Liderul PSD Victor Ponta ii cere procurorului-sef al DNA, printr-o scrisoare, sa fie audiat de procurorul de caz si totodata, sa-i fie comunicata solutia, desi nu are nicio calitate procesuala, pentru a o folosi in plangeri penale pe care vrea sa le faca impotriva lui Traian Basescu si Sorin Blejnar, relateaza Mediafax. In scrisoarea publicata pe blog, adresata sefului DNA, Daniel Morar, Victor Ponta precizeaza ca doreste sa faca o serie de declaratii, "avand in vedere declaratiile repetate facute in public" de Traian Basescu si Sorin Blejnar.

"Nu am avut niciodata, ca avocat sau in alta calitate, o relatie juridica de niciun fel cu Complexurile Energetice Turceni si Rovinari. (...) Nu am fost niciodata asociat la Societatea "Sova si asociatii", desfasurandu-mi activitatea ca persoana fizica autorizata - cabinet individual, specializat in drept penal; in aceasta calitate am acordat asistenta juridica in cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, in mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alti avocati care desfasurau doar activitati de drept civil si comercial. (...) In perioada 2007-2008, nu am avut alta calitate oficiala decat aceea de deputat PSD, deci in opozitie; nu am purtat niciodata vreo discutie despre Complexurile Turceni si Rovinari cu un reprezentant al PNL sau PDL (partide aflate la guvernare) nici cu alt reprezentant al Ministerului Economiei sau al AVAS; fiind in opozitie, asa cum e usor de imaginat, nu puteam influenta in niciun fel deciziile privind activitatea celor doua societati cu capital de stat (...). Nu am cunoscut detalii despre contractele de consultanta juridica ale CE Turceni si Rovinari, desi eram deputat in judetul Gorj in care se afla cele doua, dintr-un motiv foarte simplu - contractele respective au fost negociate si incheiate la Bucuresti la sediul Ministerului Economiei, respectiv AVAS (...)", scrie Ponta in scrisoarea postata pe blog.

El mentioneaza ca nu a primit niciodata de la Dan Sova nicio suma de bani ca sponsorizare pentru raliuri sau pentru alte activitati. "Am primit cateva luni spre folosinta un autoturism marca Mitsubishi pe care insa l-am cumparat in baza unui imprumut facut la BCR Leasing si pe care il platesc lunar pana in 2013", adauga el.

Ponta mai spune ca nu putea sa primeasca vreo sponsorizare pentru activitatea sportiva de raliuri in 2007 din motivul ca in acel an nu a fost inscris in Campionatul National de Raliuri. "Am participat la doua curse ca invitat pe masina de deschidere, ceea ce nu necesita bani! In anul 2008 nu am avut nevoie de sponsorizare pentru raliuri deoarece am participat la Cupa Dacia cu un autoturism Dacia Logan, aflat chiar si acum in proprietatea societatii care reprezinta Dacia in Cluj", precizeaza el.

"In urma conflictului public pe care l-am avut cu Sorin Blejnar - seful ANAF si a avertizarii directe in acest sens primite de la Traian Basescu, presedintele Romaniei, in cursul intalnirii din 21 Iunie a.c., am fost solicitat sa prezint catre ANAF Sectorul 1 toate documentele privind activitatea mea de avocat in anii 2007-2008 ceea ce am si facut; deoarece inspectorii fiscali nu au constatat nimic ilegal, m-au invitat pentru lamuriri la sediul lor unde am dat si declaratii scrise in data de 18 iulie; in mod neoficial acestia mi-au comunicat ca nu eu fac obiectul controlului, ci Dan Sova, dar ca li s-a cerut sa fiu si eu chemat pentru a confirma afirmatiile publice ale conducatorului ANAF, ca indeplinesc un ordin direct al sefului lor Sorin Blejnar, dar ca nu pot sa incalce legea si ca vor trece in procesul verbal realitatea constatata; de atunci nu am reusit sa mai iau legatura cu inspectorii respectivi, numitul Sorin Blejnar a afirmat in media ca refuz sa depun documente (desi controlul este deja incheiat) si ca fac presiuni (ceea ce este o minciuna fara nici cel mai mic suport); in consecinta, ma vad nevoit sa notific in scris ANAF Sector 1 sa-mi puna la dispozitie actul de control si va solicit si dvs sa folositi ca probatoriu acel act (daca este de acord numitul Blejnar Sorin sa vi-l dea!). In data de 26 Iulie a.c. biroul de presa al ANAF a convocat cativa jurnalisti si le-a comunicat "pe surse" ca in circa 2 ore vor sesiza oficial DNA privind implicarea mea in sponsorizari ilegale de la Turceni si Rovinari, oferindu-le acestora date false (50.000 Euro, conform "surselor" ANAF); dand dovada de naivitate sau lipsa de profesionalism (nu pot eu sa apreciez) mass media a publicat aceasta stire pe surse, numai ca dupa cateva ore numitul Blejnar Sorin a iesit in declaratii oficiale retractand ceea ce purtatorul sau de cuvant spusese mai devreme si aratand ca nu exista o plangere fata de Victor Ponta (nici macar fata de Dan Sova); am inteles insa din presa ca exista o sesizare privind activitatea de la CE Turceni si Rovinari in perioada 2007-2009", mai scrie liderul PSD.

Victor Ponta ii solicita procurorului-sef al DNA sa ceara procurorului de caz sa il audieze pentru a da si in fata sa declaratia mentionata, "in vederea aflarii adevarului si a tragerii la raspundere penala a celor vinovati".

Ponta roaga totodata sa fie luate masurile legale care se impun pentru ca aceasta cauza sa nu se tergiverseze. "Nu consider in interesul justitiei ca solutia sa fie amanata pana in 2012, an electoral, si nici ca cercetarile sa fie folosite pentru a fi acuzat dvs. sau institutia de indeplinirea unor ordine politice", adauga el in scrisoarea catre Morar.

"Va rog sa-mi comunicati solutia chiar daca nu am nicio calitate procesuala; intentionez ca solutia dvs. sa o folosesc ca mijloc de proba in plangerile penale pe care le voi face pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals in declaratii comise de numitii Basescu Traian si Blejnar Sorin. Insist sa va rog sa dispuneti cerecetarile necesare pentru aflarea adevarului deoarece sunt convins, domnule Procuror sef, ca si dupa ce numitii Basescu Traian si Blejnar Sorin nu vor mai fi in pozitii oficiale si vor raspunde pentru abuzurile aratate mai sus, pot aparea persoane la fel de lipsite de morala si cu acelasi dispret fata de legi si de bunul simt care eventual vor relua calomniile respective; consider ca ma puteti sprijini Domnule Procuror Sef in demersul sincer al consolidarii statului de drept in Romania, pedepsind persoanele care abuzeaza de functiile trecatoare si folosesc institutiile publice in interes personal si pentru prigonirea adversarilor politici", noteaza el.

Ponta precizeaza ca face aceasta declaratie pe blog deoarece nu se afla in Bucuresti, dar a aflat "cu placere" ca Morar ii citeste blogul. El mentioneaza ca ii va transmite sefului DNA si in scris, prin posta, documentul.