​Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca maghiarilor din Transilvania li se cuvine autonomia: "Este o cerere minimala. Pentru teritoriul pierdut vrem drepturi. Cerem autonomia in toate felurile", a declarat Laszlo Tokes. Politicianul maghiar a lansat si un atac virulent la adresa UDMR, catalogandu-l drept un partid cu o politica totalitara.

Tokes LaszloFoto: Hotnews

Laszlo Tokes despre unificarea natiunii maghiare:

Szemjen Zsolt a vorbit in deschiderea Balvanyos-ului de identitatea ardeleana. Unii spun ca nici nu exista o identitate ardeleana, daramite una a Tinutului Secuiesc. Dar noi ne-am nascut cu aceste identitati.

 • Eu am sa vorbesc despre lupta pentru libertate, despre unificarea natiunii, vindecarea neamului, despre contopirea celor trei intr-un singur ideal.
 • In 2007, la alegerile europarlamentare, am avut sloganul "Unire cu Ardealul". In 2009, sloganul a fost "Uniune a maghiarimii in Europa Unita". La 90 de ani de la Trianon sloganul a fost "Vindecarea Trianonului".
 • In 16 iunie 1989 s-a spus pentru prima data ca trupele de ocupatie rusesti sa plece acasa.
 • Politica de unificare a neamului maghiar a inceput inca din primul mandat al primului-ministru (din Ungaria - n.r.). Ii multumim primului-ministru pentru ca a fost acela care a inceput procesul de vindecare al ranilor Trianonului. In loc de autocompatimire, vaicareli, a ales drumul spre vindecare, spre unificare, spre dezvoltare.
 • In 2010 am fost martorii unei schimbari majore in Ungaria, a unei schimbari care merge spre unificarea maghiarimii. Adoptarea dublei cetatenii este una din solutiile pentru unificarea natiunii maghiare. Legea de unificare a natiei maghiare a deschis drumul spre indreptarea traumelor Trianonului. A fost adoptata o nou strategie.
 • Schimbarea a inceput in urma cu doua decenii. Atunci au picat Ceausescu si Kadar. A picat Zidul Berlinulul. A picat URSS-ul. E mult timp daca ne uitam la tinerii democrati de atunci, acum cu parul grizonat. Doua decenii au trecut si intre razboaiele mondiale.
 • Este un timp indelugat, dar este si putin daca ne gandim la cat de putine am realizat, mai ales daca punem in balanta realizarile predecesorilor nostri precum Horthy Miklos, Bethlen Gábor. Unde suntem noi fata de realizarile lor? Suntem tot in fata unei perioade post Trianon, post comunism. Daca ma gandesc la Romania, suntem doar in faza de postsecurista.
 • Asta ne ingreuneaza situatia si obligatiile pe care le avem fata de cei 1,5 milioane de maghiari care, de fapt, sunt 2 milioane. Sa nu ne permitem sa fim mici, fratii mei. Din 1910 nu a existat un recensamant cinstit. Nu a fost bine sa fii maghiar.
 • In loc de revolutie am fost obligati sa acceptam un puci, in loc de o schimbare de regim s-a produs doar un transfer de putere. In loc de o europenizare adevarata avem un euroconformism de fatada. In loc de crestere avem coruptie postcomunista.

Laszlo Tokes despre o posibila catastrofa demografica a maghiarimii:

 • In aceste doua decenii nu am avut curajul sa ne uitam cu atentie la comunism, sa aratam adevarul despre comunism. Nu avem nici autonomie, nici universitate maghiara finantata de stat. Ci, doar prin sacrificii, am reusit sa facem universitatile private din Partium si Sapientia, cu sprijinul primului guvern Orban.
 • Ne paste o catastrofa demografica umana. Fata de recensamantul din Slovacia s-a spus ca diminuarea numarului de maghiari este atat de mare incat poate fi comparat cu pierderile inregistrate in cazul unui razboi. Potrivit datelor, populatia maghiara din bazinul Carptic ar fi scazut cu 1 milion de persoane in 30 de ani. Acesta pierdere este comparabila cu pierderile umane suferite in al doilea razboi mondial.
 • Fostul ministru al internelor spune ca in Ungaria traiesc un milion de familii cu un singur copil si sunt un milion de familii cu un singur parinte. Populatia noastra scade, ca si la Trianon. In decembrie 2004 am avut un nou Trianon propriu.
 • Si in situatii ca cea de mai sus fortele de stanga din Ungaria lucreaza impotriva tarii. Nu de mult, Mesterhazi si Ponta au semnat o scrisoare comuna, cred ca la Bruxelles. In Romania, nationalistii si nationalistii comunisti ataca primarii maghiari. Iar Martin Schultz trimite ajutoare unor astfel de forte care dispretuiesc maghiarii si ajuta la perpetuarea spiritului anti-maghiar. Nu vreau sa mai vorbessc despre incidentele in care maghiarii au fost batuti.

Despre autonomie si despre UDMR:

 • In Slovacia au reusit sa realizeze reforma administrativa si fara discutii. Acum asteptam ca asta sa se intample si la noi. Locul gol de langa mine inseamna ca in aceasta problema nu ne targuim.
 • De ani de zile se deruleaza cazul Cathedral Plaza. In final instanta cea mai inalta s-a pronutat pe acest caz. Am o veste rea pentru Cluj, unde langa biserica ungureasca vor sa construisca o contructie asemanatoare. Vor sa distruga acest monument.
 • Asa cum Marko Hunor… Aaaa! Kelemen Hunor a semnat avizul si pentru Rosia Montana. Astfel ca o piedica in calea poluarii din Ardeal a fost inlaturata prin semnatura lui Kelemen. Si colegul sau Borbely va fi obligat sa semneze avizul de mediu care va face posibila implementarea acestui proiect daunator pentru mediu. Despre acest proiect PE s-a pronuntat, mai exact, s-au interzis exploatarile cu cianura. Le cer celor din Ungaria sa se impotriveasca pentru ca raurile curg inspre ei si pericolul este si pentru ei.
 • Ce va fi cu atonomia Tinutului Secuiesc daca nu suntem in stare sa ne salvam bisericile si mormitele? Ce va fi daca nu putem impune autonomia bisericii si a mormitelor? Ce va fi cu autonomia Tinutului Secuiesc, Patriumului si a Ardealului?
 • Vedem ca la masa discutiilor partenerii nostri romani nici nu vor sa auda de o autonomie administrativa a Ardealului. Inseamna ca nici nu doresc sa auda de autonomia Tinutului Secuiesc.

Laszlo Tokes si respingerea infiintarii PPMT:

 • In aceste conditii neprielnice se naste Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Am o stire senzationala din Jurnalul National, care a publicat motivarea Tribunalului in care se mentioneaza ca PPMT nu poate fi aprobat pentru ca nu isi propune promovarea intereselor nationale, ci a unei comunitati.
 • In ungureste, interesele maghiarilor din Ardeal nu au ce cauta in interesele nationale romanesti. Sa fim romani si numai asa pot fi de interes national si interesele comunitatii noastre. Decizia Tribunalului este discriminatorie, antidemocratica si absurda. Asta este problema, ca suntem maghiari? Asta e greseala noastra, ca suntem maghiari? In opinia lor trebuie sa ne predam maghiarimea si sa ne lasam neamul.
 • Convergenta cu decizia Tribunalului este si doctrina totalitara a Uniunii, a UDMR, care spune ca suntem cei care dezbina comunitatea si asa aducem atingere intereselor nationale.
 • Fata de cele de mai sus, noi vrem sa cerem de la partea romana, daca tot a putut fi partener strategic al Ungariei si daca Basescu sustine ca este polticianul care s-a apropiat cel mai mult de maghiarime, atunci le cerem romanilor sa discutam ca de la natie la natie. Nu de la majoritate la minoritate. Avem nevoie de cooperare intre neamul romanesc si cel maghiar.

Tokes si autonomia maghiarilor si un atac dur la adresa UDMR:

 • Raportul Tismaneanu a condamnat crimele comunismului. Atunci, cerem autoritatilor sa ne fie reparate traumele Trianonului si cele post-comuniste.
 • Daca am pierdut teritoriu atunci, in schimb, cerem drepturi. Este o cerere minimala. Pentru teritoriul pierdut vrem drepturi. Cerem autonomia in toate felurile. Cerem autonomia Ardealului, a Tinutul Secuiesc si a regiunii Partium.
 • Unificarea maghiarimii din afara granitelor se face in pasi mari.
 • Dupa '89, schimbarea de regim nu s-a realizat in totalitate. Politica minoritatilor nu s-a schimbat pe deplin. In politica minoritatilor s-a produs o schimbare in '96. Atunci UDMR si puterea au facut un pact din care a iesit doctrina care spune ca unei minoritati ii sta bine la conducere. In schimb, UDMR a primit bani de buzunar, un pic de statut, scaune, finantare pentru clientela. Sunt 3000 de functionari udemeristi care datoreaza partidului bunastarea.
 • Au rupt in doua maghiarimea. Pe maghiarii buni pentru romani i-au separat de cei pe care ii numesc iredentisti, separatisti. Tot ce am spus mai sus se refera la nomenclatura udemerista.
 • Am fost intrebat daca infiintarea PPMT nu va diviza comunitatea. Si vreau sa va spun asa: e o mare problema daca Uniunea se ciocneste de democratie. UDMR doreste sa ne impuna o uniune totalitara. Din '96 au impus aceasta politica. Acum UDMR colaboreaza si se intelege mai bine cu partidele romanesti decat cu propriii lor frati de sange. Asta este de necrezut. Nu stau de vorba cu noi, dar vorbesc cu partidele romanesti.
 • Marko Bela condamna infiintarea PPMT cu ajutorul Ungariei. El spune ca Ungaria vrea prin sprijinirea sa ca PPMT sa dezbine politica maghiara din Transilvania.
 • O alta politica a UDMR este aceea de neamestec. Asa spune si UDMR: sa nu se implice Ungaria in treburile din Romania. Asa a spus si Ceausescu. Si noi ne vom baga nasul in politica maghiara. Vom avea drept de vot si il vom schimba pe Orban daca nu se poarta bine. Frati maghiari, implicati-va in politica de aici si noi ne vom implica in cea din Ungaria.
 • Se stie ca UDMR a lucrat din greu la impiedicarea infiintarii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Mai exact, l-au mandatat pe avocatul Draghici membru al unei asociatii de veterani luptatori impotriva comunistilor. Draghici si UDMR au conlucrat.  
 • Nici nu au dreptul sa spuna ca semnaturile de pe listele de sustinere sunt falsificate. Exista autoritati abilitate sa constate si sa analizeze asta. Adica autoritatile romane nu au constat ca semnaturile sunt falsificate, dar partidul fratilor nostri de sange spune ca am incalcat legea. Asta e parerea mea despre povestea inscrierii partidului.
 • Toate fortele maghiare participa in Consiliul Autonomiei din Transilvania, mai putin UDMR.
 • Nu am invatat sa tragem caruta in aceeasi directie pentru viata maghiarului. Sper ca in doi ani sa avem o uniune a maghiarimii in Uniunea Europeana.