Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, miercuri, exceptiile invocate de avocatii lui Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii" si a stabilit termenul urmator al procesului pentru 30 noiembrie, informeaza Agerpres.

Avocatii persoanelor acuzate in dosarul "Trofeul calitatii", in care fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata, au invocat, pe 20 octombrie, exceptia privind nelegalitatea actului de urmarire penala, reclamand ca ancheta a fost efectuata cu incalcarea legii.

"Urmarirea penala este efectuata de catre un procuror care nu facea parte din structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Doar s-a emis un ordin potrivit caruia procurorul Danut Volintiru sa efectueze urmarirea penala, delegarea nu poate fi facuta de procurorul sef al DNA", a declarat avocatul lui Adrian Nastase.

Avocatul Gabriela Ghita, care o reprezinta pe Irina Jianu, a cerut, de asemenea, constatarea nulitatii actului de sesizare a instantei si a afirmat ca urmarirea penala este lovita de nulitate absoluta.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca exista o mare presiune in cazul dosarelor in care este acuzat, acestea fiind dosare politice.

"Rezolutia prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva mea a fost o comanda administrativa, dintr-un ordin al sefului DNA, cum apare in rechizitoriu", a spus fostul premier.

Adrian Nastase a adaugat ca ceea ce s-a intamplat la DNA, felul in care s-au plimbat dosarele, felul in care au fost desemnati oameni din provincie care sa se ocupe de anchetarea sa ii confera o imagine asupra activitatii acestei institutii.

"Directia Nationala Anticoruptie a avut o misiune foarte clara pe care a dus-o pana la capat", a mai spus Adrian Nastase.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas in pronuntare, pe 20 octombrie, in privinta exceptiilor privind nulitatea actului de sesizare a instantei.

  • DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ''influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid'' in organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala la care urma sa participe. Potrivit procurorilor anticoruptie, Nastase ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, bani proveniti din operatiuni comerciale fictive derulate in urma afacerii "Trofeul calitatii in constructii". Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici. Citeste mai multe aici.