Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis, sambata dimineata, o scrisoare premierului Emil Boc in care ii solicita acestuia retragerea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale. Presedintele Senatului precizeaza ca face acesta solicitare ''avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, precum si argumentele prezentate in motivarea acesteia'', potrivit Agerpres.

Mircea Geoana arata, in scrisoare, ca CCR a decis ca "angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii educatiei nationale, este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare Ia Senat, in calitate de Camera decizionala".

Presedintele Senatului mai scrie ca, potrivit Curtii Constitutionale, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritata legiuitoare a tarii.', art. 102 alin 1 din Constitutie: 'Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice', art. 1 alin, (4) din Constitutie, potrivit carora 'Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.', art. 114 alin (1): 'Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege', precum si din considerentele de principiu desprinse din jurisprudenta sa, care circumscriu in mod categoric conditiile in care Guvernul isi poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege, si din dispozitiile art. 1 alin. (4), art. 61 alin. (61), art. 102 alin. (1), art 114 alin (1) din Constitutie, 'angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, aflat in dezbatere parlamentara, respectiv ia Senat, in calitate de Camera decizionala, nu isi gaseste nici o motivare".

Mircea Geoana mai subliniaza in scrisoare ca CCR ''nu a retinut conditia urgentei care sa fi determinat luarea unei astfel de masuri din partea Guvernului, de vreme ce masurile cuprinse in proiectul de lege intra in efectivitate incepand cu anii scolari urmatori'' si nu a retinut nici ''argumentul Guvernului potrivit caruia proiectul a inregistrat un blocaj la Senat, nici pe acela al unei inactivitati parlamentare''.

''Mai mult decat atat, in motivarea sa, Curtea Constitutionala, precizeaza ca: angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale incalca prevederile art. 114 din Constitutie, in sensul jurisprudentei Curtii Constitutionale. Si din aceasta cauza, ca si in cea deferita Curtii si solutionata prin Decizia nr. 1557/2009, ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie, si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare nici in fapt, nici in drept", mai arata presedintele Senatului.

''Prin Decizia nr. 1431/2010, Curtea a statuat cu claritate neconstitutionalitatea procedurii angajarii raspunderii Guvernului in privinta proiectului Legii educatiei nationale; aceasta inseamna ca decizia Curtii trebuie respectata, in egala masura, de Parlament si de Guvern'', mai scrie Mircea Geoana.

  • Motivarea CCR, ambigua

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la scurt timp dupa publicarea motivarii, ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.