Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.

Surse oficiale au declarat atunci ca Executivul ia in calcul angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizarii in invatamant pe considerentul ca asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanta de urgenta, dupa ce CC a declarat neconstitutional un act similar al Guvernului Tariceanu.

La sfarsitul anului 2008, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta care amana termenul de intrare in vigoare a Legii de majorare a salariilor in invatamant cu 50% si stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost insa declarat drept neconstitutional la Curtea Constitutionala, cu argumentul ca amanarea cresterii salariilor profesorilor afecteaza drepturi fundamentale, respectiv dreptul la munca, la protectia sociala a muncii si la un nivel de trai decent.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii vor depune o plangere penala pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti, daca Guvernul va promova o lege care sa plafoneze cresterile salariale pentru profesori si isi va angaja raspunderea pentru ea.