Lipsa unei strategii, esecul motiunii de cenzura si sustinerea liberalilor la motiunea impotriva Legii Educatiei, fara consultarea conducerii partidului, au aprins din nou spiritele in interiorul PSD. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca la sedinta conducerii PSD de luni se asteapta ca Victor Ponta sa fie pus la zid de catre liderii din teritoriu si vicepresedintii PSD pentru deciziile anuntate fara consultarea partidului.

Sursele HotNews.ro sustin ca tabara 'greilor', in frunte cu o serie de vicepresedinti si lideri din teritoriu, sunt suparati de anuntul lui Victor Ponta referitor la sustinerea liberalilor in ceea ce priveste a doua motiune de cenzura. Social-democratii considera ca presedintele PSD a gafat grabindu-se sa anunte sustinerea motiunii de cenzura, fara o consultare prealabila a forurilor de conducere.

"Trebuia sa avem o strategie inainte sa anuntam ca mergem cu liberalii. Dupa anuntul facut suntem priviti ca remorca PNL-ului, nu avem nici o strategie, absolut nimic. Trebuie sa ne implicam si sa ne batem, nu sa stam ca niste legume si sa dam semnaturile altora. Ponta nu are pic de experienta politica si gafeaza prin declaratiile pe care le face", a explicat un social-democrat nemultumit.

O serie de parlamentari, printre care Ecaterina Andronescu si Cristian Dumitrescu, au semnat in alb pentru demersul liberalilor si i-au solicitat lui Ponta sa-i sustina. De asemenea, deputatii PSD i-ar fi transmis lui Ponta ca ar da dovada de reconciliere fata de PNL daca gireaza motiunea de cenzura.

La presiunile facute de grupurile parlamentare, presedintele PSD a decis sa sustina motiunea de cenzura a liberalilor, hotarare care nu a fost discutata insa in forul de conducere al partidului. In Biroul Politic al PSD social-democratii stabiliseara in urma cu o saptamana sa nu depuna motiune de cenzura pe Legea Educatiei.

Totodata, liderii PSD sunt nemultumiti si de demersul anuntat de Ponta de a picheta sediul Parchetului General pentru inceperea urmaririi penale impotriva Robertei Anastase. Sursele citate sustin ca depunerea plangerii penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor nu a fost de la inceput privita cu ochi buni in partid iar continuarea demersului si declaratiile lui Ponta de a picheta sediul Parchetului i-au iritat si mai mult pe social-democrati. "Am mai fost acum cativa ani in fata Parchetului cand am facut lant uman in jurul lui Bivolaru si ne-am facut de doi lei. Ce naiba sa cautam la Parchet acum? Se va intoarce impotriva noastra acest demers si va afecta imaginea partidului", a declarat un lider al partidului.

Un alt motiv de nemultumire este legat de banii investiti in mitingul din Capitala, din 27 octombrie, unde o serie de primari locali au platit din buzunar organizarea si transportul protestatarilor.

Pe de alta parte, la sedinta de luni se asteapta ca dizidentul numarul unu in partid, Mircea Geoana, sa incerce sa submineze autoritatea lui Ponta cu o noua propunere de strategie pentru PSD. Social-democratii grupati in jurul lui Geoana nu vor rata ocazia de a critica prestatia lui Ponta vis-a-vis de negocierile pentru voturile motiunii de cenzura si proasta colaborare cu liberalii.

"In pline negocieri pentru sustinerea motiunii de cenzura si cu o saptamana inaintea votului, Ponta s-a ocupat de participari la raliuri prin strainatate, de unde nu a ratat ocazia sa-l ia peste picior pe Antonescu. A fost o reactie puerila din partea lui si in mod sigur va fi taxata de liderii social-demcorati", au declarat sursele citate.