O reuniune de lucru pe tema stadiului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, la initiativa presedintelui Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala.

La reuniune au participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, seful Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului, Bogdan Manoiu, seful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, secretarul de stat Marian Tutilescu, si secretarul de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit sursei citate, scopul reuniunii a fost acela de a examina stadiul pregatirilor si demersurilor pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, in contextul creat de recenta transmitere, de catre ministrii de interne din doua state membre UE, a unei scrisori prin care se solicita amanarea momentului aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011.

Cu prilejul reuniunii, au fost trecute in revista progresele atinse in pregatirea tehnica a aderarii, fiind reconfirmata indeplinirea integrala a conditiilor acquis-ului Schengen, aspect probat si de rezultatele tuturor misiunilor de evaluare. A fost subliniata decizia ferma a autoritatilor romane de a mentine si dezvolta nivelul de pregatire pentru aderare, avand in vedere faptul ca aderarea Romaniei va conduce la cresterea semnificativa a securitatii frontierei externe a Uniunii Europene.

De asemenea, au fost abordate argumentele juridice si politice relevante ce pledeaza pentru inexistenta oricarui temei pentru conectarea procesului aderarii la Spatiul Schengen de alte conditionalitati, cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare, aderarea la Spatiul Schengen fiind o obligatie asumata de toate statele membre prin Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei si, in acelasi timp, o responsabilitate pe care Romania si-o asuma, cu deplina seriozitate, in beneficiul tuturor cetatenilor europeni.

Totodata, a fost examinat un set de demersuri politice externe care vor fi avute in vedere in perioada urmatoare pentru ca procesul de aderare la Schengen sa se mentina in coordonatele stabilite, in cadrul institutional si in formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii.