Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, cu unanimitate, sa reglementeze accesul publicului la sedintele de plen, stabilind ca randul de langa balustrada al lojelor sa nu mai fie ocupat, acolo urmand sa stea cate un agent al serviciului de securitate al institutiei, relateaza Mediafax.

"In cazurile in care numarul de cereri (pentru participarea publicului la sedintele de plen, n.r.) va fi mult mai mare decat cel normal, s-a luat masura ca, prin grija Secretariatului General, randul unu de la toate balcoanele sa nu fie ocupat. In celelalte loje randul unu nu se va ocupa, se blocheaza prin lateral cu panouri micute, de lemn, intrarea pe randul unu. Se ocupa randurile doi, trei, patru in limita locurilor disponibile, in randul unu ramanand cate o persoana din cadrul serviciului de securitate al Camerei care sa asigure ordinea fireasca", a precizat secretarul Camerei, Nicolae Mircovici, dupa sedinta Biroului Permanent.

Mircovici a mai precizat ca lojele 1,2 10 si 11 vor fi destinate exclusiv jurnalistilor acreditati, publicul neavand acces la acestea.

  • Accesul si activitatea jurnalistilor, strict reglementate

Potrivit secretarului Camerei Niculae Mircovici, Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis modificarea articolului 16 din Regulamentul de acreditare a ziaristilor, stabilind ca acestia raman pe durata desfasurarii sedintelor plenare in spatii special amenajate pentru presa sau se alatura echipelor de filmare in locul stabilit pentru instalarea camerelor de luat vederi, informeaza Agerpres.

El a aratat ca lojele presei vor fi situate in balconul 1, numerele 1, 2, 10 si 11 si vor fi amenajate astfel incat sa nu fie permisa circulatia intre lojele destinate reprezentantilor mass-media si cele pentru public.

De asemenea, Mircovici a spus ca la nivelul P al Palatului Parlamentului va fi organizat un Centru Media, urmand ca Muzeul forului sa fie mutat in alt spatiu din cladire.

"In toamna urmeaza sa fie organizata in APCE activitatea cu NATO la Bucuresti. Datorita acestui fapt si datorita faptului ca s-a gasit un loc mai bun pentru Muzeul Camerei Deputatilor, pe tot parterul se creeaza un Centru Media in Palatul Parlamentului, situat intre centrul de presa Iuliu Maniu si sala Spiru Haret. La nivelul P se organizeaza un Centru de Presa in care vor fi mutate toate ministudiourile care sunt in momentul de fata functionale in Camera Deputatilor. De asemenea, se va realiza in sala Spiru Haret un centru de conferinte de presa si de briefinguri, inclusiv dupa sedinta Biroului permanent. (...) Urmeaza ca Muzeul Parlamentului sa functioneze intr-un salon multifunctional in corpul C3, nivel minus 9", a precizat secretarul Camerei Deputatilor.

El a subliniat ca este vorba de o reorganizare intr-o "maniera civilizata" si ca hotararea Biroului permanent va avea efect peste aproximativ o luna.

Conform lui Mircovici, decizia in forul de conducere al Camerei Deputatilor a fost luata in unanimitate.

La inceputul lunii martie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa fie gasita o "formula de securizare" a balcoanelor de la sala de plen, astfel incat evenimente precum cel din decembrie 2010, cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, sa nu se mai repete.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat atunci ca se doreste sa se gaseasca "o formula de securizare" a balcoanelor si sa nu se mai repete "evenimente tragice, cum a fost cel de la sfarsitul anului trecut", cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, in timpul sedintei privind dezbaterea unei motiuni de cenzura.

Intrebata cum se va face aceasta "securizare" a balcoanelor din sala de sedinte a Parlamentului, Roberta Anastase a raspuns: "Am solicitat in cadrul Biroului Permanent, in unanimitate, Secretariatului General sa vina cu o formula, pe care o putem regasi si in alte Parlamente europene, care sa vizeze protectia celor care viziteaza plenul".

La precedenta sedinta comuna a Camerelor Parlamentului la care a participat premierul Emil Boc, in 23 decembrie 2010, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul salii de plen a Parlamentului intr-o tentativa de sinucidere in semn de protest, el strigand: "Boc, ati luat drepturile copiilor". Sobaru a cazut de la o distanta de cinci metri peste unul dintre pupitrele salii de plen, pe care l-a si rupt. El purta un tricou pe care scria "Ne-ati ciuruit/Ne-ati ucis viitorul copiilor nostri/ Ne puteti lua viata si banii, dar nu si LIBERTATEA".

Surse din TVR spuneau ca Adrian Sobaru si-ar fi premeditat demersul, pentru ca nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut sa mearga in locul unui coleg.

La inceputul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.