Comisiile de politica externa ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, textul Strategiei Nationale de Aparare, mentinand referirea la campaniile de presa ca element de vulnerabilitate, informeaza Mediafax.

Potrivit celor doi presedinti de comisii, Korodi Attila si Titus Corlatean, amendamentul formulat de opozitie in vederea eliminarii din Strategie a referirii la campaniile de presa ca element de vulnerabilitate nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a mentionat ca votul de la acest amendament s-a regasit si la votul final dat avizului, unde sustinatorii amendamentului s-au abtinut.

Corlatean a precizat ca, din punctul de vedere al comisiilor, cu exceptia referirii la campaniile de presa, textul Strategiei Nationale de Aparare nu a pus probleme majore de consens.

El a afirmat ca a invocat, in sprijinul amendamentului de eliminare a campaniilor de presa, practica europeana, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si standardele europene legate de libertatea presei.

Corlatean a spus ca aceste argumente nu au convins parlamentarii arcului guvernamental, ceea ce a determinat abtinerea de la votul final. "Cred ca reprezinta o ameliorare binevenita a textului, speram sa fie luate in considerare de comisiile de aparare", a mai afirmat el.

Presedintele comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Korodi Attila, a precizat ca au fost adoptate unele amendamente la textul Strategiei, printre care recomandarea de introducere a elementului de voluntariat pentru rezervisti in Armata romana.

Un alt amendament face referire la garantarea si protejarea minoritatilor nationale din tarile din regiune.

Potrivit lui Korodi, cele doua Comisii au adoptat si un amendament cu privire la cooperarea regionala, cu mentiunea ca si Turcia sa fie avuta in vedere ca partener important din perspectiva nord-atlantica.

De asemenea, comisiile au facut si doua recomandari, care insa nu sunt incluse in textul avizului. Una este o recomandare catre institutiile statului, cu privire la aplicarea metodologiei Uniunii Europene la achizitiile din domeniul armatei, cealalta recomandare fiind ca statul roman sa actioneze mai coerent pentru a sprijini investitiile romanesti in tarile din regiune.

  • Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata recent in CSAT.