Mikonos, Saint Tropez si care l-a facut si mai celebru, Yves Larock fiind momentan unul dintre cei mai curtati artisti dance.

Ziua de Cluj