Europarlamentarul Monica Macovei, cunoscuta pentru lupta impotriva coruptiei sustine ca regulile dupa care actioneaza Parlamentul European trebuie revizuite in mod substantial, in urma celui mai recent scandal de coruptie in care a fost implicat si Adrian Severin. Monica Macovei declara intr-un interviu pentru EUobserver ca eurodeputatilor ar trebui sa li se interzica sa desfasoare activitati platite, in afara celor din PE.

"Eurodeputatii sunt timp de cinci ani in Parlamentul European pentru a face legi necesare cetatenilor europeni. Este o functie cu norma intreaga si nu vad de ce ar avea alte activitati in paralel", a spus Macovei.

"Avem salarii, suntem platiti pentru activitatea in cadrul PE", adauga Macovei.

Regulamentul actual le permite eurodeputatilor sa se implice intr-o serie de activitati remunerate, in afara mandatului parlamentar, cu conditia ca activitatile suplimentare sa fie declarate la fisc.

Trei europarlamentari, intre care si Adrian Severin, au fost dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic "Sunday Times" care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Cei trei sunt social-democratul roman Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasse.